Selecteer een pagina

Wat is een verstekzaag?

Met een verstekzaag zaagt u op een eenvoudige manier verstek in hout. Hiermee maakt u perfecte verstekverbindingen. Met sommige machines kunt u zelfs een dubbel verstek zagen.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Verstekzaag: waarop moet u letten?

Er zijn een aantal mogelijkheden om verstek te zagen in hout:

  1. Een handcirkelzaag in combinatie met een geleider. Het belangrijkste hierbij is om de geleider zo nauwkeurig mogelijk langs de aftekening te leggen. Ook een scherp zaagblad en een nauwkeurige zaag zijn onmisbaar voor een goed resultaat.
  2. Een instelbare afkortzaag die in een hoek van 45 graden kan worden gekanteld. Indien de zaag nauwkeurig is en u een eventuele speling heeft gecorrigeerd kunt u hiermee erg nauwkeurig zagen. Met behulp van een lasergeleider of schaduwgeleider kunt u perfect langs de aftekening zagen. Let op: niet iedere afkort-/verstekzaag is hetzelfde. Met sommige kunt u alleen recht of in een hoek van 45 graden zagen. Met andere zaagt u tot in een hoek van 60 graden of een hoek naar uw keuze. Ook belangrijk is het zaagblad voor een afkortzaag: vergeleken met een handcirkelzaag of een zaagtafel staan bij een afkortzaag de tanden van het zaagblad andersom gericht. Soms wordt de verstekzaag ook ingezet als radiale afkortzaag.
  3. Een tafelzaag met een kantelbaar zaagblad. Hiervan is het zaagblad soms handmatig instelbaar in een bepaalde hoek. Soms kan het blad worden vastgeklikt in een standaardhoek, zoals 45 graden. Als deze goed is ingesteld is het alleen een kwestie van het hout langs de geleider halen.

Welk zaagblad voor verstek zagen?

Verstekzagen wordt gedaan om hout mooi op elkaar aan te laten sluiten. Dit kan voor decoratieve doeleinden zijn, maar ook voor constructieve doeleinden.

Gaat u plinten, sierlijsten, of ander decoratief hout verstek zagen? Dan is een zaagblad voor een afkortzaag met hele fijne tanden geschikt. Hiermee maakt u de mooiste snedes in verschillende soorten hout. Soms wordt een afkortzaag ook gebruikt als cirkelzaag om verstek te zagen.

Gaat u balken of ander constructief hout verstek zagen? Dan is een grover zaagblad meer geschikt. Hiermee kunt u sneller afkorten en zal het hout niet verbranden. Met een grof zaagblad haalt u niet zo’n fijne zaagsnede, maar deze is hier van minder belang dan bij sierlijsten of plinten.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Tips voor verstekzagen:

Voor het mooiste resultaat kunt u gebruik maken van de onderstaande tips:

  • Sommige zaagmachines hebben een beetje speling, of worden niet nauwkeurig ingesteld doordat u deze met de hand in een bepaalde hoek moet zetten. Controleer daarom of het zaagblad in de juiste hoek staat, of test de zaag eerst op een proefstukje.
  • Gebruik altijd een scherp zaagblad van goede kwaliteit. Let erop dat bij een afkortzaag de tanden andersom gericht zijn ten opzichte van een handcirkelzaag of zaagtafel. Is uw zaagblad bot? Laat deze dan slijpen. U kunt uw zaagblad vaak meer dan 10 keer laten slijpen voordat deze niet meer kan worden gebruikt.

Twijfelt u over welk zaagblad u nodig heeft? Neem dan contact op met ons technisch adviesbureau. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Stel je vraag