Selecteer een pagina

Gebruik profielfrezen om mooie randen en vormen te maken op kasten, houten lijsten, tafels, stoelen of plinten. Profielfrezen kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten materialen zoals metaal en verschillende houtsoorten. Let wel op dat niet elke profielfrees voor hout geschikt is voor metaal, u dient dus wel een goede profielfrees te kiezen in combinatie met het materiaal dat u wilt gaan frezen. Euromec heeft een verschil in profielfrezen. Zo hebben wij profielfrezen voor bovenfrezen en profielfrezen voor freestafels. Dit komt door ons uitgebreide assortiment frezen. Benieuwd naar wat frezen precies is? Let hierbij goed op welke profielfrees u aanschaft. Op deze pagina kunt u zien welk type profielfrees het beste is voor de klus die u gaat doen. Als u een vraag heeft over een specifieke profielfrees kunt u hiermee altijd bij ons terecht.

Een profielfrees van Euromec

De profielfrezen van Euromec kunnen zoals hierboven vermeld op verschillende houtsoorten worden gebruikt. De profielfrees van Euromec moet in combinatie met een bovenfrees of CNC-freesmachine worden gebruikt. Euromec heeft enkel profielfrezen voor hout in het assortiment. Deze profielfrees hout kan verschillende houtsoorten frezen. Frezen met profielfrezen biedt de meest uiteenlopende configuraties voor uw te frezen werk. Euromec profielfrezen voor bovenfrezen zijn leverbaar in 6 en 12 mm schachten. De profielfrezen zijn geschikt voor vele soorten materiaal. Denk hierbij aan moderne binnendeuren, panelen, zijkanten van plaat materiaal zoals Triplex, multiplex en lijstwerken. Profielfrezen is een van de meest voorkomende freesbewerkingen.

De profielfrezen voor bovenfrezen van Euromec maken het erg gemakkelijk om een profielfrees te gebruiken zonder een freestafel. Onze profielfrezen zijn namelijk erg makkelijk toe te passen door het gebruik van een bovenfrees.

 

Het kiezen van de juiste profielfrees op bovenfrees

De profielfrezen hout van Euromec zijn ondersnijdend. Dit betekent dat de onderkant van de profielfrees ook snijdt, en dus niet alleen de zijkant van de profielfrees. Hierdoor kan de profielfrees ook midden op het hout worden gebruikt. Zo is een profielfrees van Euromec niet te gebruiken aan de zijkant van het werkstuk, maar ook midden op het werkstuk.

Als u een profielfrees kiest is het verstandig goed te kijken naar de freesvorm en contour. Bij Euromec hebben wij een groot assortiment aan profielfrezen die elk een ander profiel frezen. Bij Euromec heeft elke profielfrees een ander profiel. De profielfrezen bij Euromec kunnen verschillen in de volgende specificaties:

 • Totale hoogte
 • Hoogte van de frees
 • Diameter
 • Radius van de onderste bolling
 • Radius van de bovenste bolling
 • Schacht diameter
 • Materiaal
 • Kogellagers

Zoals hierboven te zien is niet elke profielfrees hetzelfde. Op onze website kunt u het verschil zien tussen onze profielfrezen met een illustratie. Zo kunt u makkelijker vinden naar welke profielfrees u opzoek bent. Ook hebben wij diamanten bovenfrezen die extra sterk zijn.

Het freesproces van een profielfrees

Profielfrezen omvatten meerassige frezen van holle en bolle vormen in twee dimensies en drie dimensies. Profielfrezen worden niet gebruikt zoals andere frezen. Hierdoor is het noodzakelijk de profielfrees goed in te richten en te gebruiken. Bekijk hieronder enkele stappen voor het gebruiken van een profielfrees:

 • Minimale radius en maximale groefdiepte instellen
 • Schat de hoeveelheid te verwijderen materiaal
 • Er moet rekening worden gehouden met de klemopstelling van het onderdeel om trillingen te voorkomen
 • Alle bewerkingen moeten worden uitgevoerd op een goed afgestelde en nauwkeurige bovenfrees

Profielfrezen op een freestafel

Bij Euromec hebben wij naast onze profielfrezen voor bovenfrezen ook profielfrezen voor freestafels. In ons assortiment zitten namelijk profielfrezen, holprofielfrezen en bolprofielfrezen. Deze profielfrezen hebben zoals de naam al aangeeft, een holle of een bolle freesvorm en worden geplaatst op ‘stationary machines’. De freeskoppen van de profielfrezen, holprofielfrezen en bolprofielfrezen worden tevens voor hardhout gebruikt. Let op, de holprofielfrees en bolprofielfrees worden niet gebruikt op een bovenfrees zoals onze normale profielfrees wel wordt gebruikt. Voor vragen en opmerkingen kunt u bij ons terecht. Wij helpen u graag verder met alles omtrent profielfrezen. Let bij het kopen van uw profielfrees, holprofielfrees of bolprofielfrees op de afmetingen. De breedte, radius en diameter zijn leidend voor het profiel dat u uiteindelijk zult gaan frezen. De profielfrees is opgelegd met een hardmetalen (HM) uitvoering en betreft een MAN uitvoering. Op de meeste freesmachines (geen bovenfrees) kan deze profielfrees worden toegepast. Door het gebruik van een profielfrees op een freestafel kunt u specifieker en nauwkeuriger te werk gaan.

Holprofielfrees

Een holprofielfrees wordt gebruikt voor het frezen van holle contra profielen in een werkstuk. Een holprofielfrees heeft altijd 2 hardmetalen snijders. De diameter van de holprofielfrees kan verschillen. Een holprofielfrees is geschikt voor hout, MDF, spaanplaat, lijmhoudende houtsoorten, hardhout en meer. De diameter en radius van de holprofielfreeskop bepalen de breedte van het holprofiel dat u wilt frezen. Een holprofielfrees wordt voornamelijk gebruikt om personalisaties te frezen in meubilair, deuren, betimmeringen, lijsten van hout en meer.

 

Bolprofielfrees

Een bolprofielfrees heeft een bolle profiel vorm. Voornamelijk meubelmakers en keukenbouwers maken gebruik van een bolprofielfrees. Een bolprofielfrees kan enkel op de zijkant van een werkstuk worden gezet om de kanten te frezen in een bolprofiel. Zo wordt de zijkant van vlak naar een ronding gefreesd. Een bolprofielfrees garandeert een strakke afwerking van het werkstuk. Een bolprofielfrees verschilt erg in hoogte en breedte en kan niet zomaar op elke breedte worden gebruikt. Daarom moet u bij het kiezen van een bolprofielfrees goed letten op de dikte van het werkstuk dat u wilt gaan frezen. De breedte van de bolprofielfrees moet overeenkomen met de dikte van het te frezen werkstuk. Een bolprofielfrees is geschikt voor hout, MDF, spaanplaat, lijmhoudende houtsoorten, hardhout en meer.

 

Trilling reductie bij profielfrezen op een freestafel

Let bij het gebruik van profielfrezen op freestafels wel op de trillingen. Door trillingen in de profielfrees kan uw werk minder secuur worden. Hiervoor zijn verschillende maatregelen te nemen. Als u diep moet frezen dient u een stevig verlengstuk te gebruiken. Ook moet u frezen gebruiken met een goede rondloopnauwkeurigheid. Verder is het belangrijk dat u bij het gebruik van een verlengstuk voor uw frees een verlengstuk kiest met een zo groot mogelijke diameter en adapters ten opzichte van de gebruikte freesdiameter. Als u diep moet gaan frezen met uw profielfrees op een freestafel is het verstandig dit geleidelijk aan te doen. Begin met de kortste verlenging omdat langere verlengingen de productiviteit beperken en trillingen kunnen veroorzaken. Als laatste kunt u beslissen om de freessnelheid lichtelijk te verhogen als het materiaal dat u moet frezen hard is. Zo vermindert u trillingen waardoor de profielfrees secuurder freest.

Vragen of opmerkingen omtrent een profielfrees

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent een profielfrees? Neem contact op met Euromec. Onze ervaren medewerkers helpen u graag verder met alles omtrent een profielfrees en meer. Er zijn namelijk vele verschillende soorten frezen in ons assortiment. Door onze 40+ jaar lange ervaring in het leveren van frezen en profielfrezen voor bovenfrezen zijn wij gespecialiseerd in profielfrezen. Verder hebben wij ook een uitgebreid assortiment frezen zoals de afrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees, diamanten bovenfrees en v-groef frees.