Selecteer een pagina

Wat is een bovenfrees?

U heeft vast wel eens van een bovenfrees gehoord, maar wat is een bovenfrees eigenlijk? En wat kunt u ermee? Voor veel houtbewerkingsprofessionals, hobbyisten en fanatieke klussers is de bovenfrees een onmisbaar stuk gereedschap.

Bovenfrees uitgelegd

Een bovenfrees is een machine waarmee hout kan worden bewerkt. U kunt allerlei soorten hout bewerken: een eiken paneel, een MDF-plaat, of een andere houtsoort. De bovenfrees ontleent zijn naam aan de opstelling waarin deze gebruikt wordt: onder de freesmachine wordt een werkstuk geplaatst en vastgemaakt, bijvoorbeeld met lijmklemmen. Er wordt dus van bovenaf gefreesd.

Bekijk hier het assortiment bovenfrezen

In de bovenfrees wordt een frees vastgemaakt. Dit is het gereedschap waarmee stukjes hout worden verwijderd en op deze manier kunnen allerlei bewerkingen worden gemaakt. Hierbij kunt u denken aan:

  • Het maken van een sierlijk profiel, een gleuf, of een andere uitsparing in het hout;
  • Een specifieke vorm frezen uit een stuk hout met de vrije hand of met behulp van een mal;
  • Bepaalde houtverbindingen frezen, zoals een zwaluwstaartverbinding;

De bovenstaande bewerkingen zijn slechts enkele voorbeelden. Over het algemeen is een freesmachine erg veelzijdig en er zijn talloze voorbeelden, zowel constructief als decoratief, waarbij u een bovenfrees kunt gebruiken.

Wanneer de frees in de machine is geplaatst en het werkstuk onder de machine goed vastgeklemd zit, kunt u de machine op een bepaalde freesdiepte instellen. Deze bepaalt hoeveel materiaal er in één keer wordt weggehaald. Als de freesdiepte is ingesteld kunt u gaan frezen. Meer informatie over hoe een bovenfrees werkt leest u hier. U kunt ook een mal kopiëren met een bovenfrees of een tandwiel frezen met een bovenfrees.

Verschillen tussen bovenfrezen

Er zijn talloze freesmachines verkrijgbaar, allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Wanneer u overweegt om een freesmachine te kopen zijn er een aantal zaken die een rol spelen. De eerste is natuurlijk uw budget. Hoewel er genoeg betaalbare freesmachines van goede kwaliteit zijn, krijgt u over het algemeen altijd de kwaliteit waar u voor betaalt. Goedkope freesmachines gaan minder lang mee dan freesmachines van bekende merken, of ze werken niet nauwkeurig.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere vragen die u kunt stellen bij het kiezen van de juiste frees:

  • Wat is de maximale freesdiepte en wat is het vermogen? Deze bepalen het gemak waarmee u frezen maakt in uw hout en de mogelijkheden die u hierin hebt.
  • Kunt u de aan-uitknop van de machine vergrendelen, of moet u deze de hele tijd ingedrukt houden?
  • Heeft de machine een stofzuigeraansluiting die direct het zaagsel wegzuigt of moet u dit na de tijd doen?
  • Wat is de spantang diepte? Deze bepaalt welke frezen u in uw machine kunt plaatsen.
  • Welke frezen en accessoires worden standaard meegeleverd? En welke zult u er zelf bij moeten kopen?

Er zijn nog meer factoren die een rol spelen, zoals de manier waarop de freesdiepte vergrendeld wordt, de veiligheidsvoorzieningen, ingebouwde verlichting, de handvaten, enzovoort. Het kiezen van een goede freesmachine is dan ook niet alleen een kwestie van onderzoek doen, maar ook van uw persoonlijke voorkeur.

Bekijk hier het assortiment bovenfrezen

Frezen voor uw bovenfrees

Om het meeste uit uw freesmachine te halen kunt frezen kopen voor diverse bewerkingen. Een goed freesje zorgt ervoor dat u veilig werkt en draagt bij aan een mooi eindresultaat. Bij Euromec vindt u een groot assortiment van frezen en gereedschappen voor allerlei bewerkingen. Weet u niet welke frees u nodig hebt, neem dan contact met ons op. We helpen u graag bij het kiezen van de juiste frees. Ook hebben wij mooie groeffrezen en CNC frezen in ons assortiment.  Met de diamanten bovenfrees ben je verzekerd van een sterke en duurzame frees. Ook kunt u met een vingerlasfrees van Euromec schitterende vingerlasverbindingen maken. Tevens hebben wij mooie profielfrezen in ons assortiment om lijsten en meubelwerken af te werken.

Stel je vraag