Selecteer een pagina
Een vingerlas is een houtverbinding van twee stukken hout zodat lange balken ontstaan. Deze verbinding wordt door twee in elkaar passende figuren gemaakt in de vorm van een vinger. Een vingerlas wordt gemaakt met behulp van een vingerlasfrees. Daarom wordt deze specifieke houtverbinding een vingerlas genoemd. Met de vingerlas techniek worden stevige en lange balken ontstaan tot elke gewenste lengte. Ook wordt een balk die is gevingerlast, in tegenstelling tot een normale balk, kaarsrecht. De balk die met een vingerlas is gemaakt zal niet gaan werken. De vingerlas wordt altijd in combinatie met houtlijm gebruikt. Door een vingerlas kunnen twee verschillende soorten hout met elkaar worden verbonden. Hierdoor kan er bespaard worden op het schaarsere hout. De kwaliteit van het hout wordt bepaald door de groeisnelheid. Daarom is hardhout, dat veel tijd nodig heeft om te groeien, van hoge kwaliteit en hoge kosten. Om hetzelfde resultaat te bereiken is gevingerlast hout een goed en goedkoop alternatief.

 

De voordelen van een vingerlas

Zoals hierboven te lezen heeft een vingerlas vele voordelen. De voordelen van een vingerlas houtverbinding worden hieronder opgesomd ter verduidelijking.

  • Balken van elk formaat zijn mogelijk: balken kunnen op elke lengte gemaakt worden door steeds een vingerlas te maken met nieuw hout zonder verlies van sterkte.
  • Massief en kaarsrecht hout: Door minder impact zijn de balken sterk, stevig en ook recht.
  • Minder resthout: houtstukken vanaf 20 cm kunnen gebruikt worden.
  • Onderhoudsgemak: door zijn duurzaamheid en vochtbestendigheid is hij onderhoudsvrij en heeft een vingerlas balk een langere levensduur.
  • Duurzame keuze: regenwouden worden behouden door minder resthout te gebruiken en minder vervuilende houtsoorten te gebruiken.
  • Door het vingerlasproces geeft dat slechts 6% houtafval. Dit merkt u ook direct als groot voordeel in uw inkoopkosten.

Een vingerlas als duurzame keuze

Hout waarbij een vingerlas wordt gebruikt is een duurzame keuze. Het verhelpt namelijk grotendeels het probleem van resthout. Stukken hout van 20cm kunnen al worden gebruikt om een balk te maken. Op deze manier blijft er minder hout over en is er minder hout nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Soms is in een bepaalde situatie een niet gangbare maat balk nodig. Een vingerlas kan in deze situaties de ideale oplossing zijn om op een duurzame manier tot het gewenste formaat balk te komen. Een ander bijkomend voordeel is dat een vingerlas geen vocht doorlaat. De gemaakte balken hoeven met een vingerlas minder snel vervangen te worden. Naast het gebruik van afvalhout kunnen er ook verschillende houtsoorten worden gebruikt in een vingerlas. Door hardhout te combineren met minder veeleisende, sneller groeiende houtsoorten, kunnen vergelijkbare eigenschappen worden bereikt. Dit bespaart een grote belasting voor de natuur waar hardhoutbomen groeien. En daardoor past deze methode ook goed in de tijd waarin er veel aandacht is voor het milieu en duurzaam ondernemen. Een vingerlas is een gekartelde gelijmde las tussen twee houten planken die wordt verlijmd, in de lengterichting van de plank. De uiteinden zijn verweven als vingers. De uiteinden van de verbinding zijn verweven als vingers. De vingerlas is te vergelijken met een zwaluwstaartfrees verbinding, een zwaluwstaartverbinding gemaakt door een zwaluwstaartfrees is echter voor een hoekverbinding.

 

Verschillende houtcombinaties met een vingerlas

Vingerverbindingen zijn toepasbaar bij verschillende houtsoorten en kunnen in elk gewenst formaat geleverd worden. Verder kun je met een vingerlas verbinding eenvoudig een combinatie van verschillende houtsoorten verwerken in het eindproduct. Als u kiest voor een vingerlasverbinding moet u de verschillende voor- en nadelen van verschillende houtsoorten kennen. Het verbinden van hout moet zoals eerder genoemd worden overgelaten aan professionals. Een verkeerde combinatie kan het eindproduct namelijk verzwakken. Ook kunt u ervoor zorgen dat de houten verbindingen die u maakt altijd van goede kwaliteit en stabiel zijn. Als u sloophout maakt, kunt u dat hout vaak op een vingerlas manier hergebruiken.

Een vraag voor de specialisten van Euromec

Euromec is gespecialiseerd in frezen, CNC-frezen, bovenfrezen, zagen, zaagbladen en meer. Heeft u een vraag over een specifiek stuk gereedschap, laat het ons weten. Wij helpen u graag verder met alles omtrent gereedschappen. Wij hebben een uitgebreid assortiment frezen zoals de afrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees, diamanten bovenfrees of v-groef frees. Ook voor al uw cirkelzaag zaagbladen, verstekzaag zaagbladen en afkortzagen kunt u bij Euromec terecht.