Selecteer een pagina

Laminaat zagen vereist een speciale aanpak. Dit wordt veroorzaakt door de complexe samenstelling van laminaat, een product dat bestaat uit meerdere materialen. Hierin zijn onder andere HDF, een decoratieve laag en een melanine toplaag verwerkt. Wanneer u laminaat op de verkeerde manier zaagt, kan dit zorgen voor beschadigingen. Er zijn meerdere manieren om een mooi zaagresultaat te halen tijdens het zagen van laminaat. Een speciaal zaagblad is een van de opties. Dit zorgt ervoor dat laminaat niet splintert en dat de mooie toplaag in perfecte conditie blijft, ook na het zagen. Een andere optie is om met een normaal zaagblad te zagen, maar dan is een speciale zaagtechniek vereist. Bekijk ons uitgebreide assortiment zaagbladen. Euromec heeft alleen topkwaliteit zaagbladen tegen een scherpe prijs. 

Wat is laminaat?

Vloerbedekking van laminaat bestaat meestal uit de volgende drie tot vier lagen:

  1. Een kunststof onderlaag (meestal van melanine)
  2. Een dragende laag (meestal van High-Density Fibreboard)
  3. Een laag bedrukt papier (meestal bedrukt met een houtstructuur)
  4. Een kunststof toplaag (meestal melanine versterkt met aluminiumoxide)

Laminaat is dankzij deze gelaagdheid opgebouwd uit verschillende vezel versterkte kunststoffen. Die vezels vormen samen een sterke en hechte matrixstructuur die trekkrachten, drukkrachten en schuifspanningen evenwichtig opvangt en neutraliseert. Deze eigenschap maakt een laminaatvloer heel slijtvast en duurzaam.

Laminaat zagen met een holtand-/daktandzaagblad

Een speciaal zaagblad waarmee u laminaat kunt zagen is het holtand-/daktandzaagblad. Deze zaag is voorzien van speciale tanden waarmee u eenvoudig door verschillende houtsoorten kunt zagen die zijn voorzien van een melanine toplaag.

Niet alleen heeft het holtand-/daktandzaagblad speciale tanden, maar het heeft ook erg veel tanden. Hierdoor krijgt u een fijn resultaat en een strakke snede zonder splinters, spaanders of andere beschadigingen.

Laminaat zagen met overige zaagbladen

Naast dat u een speciaal zaagblad voor laminaat kunt kopen, kunt u laminaat ook zagen met een normaal zaagblad. Hiervoor zijn een aantal uitgangspunten belangrijk:

  • Zorg voor een zaagblad met zoveel mogelijk tanden. Dit zorgt voor een fijner resultaat en een mooiere snede.
  • Een afkortzaag zal over het algemeen mooiere resultaten opleveren dan een cirkelzaagmachine op een zaagtafel waarbij het materiaal wordt aangevoerd. Een ander voordeel van de afkortzaag is dat u hiermee eenvoudiger verstek kunt zagen en af kunt schuinen, wat uw project vaal een stuk makkelijker maakt en sneller te realiseren.
  • Maak gebruik van een voorrits zaag of een ingebouwde voorritsfunctie op uw zaagmachine. Hiermee zaagt u het laminaat eerst een stukje in, voordat u het helemaal doorzaagt. Dit zorgt voor een mooier resultaat met minder splinters en beschadigingen.
  • In sommige gevallen kunnen er toch beschadigingen optreden. Deze beschadigingen zitten echter vaak aan één kant van het laminaat. Afhankelijk van het soort zaagblad, negatief of positief vertand, is dit de bovenkant of de onderkant. Een oplossing die gebruikt wordt, is om het laminaat andersom te zagen, met de decoratieve kant naar onderen gericht.

Wat altijd geldt, is dat u door rustig te zagen een fijner resultaat behaalt. Daarnaast is een scherpe, schone en goed onderhouden zaag van groot belang. Is uw zaag bot geworden? Laat deze dan slijpen door onze eigen slijpservice. Het slijpen van een zaagblad is goedkoper dan de aanschaf van een nieuw exemplaar en brengt uw zaagblad weer terug naar de originele scherpte.

 

Welk zaagblad?

Het zaagblad dat u nodig heeft, wordt in de eerste plaats bepaald door de zaagmachine die u gebruikt. Bij een afkortzaag heeft u een cirkelvormig zaagblad nodig. Kies vervolgens een zaagblad met de juiste metaalsoort en vertanding. De vertanding is het profiel van de zaagtanden: de vorm, omvang en lengte van de tanden en de afstand tussen twee tanden.

Een zaag met een groot aantal kleine tanden op korte afstand van elkaar geeft een exacte, fijne zaagsnede. Bij grotere tanden op grotere afstand van elkaar is de zaagsnede grover. Kies voor het zagen van laminaat altijd voor een zaagblad van (hard)metaal.

 

Zaagblad voor laminaat kopen

Weet u al welk zaagblad u nodig hebt voor uw laminaat of parket? Bestel deze dan nu in onze online zaagbladen shop. Twijfelt u over het juiste zaagblad, of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met ons technisch adviesbureau. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze zodat u een mooi zaagresultaat behaalt. Daarnaast kunnen we u ook adviseren over de slijpmogelijkheden en het passend maken van het asgat van het zaagblad voor uw zaagmachine.