Selecteer een pagina

Wat is CNC frezen?

De vraag “Wat is CNC frezen” wordt vaak gesteld. Om te beginnen is het goed om te weten dat CNC voor “Computer Numerical Control” staat. Kort door de bocht betekent dit dat uw freeswerkzaamheden worden uitgevoerd door een computer in plaats van dat ze handmatig worden gedaan.

Bij CNC frezen worden van tevoren de uit te voeren bewerkingen in een programma geschreven. De CNC freesmachine leest deze bewerkingen uit het programma en voert ze uit zonder tussenkomst van een hobbyist, productiemedewerker of vakman.

Bekijk hier het assortiment CNC-frezen

Computer gestuurd frezen

Computer gestuurd frezen is een andere term voor CNC frezen. In dit geval wordt de freesmachine van tevoren ingesteld. Het werkstuk wordt in de freesmachine geplaatst en het programma wordt geladen. Bij computer gestuurd frezen zal de computer vervolgens de rest van het werk uitvoeren.

Wanneer CNC frezen?

Over het algemeen geldt dat CNC frezen aantrekkelijker wordt als uit te voeren bewerkingen complexer worden of als u bewerkingen vaker wilt herhalen. Dit komt omdat voor een CNC freesbewerking eerst een programma moet worden geschreven. Wilt u een paar eenvoudige houtverbindingen frezen of een klein profiel, dan loont het vaak niet om een programma te schrijven voor een CNC freesmachine.

Desalniettemin heeft CNC frezen wel een aantal belangrijke voordelen, zelfs wanneer er alleen eenvoudige bewerkingen worden uitgevoerd:

  • Bewerkingen worden exact volgens de instructies uitgevoerd. Natuurlijk moet de freesmachine goed afgesteld zijn, maar de computer zal de instructies één-op-één overnemen.
  • Bewerkingen zijn reproduceerbaar zonder extra werk. U hoeft alleen hetzelfde programma opnieuw in te voeren in de machine.
  • Complexe bewerkingen worden eenvoudig en nauwkeurig uitgevoerd. Hele complexe vormen zijn moeilijk om met de hand te frezen, maar met computer gestuurd frezen is dit geen probleem.

CNC bewerkingscentrum voor het snelste en mooie resultaat

Met een CNC-freesmachine kunt u complexe bewerkingen laten aanbrengen in verschillende materialen. Het is dan ook niet vreemd dat een CNC kan worden uitgerust met meerdere freesjes. Om de veelzijdigheid van een CNC-machine te vergroten wordt vaak gebruik gemaakt van een CNC bewerkingscentrum met wisselmagazijn. Een bewerkingscentrum bestaat uit een of meerdere CNC-machines die automatisch kunnen wisselen van freesjes en ander gereedschap. Het voordeel hiervan is dat u complexe bewerkingen automatisch kunt laten uitvoeren, zonder dat u hiervoor zelf freesjes hoeft te wisselen.

Bekijk hier het assortiment CNC-frezen

Welke frezen voor een CNC freesmachine?

Of u nou een hobby CNC machine gebruikt of werkt met een compleet CNC bewerkingscentrum: een goed resultaat valt of staat met goede freesjes. Een CNC programma zal altijd worden uitgevoerd volgens de instructies, maar als u geen scherpe frezen gebruikt levert het alsnog een slecht eindresultaat op.

Euromec helpt u graag op 3 manieren:

  1. We verkopen hoogwaardige snijgereedschappen voor al uw CNC freesmachines waarmee u het beste resultaat haalt.
  2. Al meer dan 40 jaar hebben we ervaring met het inrichten van CNC bewerkingscentra en kunnen we ook u voorzien van freesgereedschap op maat.
  3. Veel botte frezen kunnen we weer op originele scherpte brengen door deze te slijpen. Het laten slijpen van een kwalitatief goede frees is altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe.

Twijfelt u over de aankoop van de juiste frezen? Heeft u een vraag over de CNC bovenfrees? Wil u frezen laten slijpen of wilt u de mogelijkheid bespreken voor het inrichten van uw CNC bewerkingscentrum? Neem dan contact op met ons technisch adviesbureau. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze. Benieuwd welke frees u nodig heeft? Euromec heeft een groot assortiment frezen. Van bovenfrezen en groeffrezen tot tandwiel frezen. Wij leggen u uit hoe u een frees kunt gebruiken.

Stel je vraag