Selecteer een pagina
Met frezen kunnen de meest veelzijdige houtbewerkingen worden gemaakt. Van het aanbrengen van groeven en gaten tot aan het maken van versieringen of houtverbindingen: voor alle bewerkingen bestaat een speciale frees.

Niet alleen zijn voor de verschillende bewerkingen verschillende soorten frezen beschikbaar. De frezen worden ook nog eens in verschillende maten geleverd en voor verschillende soorten freesmachines. Ook het materiaal waar de frees van gemaakt is verschilt. Dit zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid frezen verkrijgbaar is.

Welke verschillende soorten frezen zijn er?

Frezen zijn gereedschappen die op een freesmachine worden gemonteerd. Dit kan op een CNC-frees zijn, maar ook op een bovenfrees die met de hand wordt bestuurd. Er is een eindeloze variatie aan freesjes die u kunt gebruiken, waarvan we een aantal hieronder op een rij hebben gezet. Benieuwd welke frees u moet gebruiken? lees dan hieronder verder:

  • Deze wordt ook wel de lamellofrees genoemd en ontleent zijn naam aan de houtverbinding die ermee gemaakt kan worden.
  • De Groeffrees: Deze is geschikt voor het maken van groeven en sponningen, zowel voor decoratieve doeleinden als voor montage, installatie of constructie.
  • Deze stellen u in staat om materiaal onder een hoek af te werken. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld plaatmateriaal, drempels en ander hout voorzien van een schuine rand.
  • Ook deze frees ontleent zijn naam aan een houtverbinding. Hiermee maakt u namelijk de vingerlasverbinding.
  • Bovenfrees: Met deze frees brengt u rondingen aan in houten materialen.
  • Holprofielfrees en bolprofielfrees. Met deze brengt u eenvoudig een holle groef of bolling aan in platen en andere materialen.
  • Frezen is niet alleen een kwestie van de juiste frees en de juiste freesmachine. Vaak heeft u ook de juiste accessoires nodig. Goede voorbeelden hiervan zijn geleiders, zoals cirkelgeleiders of rechte geleiderails voor de bovenfrees. Ook kan je met een frees tandwielen frezen in hout.

Er zijn nog veel meer soorten frezen beschikbaar. Hierbij kunt u denken aan sponningfrezen, strijkfrezen, hoekfrezen of paneelfrezen. De bovenstaande lijst bevat slechts enkele voorbeelden, want voor iedere houtbewerking is er wel een speciale frees verkrijgbaar.

 

Universele frees of speciale frees?

Hoewel er niet echt zoiets bestaat als een universele frees, worden sommige freesjes gebruikt voor meerdere soorten bewerkingen. U kunt ook kiezen om voor de bewerking een speciale frees te kopen.

Over het algemeen loont het altijd om een speciale frees te gebruiken. Niet alleen krijgt u een mooier resultaat, u werkt ook nog eens een stuk sneller. Bovendien loopt u het risico op een slecht resultaat bij het gebruiken van een ongeschikte frees.

 

Tips voor het frezen

Zeker bij freesbewerkingen, waar het vaak aankomt op millimeters, is een nagenoeg perfect resultaat een vereiste in plaats van een extra. De volgende tips helpen u om dit resultaat te halen:

  • Gebruik altijd een scherpe frees voor het beste resultaat. Is de frees bot geworden of aan vervanging toe? Bestel een nieuwe frees in onze online frezen shop, of laat uw eigen frezen naslijpen door onze slijpservice.
  • Gaat u diepe groeven frezen? Frees deze dan stapsgewijs. Twijfelt u hoe diep u in één bewerking kunt frezen? Maak dan gebruik van de volgende vuistregel: deel de diameter van de frees door 2 en u heeft de maximale freesdiepte voor één bewerking. Met een frees van 18 millimeter freest u een groef van 18 millimeter dus in 2 bewerkingen.
  • Gebruik geleiders, controleer altijd uw metingen en berekeningen en zorg dat alles goed vast zit. Zeker bij het uitfrezen van tandwielen, mallen of andere bijzondere vormen komt behoorlijk wat rekenwerk kijken. De extra controle of alles klopt betaalt zich in de praktijk altijd terug.

Vragen omtrent de verschillende soorten frezen?

Twijfelt u over het juiste type frees voor uw project? Wilt u een CNC-bewerkingscentrum inrichten? Wilt u uw frezen laten naslijpen? Wat uw vraag ook is, één van de experts van ons technisch adviesbureau voorziet u graag van advies zodat u de juiste keuze kunt maken.