Selecteer een pagina
Spaanplaten kenen vele toepassingen binnen de bouw- en meubelindustrie. Zo worden spaanplaten veelal gebruikt voor het maken van meubels zoals kasten en ledikanten, maar ook voor het bekleden van muren, plafonds en vloeren of als werktafelblad. In vergelijking tot vele andere houtsoorten hebben spaanplaten een relatief lage kostprijs. Indien u voor een project spaanplaten wilt gaan zagen is het belangrijk dat u hiervoor het juiste zaagblad gebruikt. Doordat spaanplaten bestaan uit kleine stukjes houtspaanders is het essentieel dat u gaat zagen met een hardmetalen zaagblad met fijne vertanding.

Let op: voordat u overweegt om spaanplaten te gebruiken bij uw project, weet dat een spaanplaat niet geschikt is in vochtige omgevingen. Wanneer de houtspaanders vochtig/nat worden kunnen ze relatief makkelijk breken en scheuren. Gebruik een spaanplaat dus alleen voor binnenshuis!

Wat zijn spaanplaten?

Spaanplaten zijn relatief dunne platen, gemakt van zaagsel, kleine stukjes houtspaanders en een bindmiddel om ze samen te voegen onder druk. Deze houtspaanders komen naast bomen ook van houtachtige planten. Spaanplaten worden door de lage kostprijs veel gebruikt voor het vervaardigen van kasten, werktafelbladen en ledikanten.

Door het materiaal waar de spaanplaten van gemaakt zijn, zijn ze niet bestand tegen vocht. De platen worden hierdoor zacht en zijn dan makkelijk te breken of scheuren. Spaanplaten zijn daarnaast ook relatief makkelijk te vervormen onder een belasting. Spaanplaat van kunststof wordt vaak Trespa genoemd. Trespa zagen hebben een apart Trespa zaagblad.

Verschillende soorten spaanplaten

Door de vezelmassa van spaanplaten op een andere manier op te bouwen zijn er verschillende soorten spaanplaten te creëren. We onderscheiden 3 type spaanplaten:

 

  • ‘Reguliere’ spaanplaten
  • Vochtwerende spaanplaten, deze zijn ter herkenning groen gekleurd
  • Brandvertragende spaanplaten, deze zijn ter herkenning rood gekleurd

Tips voor het zagen van spaanplaten

Wanneer u voor uw project aan de slag wilt gaan met spaanplaten is het belangrijk dat u zowel het juiste gereedschap als het juiste type zaagblad gebruikt. Gezien de eigenschappen van spaanplaten raden wij u aan om een hardmetalen zaagblad met fijne vertanding te gebruiken.

Om een strak resultaat te garanderen geven we u bij Euromec graag nog enkele tips mee voor het zagen van spaanplaten:

 

 

  • Ga te allen tijde veilig te werk: draag tijdens het zagen van een spaanplaat altijd voldoende bescherming, zoals een veiligheidsbril en mondkapje. Dit voorkomt dat u zichzelf letsel aanbrengt. Zorg er daarnaast ook voor dat er niks in uw directe omgeving bevindt wanneer u begint met het zagen.
  • Zorg voor de juiste ondersteuning: spaanplaten kunnen relatief makkelijk breken/scheuren, het is dus aan te raden om er tijdens het zagen voor te zorgen dat de spaanplaten optimaal ondersteund worden.
  • Teken het te zagen gedeelte duidelijk af: meet alvorens u begint het te zagen stuk af en teken dit met een potlood op de spaanplaat zelf. Dit zorgt ervoor dat u niet scheef zaagt en overnieuw moet beginnen.

 

Vragen omtrent het zagen van een spaanplaat?

Heeft u nog vragen omtrent de verschillende zaagbladen? Of wilt u graag professioneel advies op maat, specifiek voor uw project? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze specialisten. Wij staan dagelijks voor u klaar om u van een professioneel advies te voorzien.