Selecteer een pagina

De vraag “Wat is een groeffrees” is op zich niet moeilijk: de groeffrees is het gereedschap dat u in de freesmachine plaatst om groeven te maken in diverse materialen. Er zijn echter veel verschillende groeffrezen, ieder met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hierbij kan gedacht worden aan de vorm van de groef en de maximale freesdiepte, maar ook aan de duurzaamheid van de frees of het materiaal waarin deze het beste tot zijn recht komt.

 

Bekijk hier het assortiment Groeffrees

 

In dit artikel kijken we naar wat een groeffrees precies is en wat u ermee kunt. Ook geven we enkele praktische handvaten bij het kiezen van een groeffrees.

 

Groeffrees uitgelegd

 

Een frees is het stukje gereedschap dat u in een freesmachine monteert. De groeffrees is de specifieke soort frees die een groef van een bepaalde vorm en een bepaalde diepte freest. Deze groeven worden gebruikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Een groef om een veer-en-groefverbinding of een deuvelverbinding te maken;
 • Een groef die fungeert als kabelgoot;
 • Het frezen van een slotgat of groeven voor overig deur- en raambeslag.

De groeffrees is voor allerlei soorten freesmachines verkrijgbaar. Zo hebben we groeffrezen voor een , groeffrezen voor freestafels en groeffrezen voor een CNC-machines.

 

Groeffrees kopen: waarop letten?

Wanneer u overweegt om een groeffrees te kopen, kunt u rekening houden met de onderstaande punten:

 • Wat is de maximale freesdiameter die de machine aankan? Een frees met de verkeerde schachtdiameter in huis halen overkomt iemand geen twee keer, maar voorkomen is beter dan genezen.
 • Voor welke soort machine gaat u de groeffrees gebruiken? Groeffrezen zijn verkrijgbaar voor handmatige bovenfrezen, maar ook freestafels en CNC-machines kunnen werken met groeffrezen. In onze online groeffrezen shop vindt u diverse categorieën groeffrezen, waardoor u altijd een geschikt exemplaar kunt vinden.
 • Waarvoor dient de groef? Wanneer u een groef maakt voor een slotgat, dan is de groef een stuk dieper dan wanneer u de groef maakt voor een houtverbinding. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een bepaalde diepte in meerdere keren te frezen, maar een groeffrees met ondersnijder is ook een optie.

 

Wilt u advies bij het kiezen van de juiste groeffrees? Neem dan contact op met een van de experts van ons technisch adviesbureau. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

 

Bekijk hier het assortiment Groeffrees

 

Tips om groeven te frezen

Het werken met een groeffrees kan erg mooie resultaten opleveren, mits u op de juiste manier freest. Om u hierbij te helpen hebben we een aantal tips op een rij gezet:

 • Wanneer u met een normale groeffrees werkt is het verstandig om niet te diep te frezen. Als vuistregel voor de maximale freesdiepte kunt u de diameter van de frees delen door twee. Wilt u dieper frezen? Frees dan in meerdere keren.
 • Zorg voor een scherpe, goed onderhouden frees. Deze verdient zichzelf altijd terug ten opzichte van een goedkopere frees.
 • Is uw frees bot geworden? Deze kunt u bij ons laten slijpen. Dit is bijna altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe frees.

 

Gebruik een speciale groeffrees om groeven te frezen. Een specialistische frees levert een beter resultaat op dan een frees die voor allerlei verschillende bewerkingen wordt gebruikt.

 

Verstelbare groeffrees

Een verstelbare groeffrees is makkelijk te gebruiken voor het maken van groeven in verschillende breedtes op zowel hard- en zachthout. Ook voor het frezen van verschillend plaatmateriaal is een verstelbare groeffrees erg makkelijk in gebruik.

De hardmetalen verstelbare groeffrees heeft opgelegde tanden afwisselend met voorsnijders. De verstelbare groeffrees is te verstellen door het gebruiken van meegeleverde ringen. De verstelbare groeffrees van Euromec is verstelbaar van 14mm tot 39mm en is daardoor veelzijdig in gebruik.

De verstelbare groeffrees is te gebruiken op zowel een bovenfrees machine als een freesmachine. Zoals eerder genoemd kan de verstelbare groeffrees worden gebruikt in verschillende soorten materialen zoals;

 • Hardhout
 • Zachthout
 • Spaanplaat
 • MDF
 • Kunststof
 • Laminaat

 

Hoe verstel je een verstelbare groeffrees

De groeffrees is te verstellen door de meegeleverde verstelringen te gebruiken. Een grotere freesdiepte wordt bereikt door de verstelbare groeffrees op diepte in te stellen. Dit wordt niet gedaan door de frees verder uit de spantang te laten steken. Ook is het verstandig om diepere en bredere groeven in meerdere stappen te frezen. Met een verstelbare groeffrees kunt u dit gemakkelijk stapsgewijs doen. Hierdoor loopt de verstelbare groeffrees niet vast.

Kijk op de website van Euromec voor een verstelbare groeffrees die bij u past.

 

Stel je vraag