Selecteer een pagina
De naam zegt het al, een sponningfrees wordt gebruikt voor het frezen van sponningen. Een sponning is het rechthoekige of uitgeschaafde gefreesde gedeelte aan de zijkant van een stuk hout. Vaak wordt een sponning gebruikt voor kozijnen, deuren, lijsten, schilderijen en ander timmerwerk. Bij een sponningfrees bepaalt de diameter van de kogellager de diepte van de sponningen. Door de kogellager te verwisselen krijgt u de mogelijkheid om verschillende sponningmaten te frezen. Euromec heeft een uitgebreid assortiment met goede kwaliteit sponningfrezen. Zo verkoopt Euromec een losse sponningfrees, een sponningfrees set, sponningfrees met wisselmessen en een 6mm schacht, sponningfrees met wisselmessen en een 8mm schacht en een sponningfrees met wisselmessen en een 12mm schacht. De sponningfrezen van Euromec bestaan uit volwaardig en sterk HM hardmetaal.

 

Waar wordt een sponningfrees voor gebruikt?

Een hardmetalen of normale sponningfrees kan voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Veelal wordt een sponningfrees gebruikt voor het frezen van sponningen, sponning verbindingen en profielen. Ook voor het maken van lijsten voor ramen, deuren en schilderijen is een sponningfrees erg bruikbaar. Door het gebruik van een geleidelager bij de sponningfrees kunt u erg secuur en nauwkeurig werken. Een sponningfrees  geeft een gelijke freesvorm en een constante diepte van de sponning. Een sponningfrees kan worden gebruikt op bijna alle houtsoorten. Zowel hardhout en zachthout zoals MDF, spaanplaat en multi- of triplex is gemakkelijk te frezen met een sponningfrees. Dit komt door de goede kwaliteit en hardmetalen afwerking van de sponningfrezen van Euromec. Een sponningfrees wordt gebruikt in combinatie met een freesmachine, een CNC gestuurde freesmachine of een bovenfreesmachine.

Waar op letten bij het monteren en gebruiken van een sponningfrees?

Bij het monteren en het gebruik van een sponningfrees moeten op bepaalde dingen worden gelet. Dit in verband met de veiligheid en de speciale gebruiksaanwijzingen van een sponningfrees.

  • Bij het bevestigen van een sponningfrees aan de machine moet de stekker uit het stopcontact worden gehaald.
  • Plaats de spil van de sponningfrees in de spantang en beweeg deze ongeveer 5 mm naar achteren. Wanneer u de sponningfrees helemaal in de spantang steekt, zit deze te strak en kunt u de sponningfrees niet verwijderen.
  • Een grotere freesdiepte kan worden bereikt door de freesdiepte aan te passen; niet door het mes verder uit de spantang te laten steken!
  • De sponningfrees die te ver en onnodig uit de spantang steekt, kan de as breken of vervormen.
  • Diepfrezen en grotere sponningen moeten stapsgewijs in een aantal bewerkingen worden uitgevoerd.
  • Bij handmatig frezen moet u het te frezen materiaal stevig vastpakken.
  • Er moet een veiligheidsbril worden gebruikt.
  • Draag geen losse kleding bij het werken met de sponningfrees.
  • Rekening houdend met de maximale snelheid van de sponningfrees, hoe groter de freesdiameter, hoe lager de snelheid en andersom hetzelfde.

 

Online een sponningfrees kopen bij Euromec

Bent u nieuwsgierig naar een sponningfrees? Of heeft u vragen omtrent een sponningfrees? Neem contact op met Euromec. Onze ervaren medewerkers helpen u graag met alles omtrent een sponningfrees. Door onze jarenlange ervaring en expertise in het verkopen van gereedschap kunnen wij u een passend advies leveren over sponningfrezen. Niet alleen voor een sponningfrees bent u bij ons aan het juiste adres. Ook voor andere gereedschappen zoals zaagbladen, andere frezen, boren en meer kunt u terecht bij Euromec. U kunt uw gereedschap makkelijk bestellen in onze online webwinkel of bij ons langskomen in de winkel om uw gereedschap uit te zoeken.