Selecteer een pagina

Zaagblad: hoeveel tanden

Het is een van de meest gestelde vragen bij het kopen van een zaagblad: hoeveel tanden heeft het zaagblad nodig? Zaagbladen verschillen namelijk niet alleen qua materiaal of qua type tanden, maar ook qua hoeveelheid tanden.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Zaagblad: hoeveel tanden moet u kiezen?

Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze kunt u een aantal vragen stellen:

  • Wat is het beoogde eind product? Gaat u een paar constructiebalken afkorten? Gaat u een schilderijlijst verstek zagen? Of maakt u uw eigen meubel? Afhankelijk van het eind product heeft u meer of minder behoefte aan een scherpe snede. Over het algemeen geldt dat minder tanden zorgen voor een grovere zaagsnede en meer tanden voor een scherpere zaagsnede.
  • Welk materiaal gaat u zagen? Zaagt u een spaanplaat? Dan zorgt een zaagblad met veel tanden voor minder splinters en een fijne snede. Maakt u tropisch hardhout op maat? Bij harde houtsoorten kan een grote hoeveelheid tanden zorgen voor brandvlekken op het hout. Zaagt u aluminium, andere metalen of kunststoffen? Dan heeft u ook weer een ander zaagblad nodig.
  • Hoeveel hout gaat u zagen? Veel tanden zorgen voor een fijnere snede, maar hiermee zaagt u wel langzamer. Minder tanden zagen sneller.
  • Hoe groot is het zaagblad? Uiteindelijk gaat het vooral om de verhouding tussen het aantal tanden en de omtrek van het zaagblad. Dit bepaalt om de hoeveel millimeter er een tand komt. Het gaat dus minder over het absolute aantal tanden, al komt dit in de werkelijkheid redelijk overeen.
  • Wat is uw budget? In principe kunt u voor iedere specifieke toepassing het zaagblad kopen dat zorgt voor het beste resultaat. Uit budgetoverwegingen kunt u er ook voor kiezen om een paar zaagbladen te kopen die u veel gebruikt. Tot slot zijn er ook universele zaagbladen die, mits juist gebruikt, voor de meeste soorten hout gebruikt kunnen worden.

Twijfelt u over het zaagblad dat u moet kopen? Weet u niet zeker hoeveel tanden uw zaagblad nodig heeft? Of heeft u een andere vraag over een zaagblad? Neem dan contact met ons op, onze experts helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Zaagblad tips

Om een nog beter resultaat te halen zijn er een aantal tips die u kunt gebruiken:

  • Zorg altijd voor een schoon en goed onderhouden zaagblad. Dit zorgt niet alleen voor een mooier resultaat, maar ook voor een langere levensduur van uw zaagblad en een veiligere werkomgeving.
  • Gebruik een scherp zaagblad van goede kwaliteit. Alle zaagbladen van Euromec zijn afkomstig van bekende fabrikanten en voldoen aan de hoogste eisen.
  • Zorg ervoor dat er altijd 3 tot 5 tanden in het materiaal zitten tijdens het zagen. Haalt u dit niet? Stel dan de zaagmachine zo in dat het blad iets dieper in het materiaal valt tijdens het zagen.
  • Zaagt u een meubelpaneel? Deze bestaat vaak uit een spaanplaat met een toplaag van melamine. In dat geval kunt u naast een normaal zaagblad het beste ook een voorritszaag Dit voorkomt splinters in de melaminelaag.

Stel je vraag