Selecteer een pagina

Met vlakfrezen wordt verwezen naar de freesbewerking van alle soorten platte oppervlakken. Het vlakfrezen kan een voorbewerking en een nabewerking zijn. Vlakfrezen is samen met hoekfrezen erg populair als freesmethode en worden vaak gebruikt. Vlakfrezen is echter absoluut de meest voorkomende manier van frezen. Het is mogelijk om met sommige hardmetalen frezen te vlakfrezen, alhoewel dit in de realiteit vaak met een wisselplaatfrees wordt gedaan. Met vlakfrezen wordt zoals eerder genoemd het frezen van platte oppervlakken bedoeld. De vlakfrees staat tijdens het frezen kaarsrecht op het materiaal. Een vlakfrees geeft een gladde finish als eindresultaat. Als de vlakfrees evenwijdig tot het oppervlakte wordt gebruikt in plaats van loodrecht op het materiaal spreken we van plaatfrezen. Plaatfrezen verloopt stapsgewijs en nooit in één vloeiende beweging.

Waarvoor wordt een vlakfrees gebruikt

Voor kleine diameters wordt een vlakfrees gebruikt als opsteekfrees of schachtfrees. Als er gefreesd wordt op grotere diameters wordt de vlakfrees gebruikt als schijffrees. Het kiezen van een vlakfrees hangt af van verschillende factoren zoals; zoals te bewerken materiaal, bewerkingsnauwkeurigheid, machinetype, stabiliteit, voeding, snedediepte en meer. Een vlakfrees is een frees die ontworpen is om een ​​vlak te produceren, omgekeerd, bijvoorbeeld voor het vervaardigen van een holte (vingerfrees). Bij een vlakfrees zitten de snijkanten altijd aan de zijvlakken. De meerdere tanden op de vlakfrees verdelen de spaanbelasting gelijkmatig. en aangezien de tanden typisch weg te werpen en hardmetalen wisselplaten zijn, maakt deze combinatie een zeer grote en efficiënte oppervlaktebewerking mogelijk.

 

Hoe gebruik je een vlakfrees

Een vlakfrees wordt voor lichte en gangbare toepassingen gebruikt met een instelhoek van 45°. De instelhoek is de hoek tussen de snijvlak kant en de voorkant van de wisselplaat en het project. Het spaan verdunnende effect van deze frezen zorgt over het algemeen voor een hogere productiviteit. Spaanverdunning is het effect dat optreedt bij kleinere inloophoeken en een overeenkomstig aantal voedingen. Het te frezen materiaal wordt met een vlakfrees over een groot deel van het mes verdeeld. Dit resulteert in een dunnere uitkeping. Het materiaal wordt over een groter deel van het mes verdeeld, wat resulteert in een dunnere chip. Bovendien neemt de druk af op het snijoppervlakte naarmate de instelhoek kleiner wordt door de geleidelijke start van het snijden. Aan de andere kant resulteert de verhoogde axiale kracht in druk op het project. Tips voor bij het vlakfrezen:

 • Gebruik freesdiameter die 20-50% groter is dan het werkstuk indien mogelijk.
 • Plaats de vlakfrees centraal op het werkstuk om de dunst mogelijke spaan te maken.
 • Bij voorkeur vlakfrezen met de nerven mee voor een optimale spaanvorming.
 • Vermijd zoveel mogelijk te stoppen met frezen, doe dit in een soepele beweging. Als het niet anders kan, verminder dan de stroomtoevoer voor een mooie spaan.

De hoek van een vlakfrees

Bij een vlakfrees zijn verschillende instelhoeken mogelijk voor bepaalde bewerkingen. Bekijk hieronder welke instelhoeken gunstig zijn in situaties.

45° frezen

 • Topkeuze voor algemeen gebruik
 • Trilling reductie bij lange uitsteeklengten
 • Spaan verdunnend effect zorgt voor hogere effectiviteit

90° frezen

 • Onderdelen met een dunne wand (dunwandige componenten)
 • Niet goed bevestigde onderdelen
 • Als er een 90° vorm nodig is voor het werkstuk

 

Vlakfrees hout

Een vlakfrees hout is een vlakfrees die enkel gebruikt wordt voor houtbewerkingen. De vlakfrees bestaat wel uit hardmetaal en kan voor massief hout worden gebruikt. Toch is een vlakfrees voor hout niet geschikt voor metaalbewerking. Een vlakfrees hout kan op verschillende houtsoorten worden gebruikt.

 • Hardhout
 • Zachthout
 • Spaanplaat
 • MDF
 • Kunststof
 • Laminaat

Vlakfrees metaal

Een vlakfrees metaal is belegd met diamant om het metaal weg te kunnen frezen. Een metalen vlakfrees wordt vaak ook gezien als wisselplaatfrees. Hiermee kunnen de snijkanten los van elkaar verwisseld worden als deze bot zijn. Ook kunnen de wisselplaten gedraaid worden.

Vlakfrees bovenfrees

Een vlakfrees bovenfrees is een vlakfreeskop die gebruikt kan worden op een bovenfrees. Een bovenfrees is een kleine freesmachine die met de hand kan worden gebruikt. Een bovenfrees wordt een bovenfrees genoemd doordat de machine boven het werkstuk wordt geplaatst en met de hand kan worden bediend. De vlakfrees bovenfrees is dus een vlakfreeskop die in een bovenfrees kan worden gebruikt en niet in een CNC-freesmachine. CNC frezen is computer gestuurd frezen waarbij de freeswerkzaamheden door een computer worden uitgevoerd. Door de vlakfrees op een bovenfrees te gebruiken bent u vrij in het gebruik en kunt u gemakkelijk bewegen met de frees over het project.

Vragen over een vlakfrees?

Heeft u vragen of opmerkingen over een vlakfrees? Euromec heeft jarenlange ervaring in het leveren en verzorgen van frezen, zaagbladen en meer. Onze medewerkers helpen u graag met alles omtrent frees en zaaggereedschap. Verder hebben wij ook een uitgebreid assortiment frezen zoals de lamellenfreesafrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees, diamanten bovenfrees en v-groef frees.