Selecteer een pagina

Frezen lijkt wel wat op boren. Het verschil is alleen dat u met een frees veelal horizontaal door het materiaal gaat, terwijl een boor veelal verticaal werkt. Met een frees maakt u dan ook geen gat, maar een sleuf, profiel of welk patroon u dan ook maar uit het materiaal wilt snijden. Een frees is een multifunctioneel snijgereedschap. Juist omdat er zoveel verschillende frezen op de markt zijn.

De bovenfrees: strakke gleuven of profielranden maken

Welke frees gebruikt u om een sierlijk profiel op de deuren van uw keukenkastjes te maken, of een strakke gleuf in uw tafelblad? Voor dit doel heeft u een bovenfrees nodig. Wanneer u die in combinatie met een parallelgeleider gebruikt, kunt u heel nauwkeurig frezen. Met als resultaat een sierlijk profiel of een strakke gleuf.

Maar ook het vermogen van de freesmachine is van belang: hoe dieper de groeven, gleuven of profielen die u uit het materiaal wilt snijden, hoe groter het vermogen van de bovenfreesmachine moet zijn.

Met een multifrees kunt u ook strakke gleuven of profielranden maken. U heeft dan wel een bovenfreesopzetstuk nodig, dat u bovenop de multifrees plaatst.

De kantenfrees: randen netjes afwerken

Welke frees moet u gebruiken om de randen van uw werkstuk mooi af te werken? Stel dat u houten luiken heeft gemaakt, met daarin een profiel. Dan is het wel zo mooi dat de randen van het profiel en van de buitenkant van de luiken glad en strak zijn. Dat komt het schilderwerk ook ten goede! Met een kantenfrees kunt u nette rondingen, strakke profielranden en speelse afschuiningen in uw werkstuk maken.

Een kantenfrees gaat als een vlakschuurmachine over het materiaal, waarbij veel stof vrijkomt. Daarom zijn frezenmachines vaak voorzien van een stofafzuiging, zodat u stofvrij kunt werken.

Het afwerken van de (profiel)randen en (schuine) kanten van uw werkstuk is een kantenfreeskop precies werkje waar u geen zware frees bij kunt gebruiken. Een kantfrees is daarom licht van gewicht en gemakkelijk met één hand te bedienen. Hierdoor kunt u met zo’n machine ook wat verder reiken en dus gemakkelijker bij alle randen van uw werkstuk komen.

 

Vragen omtrent de verschillende frezen?

Heeft u vragen omtrent welke frees het meest geschikt is voor de uit te voeren werkzaamheden? Of wilt u graag een professioneel advies op maat van één van onze specialisten? Gebruik onderstaande button om met ons in contact te komen. We helpen u graag! WIj hebben ook mooie CNC frezen.