Selecteer een pagina

Een ritszaag is een zaagblad dat wordt gebruikt bij het voorritsen van platen en ander materiaal. Het ritszaagblad zit voor het hoofdzaagblad en draait in tegenovergestelde richting. Het ritszaagblad zaagt een ondiepe groef aan de onderkant van het materiaal. Deze groef is lichtelijk breder dan het hoofdzaagblad. Hierna zaagt het hoofdzaagblad het hout door. Doordat de ritszaag een fractie breder is dan de hoofdzaag, is de groef aan de onderkant van het materiaal iets breder dan de grote zaag. Dit zorgt voor een mooie afwerking waarmee er geen schilfers in het materiaal komen of ruwe eindes. Dit wordt ook wel voorritsen genoemd.

 

Voorritsen

Zoals hierboven genoemd is voorritsen het gebruiken van een ritszaagblad naast het hoofdzaagblad. Dit ritszaagblad zit aan de onderkant van het te zagen materiaal en draait in tegenovergestelde richting. Het ritszaagblad gaat als eerste door het materiaal en zorgt ervoor dat de snedes mooier lukken. Vaak komt de ritszaag maar enkele tanden uit boven de platenzaag. Het voorritsen van materiaal zorgt er voor dat de afwerking niet rafelig is en er een mooie afwerking komt. Er wordt normaal gesproken alleen gebruik gemaakt van voorritsen als beide kanten van het hout zichtwerk zijn. Een ritszaag komt in twee varianten: een conische ritszaag en een tweedelige ritszaag. Euromec heeft een groot aanbod ritszagen op voorraad.

Conische tandvorm

Een conische tandvorm ritszaag is geschikt voor het voorritsen van beplakt plaatmateriaal. Door het verlagen of het verhogen van snijhoogtes worden verschillende zaagdiktes mogelijk gemaakt.

 

Tweedelige tandvorm

De tweedelige tandvorm ritszaag is verstelbaar door middel van tussenringen. Soms kan het ook elektrisch op de machine zelf worden bepaald.

 

Materiaal

Het materiaal waarbij voorritsen plaatsvindt is:

  • Fineerplaten
  • Beplakt plaatmateriaal
  • Enkelzijdig laminaat
  • Dubbelzijdig laminaat
  • Ander hout met een toplaag

Bij andere houtsoorten is het niet noodzakelijk om voor te ritsen. Dit komt omdat er dan maar één kant van het hout zichtbaar is, of als er geen plastic coating overheen zit zoals bij laminaat.

Aanbod ritszagen

Euromec heeft een ruim aanbod ritszagen in zowel conisch als tweedelige uitvoering. Deze ritszagen zijn van uitmuntende kwaliteit en te kopen op onze webshop. In het assortiment van Euromec zitten de volgende ritszagen:

Vragen omtrent het kiezen van het juiste type ritszaag?

Euromec is gespecialiseerd in hoogwaardige snijgereedschappen. Door onze jarenlange ervaring en expertise geven wij graag vrijblijvend advies over alles omtrent ritszagen en andere zaagbladen. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.