Selecteer een pagina

Voordat u direct aan de slag gaat met zagen, is het goed om te weten wat een zaagblad nou precies is en hoe het gebruikt wordt om materialen te zagen. De specialisten van Euromec vertellen u hier graag meer over. Een zaagblad is het deel van de zaagmachine dat gebruikt wordt om het te zagen materiaal te verspanen. Verspanen is de term die gebruikt wordt voor het wegnemen (lees: zagen) van materiaaldelen, waardoor spanen (afval) overblijven.

De vertanding is hetgeen wat ervoor zorgt dat het zaagblad door een bepaald materiaal heen kan zagen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor ook elk zaagblad weer anders is. Zo zijn er bijvoorbeeld zaagbladen met zeer fijne vertanding voor het zagen van hout, maar ook zaagbladen met een grove vertanding voor plaatmateriaal.  Bij Euromec vindt u een ruime collectie aan zaagbladen. Bekijk het assortiment door op onderstaande button te klikken.

Waar kan een zaagblad allemaal voor gebruikt worden?

De toepassingsmogelijkheden van het zaagblad zijn eindeloos. Vroeger waren er slechts enkele zaagbladen verkrijgbaar voor een select groepje materialen, tegenwoordig is dit compleet anders. Afhankelijk van welk type materiaal u wilt gaan zagen zijn er vele mogelijkheden. De verschillen tussen de zaagbladen zijn vooral op te merken aan het aantal tanden, de diameter van het zaagblad en de grootte van het asgat.

Met de zaagbladen van Euromec kunt u onder andere de volgende materialen zagen:

Welke verschillende zaagbladen zijn er?

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u het juiste type zaagblad selecteert voor het te zagen materiaal. Daarnaast voorkomt u hiermee ook gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door oververhitting van het zaagblad. We zetten graag een aantal populaire materialen voor u op een rijtje om u een idee te geven van de verschillen.

 

Juiste type zaagblad voor hout

Eén van de industrieën waar onze zaagbladen veel voor gebruikt worden is de houtindustrie. Het is hierbij vaak nodig dat hout op maat gezaagd wordt, bijvoorbeeld voor meubels, vloeren of een overkapping in de tuin. Hiervoor worden over het algemeen zaagbladen met een fijne vertanding voor gebruikt.

 

Juiste type zaagblad voor aluminium

Aluminium heeft weer totaal andere eigenschappen dan hout en kan dus niet van hetzelfde zaagblad gebruikmaken. Voor het zagen van aluminium worden hardmetalen zaagbladen gebruikt. Wilt u massief aluminium gaan zagen? Zorg dan dat het hardmetalen zaagblad een positieve vertanding heeft. Voor aluminium en kunststof profielen raden wij het gebruik van een negatieve vertanding aan.

 

Juiste type zaagblad voor metaal & staal

Metaal en staal zijn over het algemeen veel sterker en robuuster dan aluminium. Toch beschikken ze over enkele dezelfde eigenschappen, waardoor voor metaal & staal ook het hardmetalen zaagblad gebruikt kan worden. Wat wel weer verschilt is de werkwijze hierin. We adviseren u hier graag in.

 

Juiste type zaagblad voor parket & laminaat

Parket en laminaat worden voornamelijk vervaardigd van hout. Voor het bewerken van dergelijke typen hout zijn twee werkwijzen: groevenradiaalzagen, afkorten of schulpen. Voor het afkorten (hout recht afzagen) kunt u het beste gebruikmaken van een zaagblad met fijne vertanding. Bent u van plan om het hout te schulpen? Dan rade wij u een zaagblad met afwisselende schuine snijtanden aan.

Vragen over de verschillende zaagbladen?

Afhankelijk van welk materiaal u wilt gaan zagen, zult u een keuze moeten maken uit ons ruime assortiment van zaagbladen. Wij helpen u graag de beste keuze te maken voor uw project(en). Weet u niet precies welk zaagblad het meest geschikt is of heeft u nog enkele vragen voor u tot bestellen over kunt gaan? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten staan voor u klaar.