Selecteer een pagina
Kunststof zagen hoeft niet ingewikkeld te zijn, mits u over het juiste zaagblad beschikt en op de juiste manier zaagt. Hierbij is het goed om te weten dat kunststof een verzamelterm is voor vele verschillende soorten materialen. PVC, acrylplaten, hard kunststof, sierlijsten en diverse andere materialen maken allemaal in meer of mindere mate gebruik van verschillende soorten kunststoffen. Om deze reden kan zowel de benodigde zaagtechniek als het benodigde zaagblad verschillen.

Zaagbladen voor het zagen van kunststof

Welk zaagblad u nodig heeft voor kunststof, hangt dus af van het materiaal. Over het algemeen zijn er een aantal zaagbladen die door de vorm van hun tanden meer geschikt zijn voor kunststof dan andere zaagbladen. De volgende zaagbladen zijn hier goede voorbeelden van en kunt u gebruiken voor het zagen van kunststof:

Twijfelt u over het juiste zaagblad voor uw materiaal? Neem dan contact op met ons technisch adviesbureau. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Waarop moet u letten bij het zagen van kunststof?

Naast de keuze voor een zaagblad zijn er nog een aantal factoren die bijdragen aan een goed zaagresultaat. Om u hierbij te helpen hebben we een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

  1. Zaag met een lager toerental en/of een lagere doorvoersnelheid. Hoewel het per kunststof verschilt, hebben bepaalde kunststoffen zoals polyetheen of een acrylaat een laag smeltpunt. Door langzaam te zagen behaalt u bij deze kunststoffen een beter resultaat. Gaat u voor het eerst kunststof zagen? Dan zal u naarmate u vaker zaagt een balans vinden in de juiste zaag en doorvoersnelheid. In het begin is het vaak handig om rustig door te zagen en eventueel later de snelheid wat op te voeren.
  2. Een zaagmachine met koeling kan helpen bij het zagen van kunststof. Let erop dat de koelvloeistof geschikt is voor het materiaal dat u wilt zagen. Niet alle soorten kunststof kunnen met iedere koeling gezaagd worden.
  3. Zeker bij kunststoffen is het belangrijk om erop te letten dat u veilig werkt. Net als bij het zagen van hout kunnen ook bij kunststoffen spaanders en splinters wegschieten. Een ander aandachtspunt is het vrijkomen van dampen die de luchtwegen kunnen irriteren. Een mondkapje is vaak een uitstekende aanvulling op de veiligheidsbril en de geluidsbescherming.

Tot slot raden wij u aan om altijd met een scherpe zaag te werken. Een botte zaag kan zorgen voor versmelting of verschroeiing van uw kunststof. Beschikt u over het juiste zaagblad maar zijn de tanden bot geworden? Laat uw zaagblad dan slijpen door onze slijpservice. Hierdoor wordt de oorspronkelijke scherpte van het zaagblad hersteld, waardoor u er weer mee kunt zagen.

Het laten slijpen van een zaagblad is bijna altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuw zaagblad. Bovendien kunt het zaagblad vaak tot wel 5 á 10 keer laten slijpen voordat u over moet gaan tot de aanschaf van een nieuw exemplaar.