Selecteer een pagina

Een frees is een snijgereedschap voor de bewerking van hout, metaal of kunststof. Met dank aan de vertandingen lijkt een cilindervormige frees wel wat op een boor. De vertandingen doen dienst als beitel; ze zorgen ervoor dat de frees in het materiaal hapt en daar de uitsparing maakt die nodig is. Euromec levert voor elke freesmachine en elke materiaalsoort de juiste frees. Welke frees u nodig heeft hangt ook af van het doel van uw materiaalbewerking. Wilt u fijne of juist grove uitsparingen maken en hoe snel wilt u dat doen? Hoe kleiner de frees, hoe sneller u kunt frezen.

Bekijk hier het assortiment Frezen

Frezen

In plaats van de vraag ‘wat is een frees?’, kunnen we ons ook afvragen wat frezen eigenlijk is. Frezen is een machinale bewerking aan hout of ander materiaal.Om dit veilig en effectief te kunnen doen, moet u met het materiaal tegen de draairichting van de frees in werken. Alleen dan happen de tanden van de frees in het te bewerken materiaal. Draait de frees van u af? Dan moet u de freesmachine door het materiaal heen naar u toe trekken.

Freesmachines handmatig, stationair, CNC

U heeft nu een antwoord op de vraag: ‘wat is een frees?’. Maar misschien vraagt u zich ook wel af wat een freesmachine eigenlijk is. Is dat misschien een ander woord voor een frees? Nee, een frees is niet synoniem aan een freesmachine. Met de frees wordt altijd het draaiende stuk gereedschap bedoeld, dat voor de verspanende werking in het materiaal zorgt. Een freesmachine is het geheel aan onderdelen dat u nodig heeft om te frezen. Dat is niet alleen de frees, maar ook de machine die de spilas aandrijft waar de frees aan vastzit. Een freesmachine wordt ook wel een freesbank genoemd. Er bestaan echter ook handmatige freesmachines. Bij een handmatige freesmachine wordt de spilas met frees wel machinaal aangedreven, maar moet u die machine zelf door het werkstuk heen duwen of trekken.
Een computergestuurde (CNC-)freesmachine wordt met behulp van een computerprogramma door het materiaal gestuurd. Het te verspanen patroon is vooraf in dat programma ingevoerd. Bij Euromec beschikken we over alle soorten CNC Freesmachine producten.

Welke frees heb ik nodig?

Er zijn heel veel verschillende soorten frezen op de markt. Een frees is het snijgereedschap dat u in de freesmachine moet bevestigen om te kunnen frezen. Minstens zo belangrijk als de vraag ‘wat is een frees?’ is de vraag: welke frees heb ik nodig? Zo hebben wij groeffrezen en bovenfrezen. Ook hebben wij speciale frezen voor tandwielen.
Er zijn veel verschillende varianten, welke u nodig heeft, hangt af van het type uitsparing dat u in het materiaal wilt maken. Ook is er verschil tussen de diameter van de frees.  In de derde plaats is er verschil in de hardheid van het metaal waarvan de frees is gemaakt. Een frees van het type HM is van een harde metaalsoort gemaakt. Hiermee komt u gemakkelijk door hardhout en andere harde materialen heen. Deze frezen zijn kwalitatief beter dan de goedkopere frezen van het type HSS. Benieuwd hoe u een bovenfrees gebruikt om bijvoorbeeld een mal te maken?  Met de diamanten bovenfrees ben je verzekerd van een sterke en duurzame frees. Ook kunt u met een vingerlasfrees van Euromec schitterende vingerlasverbindingen maken. Tevens hebben wij mooie profielfrezen in ons assortiment om lijsten en meubelwerken af te werken. Veelgebruikte frezen zijn een vingerfrees, afrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees of v-groef frees

Bij Euromec kunt u terecht voor de frees die u nodig heeft. Leg uit welk werkstuk u van welk materiaal wilt maken en u krijgt van Euromec een freesadvies op maat. Neem gerust contact met ons op!

Bekijk hier het assortiment Frezen

Stel je vraag