Selecteer een pagina
Bij het zagen van aluminium moet de zaag het werk doen. Wanneer u te veel druk op de zaagmachine zet of die te snel draait, dan kan het zaagblad vervormen, krom trekken of losschieten. Het zaagblad moet voldoende tijd krijgen om zich door het aluminium heen te vreten. Om uw zaag het werk te laten doen, heeft u in de eerste plaats het juiste zaagblad nodig. Bekijk hieronder ons uitgebreide assortiment zaagbladen voor aluminium. Euromec heeft een groot aanbod zaagbladen van uitstekende kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Stem het zaagblad af op het materiaal

Om aluminium te zagen heeft u een zaagblad nodig dat geschikt is voor metaal. Maar daarmee is niet alles gezegd. Gaat u een dikke plaat of buis verzagen, of juist dun materiaal? Voor dun materiaal, zoals een dunne aluminium plaat, heeft u een fijngetande zaag nodig. Anders gezegd: er zitten meer tanden op het zaagblad. Hoe dunner het aluminium dat u zaagt, hoe fijngetander uw zaagblad moet zijn. U kunt deze redenering ook omkeren: hoe dikker het aluminium, hoe grofgetander het zaagblad. Bij dikker materiaal heeft u niet alleen een zaagblad met een grovere vertanding nodig, maar moeten de tanden ook wat langer zijn.

 

Positieve of negatieve vertanding?

Bij een zaagblad met een positieve vertanding maken de tanden een positieve snijhoek in het aluminium. Heeft het zaagblad een negatieve vertanding, dan is die snijhoek negatief. Bij een positieve vertanding zijn de tanden zo geslepen, dat het zaagblad gemakkelijk (zonder weerstand) in het aluminium wordt getrokken. Bij een negatieve vertanding is het omgekeerde het geval; de tanden zijn zo geslepen, dat ze in het aluminium een beetje weerstand geven.

Een negatieve snijhoek heeft de voorkeur wanneer de zaag van boven naar het te zagen materiaal wordt bewogen, zoals bij verstekzagen met een pendelend zaagblad. De negatieve vertanding zorgt er dan voor dat het zaagblad niet in het materiaal wordt getrokken en minder snel terugslaat of vastklemt. Wordt het te zagen aluminium naar het zaagblad aangevoerd, zoals bij een stationaire zaagbank? Dan kunt u beter een zaagblad met een positieve vertanding gebruiken.

Aluminium zagen met een afkortzaag

Evenals veel andere materialen kunt u aluminium zowel met een decoupeer- of lintzaag als met een cirkelzaag verzagen. Een speciale toepassing van de cirkel- of radiaalzaag is de afkortzaag. De afkortzaag is gemaakt om hout, kunststof of metaal in te korten of onder een bepaalde hoek (in verstek) te zagen.

Een afkortzaag bestaat uit een platform waarop haaks een scharnierbare arm is gemonteerd. Aan de arm bevinden zich het zaagblad en een motor die het zaagblad aandrijft. Afhankelijk van het type kan een afkortzaag meestal verticaal en horizontaal een hoek van 45 graden maken.  Bij moderne afkortzagen kan de zaagsnede met behulp van een laser worden ingesteld; de laser geeft aan waar de zaagsnede komt.

Afkortzagen waarmee dikke aluminium of metalen buizen of staven worden gezaagd, zijn vaak voorzien van waterkoeling. Er stroomt tijdens het zagen continu koelvloeistof over het zaagblad en het te zagen materiaal. Sommige afkortzagen hebben een arm waarmee u de zaag met een simpele beweging naar voren kunt trekken. Op die manier ontstaat een groter zaagbereik. Wanneer u een brede plaat aluminium moet verzagen, kan zo’n afkortzaag met trekfunctie heel handig zijn.

Een afkortzaag kan onderdeel uitmaken van een combinatiezaagmachine. Een combinatiezaag is een afkortzaag, verstekzaag en tafelcirkelzaag in één.

Vragen omtrent het juiste zaagblad voor aluminium?

Heeft u vragen omtrent welk zaagblad u het beste kunt gebruiken voor het zagen van aluminium? Of wilt u aan een project beginnen, maar weet u niet welk zaagblad hiervoor nodig is? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via de onderstaande button. Onze specialisten helpen u graag de beste keuze te maken!