Selecteer een pagina

Een afkortzaag wordt gebruikt om voorwerpen zoals een koker, buis, balk of profiel in te korten of onder een bepaalde hoek te verzagen. Om goed met een afkortzaag te kunnen werken, heeft u een bijpassend zaagblad nodig.

Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen voor afkortzagen op de markt. Hierna wordt uitgelegd waar u op moet letten om het juiste zaagblad te kiezen. Voor deskundig advies kunt u terecht bij Euromec, uw specialist en leverancier in zaagbladen.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

U kunt een zaagblad voor een afkortzaag herkennen aan de tanden. Bij een handcirkelzaag staan de tanden naar achteren, bij een afkortzaag juist naar voren. Deze stand van de tanden is nodig omdat met een afkortzaag hout of metaal van boven naar beneden dwars door midden wordt gezaagd.

Hierdoor duwt het zaagblad van de afkortzaag het zaagmateriaal naar beneden (in de richting van de tafel) en naar achteren (in de richting van de achteraanslag). Dit is omwille van de veiligheid.

zaagblad afkortzaag

 

 

 

 

 

 

Er bestaan wel afkortzaagbladen met speciale tanden, waarmee u zowel een staafvormig voorwerp dwars door midden kunt zagen als een plank of plaat in de lengterichting kunt zagen (het zogenoemde schulpen). Deze zaagbladen zijn bestemd voor combinatiezaagmachines. Dat zijn zaagmachines die de functies van de inkortzaag, verstekzaag en tafelcirkelzaag met elkaar combineren. Een afkortzaag fungeert ook als een radiaalzaag waarbij radiaal wordt afgekort.

Om het juiste zaagblad voor uw afkortzaag te kiezen, moet u rekening houden met:

Materiaal

Afkortzagen worden niet alleen gebruikt om houten balken of planken in te korten. Actieve doe-het-zelvers gebruiken afkortzagen ook voor het inkorten en verstek zagen van:

Voor hout heeft u een ander zaagblad nodig dan voor metalen.

 afkortzaag zaagbladAantal zaagtanden

Hoe groter het aantal zaagtanden, hoe langzamer het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe fijner de afwerking. Het omgekeerde is ook waar: hoe minder het aantal zaagtanden, hoe sneller het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe grover de afwerking. Veel zaagtanden staat dus voor langzaam en precies en weinig zaagtanden voor snel en grof. Zo zijn er speciale zaagbladen voor trespa en aluminium.

Diameter

De diameter geeft de grootte van het afkortzaagblad aan. Een afkortzaagmachine heeft alleen een maximum diameter. U kunt op uw afkortzaag altijd afkortzaagbladen met een kleinere diameter gebruiken.

 

Asgat

Precies midden in het afkortzaagblad zit het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van de afkortzaag wordt bevestigd.

Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaagmachine zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaag, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren. U kunt dan niet netjes en veilig zagen.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

 

Stel je vraag