Selecteer een pagina

Een lamellenfrees is een populaire frees die door veel houtbewerkers en hobbyisten wordt gebruikt. De lamellenfrees wordt ook wel lamellofrees genoemd naar het gelijknamige bedrijf “Lamello” die deze freesbewerking heeft uitgevonden. Een lamellenfrees maakt de bekende lamellenverbinding die in vele houtbewerkingen wordt gebruikt. Een lamellenverbinding maakt het mogelijk om stevige en sterke houtverbindingen te maken in bijvoorbeeld meubels, tafels en andere projecten. Een lamellenfrees heeft vele voordelen.

  • Lamellenfrezen zijn ideaal voor het maken van voegen in hout en houtverbindingen
  • Lamellenfrezen zorgen voor een onzichtbare houtverbinding
  • Lamellenfrezen zijn in veel gevallen geschikt voor alle houtsoorten
  • Lamellenfrezen zijn makkelijk in gebruik

 

Een lamellenverbinding

Simpel gezegd is een lamellenfrees een stuk gereedschap waarmee in een halve cirkel uitsparingen worden gemaakt aan de zijkant van je houtproject. In deze verbinding of groef steek je dan een halve schijf. In het tweede deel van het houtproject, dat aan het eerste deel verbonden moet worden, wordt eenzelfde holle uitsparing gemaakt met de lamellenfrees. De twee stukken passen hierdoor perfect in elkaar en hebben door de lamellenverbinding gemaakt door de lamellenfrees een zeer stevige verbinding. Om de lamellenverbinding extra stevig te maken kan er ook houtlijm worden toegevoegd aan de schijf. Een lamellenverbinding is een stevige houtverbinding gemaakt door een lamellenfrees. Deze houtverbinding is binnen in het hout door de schijf in de concave gleuf in het hout. Hierdoor is de houtverbinding niet te zien en erg populair onder meubelmakers. Bij een lamellenfrees hoort ook een goede lamellenfreeskop. Euromec heeft een mooi assortiment freeskoppen gemaakt uit hardmetaal. Je kunt een lamellenverbinding vergelijken met een deuvelverbinding, het verbinden van tweedelige werkstukken met een staaf of deuvel.

 

Toepassingen van een lamellenfrees

Een lamellenverbinding wordt het vaakst gebruikt bij een tafelblad. Met een lamellenfrees kunnen meerdere plankdelen aan elkaar verbinden op een stevige manier waardoor een sterk tafelblad ontstaat uit verschillende planken. Ook voor het maken van andere meubels zoals een kast is een lamellenfrees erg handig. Als u een kast met lades maakt, wilt u natuurlijk dat de lades makkelijk open kunnen. Deze lades kunnen het beste worden gemaakt door het gebruiken van een lamellenfrees en een lamellenverbinding. Hierdoor blijven de hoeken van de lades stevig op hun plaats. Een lamellenverbinding is een onzichtbare, makkelijke en veilige manier om stukken hout aan elkaar te verbinden. Een lamellenfrees staat erom bekend geen zichtbare afwerking te hebben op het oppervlakte van het hout zoals spijkers of schroeven.

Het kiezen van een lamellenfrees

Een lamellenfrees kiezen is niet makkelijk. Er zijn een groot aantal freesmachines op de markt die veelal hetzelfde zijn en op dezelfde manier worden gebruikt. Euromec heeft een mooi aanbod lamellenfreeskoppen die op elke lamellenfreesmachine passen. Tijdens het kiezen van een lamellenfreesmachine zijn er enkele aspecten waar u op moet letten.

Vermogen lamellenfrees

Het vermogen van de lamellenfrees is een zeer belangrijke eigenschap. Het motorvermogen wordt uitgedrukt in watt. Als het wattage niet hoog genoeg is, moet de lamellenfreesmachine harder werken om de lamellenverbinding te slijpen. Het aantal omwentelingen per minuut van de lamellenfrees  is ook belangrijk. Door een hogere omwenteling per minuut kunt u meer slijpen en wordt vaak de afwerking mooier, dit hoeft niet altijd zo te zijn en hangt ook af van de scherpte van de lamellenfreeskop. Gewoonlijk ligt het aantal omwentelingen per minuut tussen 10000 en 12000. Te snelle omwentelingen op de lamellenfreesmachine

Diepte instelling lamellenfrees

Met de diepte instelling van de lamellenfrees wordt de diepte van de lamellengleuf bedoelt. Hoe dieper en hoe groter de groef hoe sterker de verbinding. Er kan dan meer gewicht worden getild met de lamellenverbinding. Bij een tafel zullen grote en zware planken moeten worden gebruikt die ook grote lamellenverbindingen nodig hebben om niet te bezwijken onder het gewicht. Op een lamellenfrees worden vaak standaard maten gebruikt, toch is dit niet altijd zo. Om het instellen van de lamellenfrees makkelijker te maken raden wij aan om een lamellenfrees te kiezen die snel op de standaardmaten kan worden ingesteld. Dit scheelt u tijd tijdens het frezen met de lamellenfrees.

Geleidingsstuk lamellenfrees

Geleidingsstukken zijn een van de belangrijkste onderdelen van uw lamellenfrees. Het geleidt de lamellenfrees letterlijk terwijl u inkepingen in het werkstuk freest. Met een goede lamellenfrees kunt u de hoogte van de voeg variëren om de ene keer dikkere delen te bewerken en de andere keer dunnere delen. Het kan ook een hoek definiëren en kleine verbindingen mogelijk maken.
De kwaliteit van de schroeven waarmee het geleidingsstuk wordt vastgezet, is ook belangrijk. Dit is vaak een probleem dat goedkopere lamellenfreesmachines hebben. Het is belangrijk dat het geleidingsstuk stevig kan worden bevestigd en vastgezet. Voor de beste resultaten bij verschillende projecten is het het beste om een ​​in hoogte verstelbaar geleidingsstuk te hebben, zodat u de ene keer met dikker hout kunt werken en de andere keer met dunner hout. Ook is het belangrijk dat de hoek waaronder u freest instelbaar is en kleine lamellenverbindingen kan produceren.

Stofafzuiging lamellenfrees

Rondvliegende stofdeeltjes in uw werkplaats zijn erg vervelend in de kamer waar u werkt. Het irriteert de ogen, luchtweg en meer. Ook leiden deze stofdeeltjes u af tijdens het gebruik van de lamellenfrees. Een stofafzuiging op de lamellenfrees is bijna een must. Dit zorgt er ook voor dat de kamer schoon blijft na het werken met de lamellenfrees. Daarom is het uiterst belangrijk dat de lamellenfrees een goed stofopvangsysteem heeft. Gebruikelijk is een stofzak achter de lamellenfrees die het zaagsel erin zuigt.

Krachtbron lamellenfrees

Er zijn zowel lamellenfrezen op accu en netstroom beschikbaar. De meeste lamellenfrezen werken echter op elektriciteit, oftewel netstroom. Beide voedingen hebben hun voor- en nadelen. Het voordeel van het werken met een lamellenfrees op accu is dat u veel vrijheid heeft tijdens het werken met de lamellenfrees. Er zit nooit een snoer in de weg tijdens het frezen. Omdat met een lamellenfrees vaak rondjes om hert werkstuk worden gemaakt om overal lamelverbindingen aan te maken, is een lamellenfrees op accu erg makkelijk. Ook zijn lamellenfrezen op accu meestal lichter en kleiner, omdat ze gemakkelijk te hanteren moeten zijn. Dit is vooral prettig voor professionals die vaker en langer met de lamellenfrezen werken. Een voordeel van een lamellenfrees op netstroom is echter dat u een constante stroomvoorziening krijgt en dus continu door kunt werken. Daarom is het verstandig om te kijken welke stroombron het beste past bij u en de projecten waar u aan wilt gaan werken. Euromec voorziet u graag van een passend advies omtrent de lamellenfrees en lamellenfreeskoppen.

Lamellenfreeskop

Euromec heeft de perfecte lamellenfreeskop voor uw lamellenfreesmachine. Wij leveren freeskoppen van het gerenommeerde merk Omas. Wij leveren de lamellenfrees in een stevige, harde kunststoffen opberg verpakking. De freeskop is HM opgelegd, dit wordt ook wel hard metaal genoemd. Ook is de lamellenfreeskop gelagerd met een body van staal waardoor het een kwalitatief sterke freeskop is.

 

Heeft u vragen over een lamellenfrees?

Heeft u vragen over een lamellenfrees? Euromec is al 30 jaar gespecialiseerd in frezen, freeskoppen, zaagbladen en meer. Neem contact met ons op. Onze ervaren medewerkers helpen u graag met een passend advies omtrent een lamellenfrees en ander gereedschap. Door onze 40+ jaar lange ervaring in het leveren van lamellenfrezen en profielfrezen voor bovenfrezen zijn wij gespecialiseerd in frezen. Verder hebben wij ook een uitgebreid assortiment frezen zoals de afrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees, diamanten bovenfrees en v-groef frees.