Selecteer een pagina

Het aanschaffen van een zaagblad vereist wel enige kennis. Een cirkelzaagblad is namelijk het belangrijkste onderdeel van de machine. Dus de juiste keuze van een goed zaagblad draagt veel bij aan het gebruikersgemak en veiligheid.

Eigenlijk is er niet echt een universeel zaagblad, elk zaagblad heeft namelijk zijn eigen specifieke kenmerken. Zoals de aantal tanden, de grootte van de tanden, die diameter van het zaagblad, asgat etc. Omdat er ook een groot aantal gereedschappen bestaan voor zaagbladen, zoals een tafelcirkelzaag, afkortzaag, hand cirkelzaag, is het aanbod in zaagbladen erg groot.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Welke materialen ga je zagen?

De meeste H- en CV- zaagbladen zijn geschikt voor het zagen van hard en zacht hout. Wil je materiaal gaan verspanen zoals bijvoorbeeld kunststof, hogedruklaminaat of non-ferro metalen (koper, brons, aluminium etc) dan zal je een speciaal zaagblad moeten gebruiken. Deze zaagbladen hebben speciale (harde) handen zodat ze geschikt zijn voor hardere materialen.

Voor hardere materialen zal het zaagblad een hogere snijsnelheid moeten hebben. De snijsnelheid van zaagmachine wordt uitgedrukt in de snelheid per tand in meters per seconden. Deze is afhankelijk van het diameter zaagblad, toerental en aantal tanden op het zaagblad.

Snelheid of precisie?

Moet je echt meters maken en zaag je bijvoorbeeld veel plaatmateriaal zoals underlayment, dan kan je het beste een zaagblad kiezen met grove tanden. Hiermee zal je sneller door het materiaal heengaan maar zal de zaagsnede veel grover zijn. Als je een kozijn wil maken heeft precisie meer de voorkeur, in dat geval kan je beter een zaagblad aanschaffen met veel fijne tanden. Dit levert een zeer precieze zaagsnede op maar neemt meer tijd in beslag.

Welke diameter moet het zaagblad hebben

De diameter van het zaagblad geeft de grootte van het zaagblad aan. Een groot zaagblad zal daarom dieper kunnen zagen dan een kleine. Niet elke zaagmachine is geschikt voor elke grootte zaagblad, controleer daarna altijd wat de maximale te gebruiken diameter is. Een kleiner zaagblad kan altijd worden toegepast, maar houd er wel rekening mee dat de zaagdiepte dan flink afneemt.

Let op de grote van het asgat

Het asgat bevindt zich in het midden van het zaagblad. Dit is het gat waarin het zaagblad is bevestigd aan het apparaat. Deze diameter moet overeenkomen met die van de zaagmachine. Is dit niet het geval dan zijn er verloopringen verkrijgbaar om de speling op te vangen.

Omdat alle roterende krachten van de zaagmachine worden overgebracht via het asgat is het zeer belangrijk om dit goed in orde te hebben. De juiste passing van as en diameter is belangrijk om veilig te werk te kunnen gaan.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Stel je vraag