Selecteer een pagina

Een universeel zaagblad is een zaagblad dat gebruikt kan worden voor meerdere materialen. Meestal weet u van tevoren welke materialen u gaat zagen. Daarom zijn er speciale zaagbladen voor hout, metaal, kunststof en aluminium. Soms is het niet mogelijk dit vooraf te weten of wil je niet voor elk materiaal een apart zaagblad kopen. Is dit voor jou het geval dan kies je voor een universeel zaagblad. Maar hoe kiest u het juiste universele zaagblad voor uw project? In deze FAQ vertellen de specialisten van Euromec u er alles over.

Neem gerust een kijkje tussen onze ruime collectie universele zaagbladen door op onderstaande button te klikken. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Verschil in materiaal

Als je kiest voor een zaagblad is het verstandig eerst te bedenken welke materialen je wil verzagen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en structuur die vragen naar een speciaal zaagblad. Denk hierbij aan het verschil tussen zachthout en massief hardhout. Voor het hardhout heb je een harder en kwalitatief beter zaagblad nodig dan voor het zachthout. Ook het aantal tanden, tandscherpte en tanddikte van het zaagblad. Voor hard materiaal heb je een zaagblad met minder tanden nodig. Wil je elektrisch materiaal, plastic, laminaat, aluminium , trespa, composiet en/of metaal gaan zagen kies dan voor een universeel zaagblad.

Kiezen van een universeel zaagblad

Universele zaagbladen zijn doorgaans gemaakt van hardmetalen bladen. Deze universele zaagbladen worden speciaal gebruikt voor het doorzagen van zowel hout, metaal als andere materialen. Een universeel zaagblad is er ook geluidsarm. Bij het kiezen van een universeel zaagblad moet op meerdere dingen worden gelet. Dit zijn de volgende punten:

Diameter

Dit is de breedte van het universele zaagblad en moet gematcht worden aan de capaciteit van uw zaagmachine.

Asgat

Het asgat wordt gebruikt om het blad te bevestigen op uw machine. Als deze niet overeenkomen kan het blad niet bevestigd worden. Het is belangrijk hier op te letten.

Snijbreedte

De snijbreedte moet groter zijn dan de diameter van het bijbehorende stamblad om goed te kunnen zagen. De snijbreedte bepaald de dikte van de zaagsnede. Hierbij geldt de regel dat hoe groter de zaagsnede hoe meer vermogen de zaagmachine nodig heeft.

Zaagtanden

Zaagtanden zijn er in vele formaten. Zo zijn er zaagtanden met veel en weinig tanden. Vaak geldt, hoe meer tanden hoe duurder het blad. Wel is het zaagblad dan nauwkeuriger in het zagen. De zaagbladen met weinig tanden zijn snel in zagen maar zorgen voor een grovere, minder mooi afgewerkte zaagsnede.

Tandhoek

Een universeel zaagblad kan een tandhoek hebben met een negatieve of positieve tandhoek. De meeste zagen hebben een positieve tandhoek. Een zaagblad met een positieve tandhoek is echter agressiever dan een zaagblad met een negatieve tandhoek. Het verschil zit hem in de afwerking. Een negatieve tandhoek geeft een nette afwerking van het oppervlak. Dit is netter omdat het snijvlak van de zaagtand door de plaat heen snijdt en er niet doorheen wordt getrokken.

 

Verschillende zaagmachines

De universele zaagbladen worden gebruikt voor de tafelzaag, verstekzaag, afkortzaag of radiale afkortzaag. Hierbij worden materialen zoals hardhout, (belegt) spaanplaat, meubelplaat, cementgebonden plaat materiaal, metaal, kunststof, aluminium, plastic of sierlijsten gezaagd. Door het kiezen van een universeel zaagblad hoef je dus geen keuze te maken in het soort materiaal dat je wil gaan zagen. Ook past het universeel zaagblad vaak op meerdere zaagmachines en kan zo erg multifunctioneel worden ingezet.

Wilt u graag geadviseerd worden? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Asgat van een zaagblad

Precies midden in het zaagblad zit het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van het universele zaagblad wordt bevestigd.

Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaag zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaagmachine, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren. U kunt dan niet netjes en veilig zagen.

Heeft u een universeel zaagblad met een te groot asgat gekocht, en wilt u die toch op uw afkortzaag gebruiken? Koop dan een verloopring waarmee u de speling rond de as van het zaagblad opvult. Wanneer u een verloopring met de juiste diameter gebruikt, past die precies in het nog niet opgevulde asgat van uw zaagblad. U heeft dan geen speling op het zaagblad en kunt weer veilig en netjes zagen.

 

Levensduur universeel zaagblad verlengen

Om de levensduur van je universele zaagblad te verlengen is het belangrijk deze goed te onderhouden. Het onderhoud van een universeel zaagblad bestaat voornamelijk uit het slijpen van de zaagbladen. Ook is het van belang de zaagbladen af en toe te reinigen. Hieronder wordt het reinigen van een universeel zaagblad in stappen toegelicht:

Stap 1: Maak een touw vast aan het universele zaagblad door deze door het asgat te halen.

Stap 2: Hang het universele zaagblad vervolgens boven een doos of krat.

Stap 3: Neem een spuitbus ovenreiniger en bespuit het blad met de ovenreiniger in zijn geheel.

Stap 4: Wacht 20 minuten en verwijder het vuil met een doek.

Stap 5: Als het zaagblad schoon is kan je deze laten drogen. Als dit niet het geval is ga terug naar stap 3.

Stap 6: Na het drogen het zaagblad invetten met vaseline.

 

Vragen omtrent het kiezen van het juiste type universele zaagblad?

Weet u niet precies welk type universeel zaagblad het meest geschikt is voor uw project en zou u graag een persoonlijk advies op maat willen? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Met meer dan 40 jaar ervaring in slijptechniek weten we precies wat u nodig heeft voor het beste resultaat.