Selecteer een pagina
Een radiaal afkortzaag is een variant op de normale cirkelzaagmachine. De radiaal is de wiskundige eenheid voor een hoek, waar de machine zijn naam aan ontleent. Met een radiaal afkortzaag kunnen houten balken en smal plaatmateriaal zoals bijvoorbeeld Trespa zaagbladen op maat worden gemaakt, verstek worden gezaagd en/of worden afgeschuind. Ook zijn er speciale afkortzagen beschikbaar voor deze zaagmachine. De vraag “Wat is een radiaal afkortzaag?”, kan misschien nog wel het beste worden beantwoord door te kijken waar deze zaag in uitblinkt:

 

  • Het maken van mooie, strakke sneden in balken of dun plaatmateriaal.
  • Heel nauwkeurig zagen onder een bepaalde hoek, vaak tot 45 of 90 graden.
  • Een erg veelzijdige zaagmachine die niet alleen verticaal maar ook horizontaal in een hoek kan zagen. Dit zorgt ervoor dat u niet alleen verstek kan zagen, maar ook materiaal kunt afschuinen en dubbel verstek kunt zagen.

Radiaal afkortzaag; waar moet u op letten?

Wanner u overweegt om een radiaal afkortzaag te kopen, dan kunnen de volgende vragen helpen bij het maken van de juiste keuze;

  • Hoe veelzijdig is de zaag? Kan de zaag alleen gedraaid worden, of ook gekanteld?
  • Wat is de maximale hoek van de zaag? Gaat deze tot 45, of kunt u de zaag instellen tot wel 90 graden?
  • Hoe stelt u de zaag in en moet u deze vaak afstellen of corrigeren? Moet u de hoek instellen met een analoge meter, of een digitale?
  • Wat zijn de overige functies? Wilt u gebruik maken van een stofafzuiging? Wilt u een lasergeleider om nauwkeuriger te kunnen zagen? Is er een materiaalklem of moet u het materiaal handmatig klemmen?

Uiteindelijk is er geen ‘beste’ radiaal afkortzaag, maar is deze keuze afhankelijk van uw wensen en voorkeuren.

Radiaalzaag vs. afkortzaag

De termen radiaalzaag, radiaal afkortzaag en afkortzaag worden vaak door elkaar gebruikt. Over het algemeen heeft een radiaalzaag meer mogelijkheden dan een afkortzaag. Vaak is het zaagbereik groter, waardoor niet alleen balken, maar ook smal plaatmateriaal afgekort kan worden. Professionele radiaalzagen worden vaak gebruikt in combinatie met een houten zaagtafel, eventueel aangevuld door een professionele stofafzuiging en rollerbanken aan de zijkanten.

Welk zaagblad gebruiken voor uw radiaal afkortzaag?

Hoewel het in theorie mogelijk is om met een radiaal zaag balken of plaatmateriaal in de lengte door te snijden, wordt deze in de praktijk vooral gebruikt om materiaal af te korten. Bovendien wordt er vaak verstek aangebracht of een schuine rand. Over het algemeen zijn dit werkzaamheden die gedaan worden om een houtverbinding te maken. Dan is een strakke afwerking zonder splinters of spaanders noodzakelijk.

Om deze reden wordt vaak voor een zaagblad gekozen met veel tanden. Deze levert het mooiste resultaat op. In onze online zaagbladen shop vindt u een grote selectie aan afkortzagen die speciaal voor dit doel gemaakt zijn.

Maakt u ook veel langere sneden, merkt u dat het hout verbrand, of wilt u ook in de lengte doorzagen? Dan is een afkortzaag minder geschikt. In dat geval kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een universeel zaagblad.

Twijfelt u over het juiste zaagblad voor uw materiaal of bewerking? Neem dan contact op met een van onze experts. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Wanneer zaagbladen de verkeerde diameter hebben kunnen we dit ook oplossen. Dit doen we met behulp van een verloopring, of door het zaagblad in onze eigen slijperij op maat te maken.

Vragen omtrent de radiaal afkortzaag?

Wilt u graag meer informatie over de radiaal afkortzaag? Of wilt beginnen aan een project en wilt u graag een advies op maat hoe u dit het beste kunt aanpakken? Onze specialisten staan u graag te woord. Klik op onderstaande button om met ons in contact te komen! Lees hier hoe u een zaagblad vervangt.