Selecteer een pagina

Het aanschaffen van een zaagblad vereist wel enige kennis. Een cirkelzaagblad is namelijk het belangrijkste onderdeel van de machine. Dus de juiste keuze van een goed zaagblad draagt veel bij aan het gebruikersgemak en veiligheid.

Eigenlijk is er niet echt een universeel zaagblad, elk zaagblad heeft namelijk zijn eigen specifieke kenmerken. Zoals het aantal tanden, de grootte van de tanden, die diameter van het zaagblad, asgat etc. Omdat er ook een groot aantal gereedschappen bestaan voor zaagbladen, zoals een tafelcirkelzaag, afkortzaag, radiale afkortzaag en hand cirkelzaag, is het aanbod in zaagbladen erg groot.

Welke materialen gaat u zagen?

De meeste H- en CV- zaagbladen zijn geschikt voor het zagen van hard en zacht hout. Wil u materiaal gaan verspanen zoals bijvoorbeeld kunststof, hogedruklaminaat of non-ferro metalen (koper, brons, aluminium etc) dan zal u een speciaal zaagblad moeten gebruiken. Deze zaagbladen hebben speciale (harde) handen zodat ze geschikt zijn voor hardere materialen.

Voor hardere materialen zal het zaagblad een hogere snijsnelheid moeten hebben. De snijsnelheid van zaagmachine wordt uitgedrukt in de snelheid per tand in meters per seconden. Deze is afhankelijk van het diameter zaagblad, toerental en aantal tanden op het zaagblad.

Snelheid of precisie?

Moet u echt meters maken en zaag u bijvoorbeeld veel plaatmateriaal zoals underlayment, dan kan u het beste een zaagblad kiezen met grove tanden. Hiermee zal u sneller door het materiaal heengaan maar zal de zaagsnede veel grover zijn. Als u een kozijn wil maken heeft precisie meer de voorkeur, in dat geval kan u beter een zaagblad aanschaffen met veel fijne tanden. Dit levert een zeer precieze zaagsnede op maar neemt meer tijd in beslag.

 

Welke diameter moet het zaagblad hebben?

De diameter van het zaagblad geeft de grootte van het zaagblad aan. Een groot zaagblad zal daarom dieper kunnen zagen dan een kleine. Niet elke zaagmachine is geschikt voor elke grootte zaagblad, controleer daarna altijd wat de maximale te gebruiken diameter is. Een kleiner zaagblad kan altijd worden toegepast, maar houd er wel rekening mee dat de zaagdiepte dan flink afneemt.

 

Let op de grote van het asgat

Het asgat bevindt zich in het midden van het zaagblad. Dit is het gat waarin het zaagblad is bevestigd aan het apparaat. Deze diameter moet overeenkomen met die van de zaagmachine. Is dit niet het geval dan zijn er verloopringen verkrijgbaar om de speling op te vangen.

Doordat alle roterende krachten van de zaagmachine worden overgebracht via het asgat is het zeer belangrijk om dit goed in orde te hebben. De juiste passing van as en diameter is belangrijk om veilig te werk te kunnen gaan.

 

Vragen omtrent het kiezen van het juiste type zaagblad?

Weet u niet zo goed welk zaagblad het meest geschikt is voor uw project? Of wilt u meerdere materialen gaan zagen en bent u benieuwd naar ons assortiment universele zaagbladen? Wat uw vraag ook is, de specialisten van Euromec staan voor u klaar. Gebruik onderstaande button om met ons in contact te komen.