Selecteer een pagina
Plinten zorgen voor een mooie afwerking van vloeren, deuren, ramen, kozijnen en andere constructies. Door het juiste zaagblad te gebruiken voor het zagen van plinten maakt u strakke zaagsneden die bijdragen aan een mooi resultaat.

Niet alleen ziet een goed gezaagde plint er mooi uit, maar deze is ook nog eens meer geschikt voor het maken van een houtverbinding. Met name bij een hoek van een muur waar plinten onder een hoek worden verbonden is een mooie zaagsnede onmisbaar.

Plinten zagen: welk zaagblad heeft u nodig?

Het zagen van plinten is niet moeilijk, mits u over het juiste gereedschap beschikt. De volgende zaagbladen lenen zich voor het zagen van plinten:

  • Universele zaagbladen met een fijne vertanding. Een universeel zaagblad leent zich voor het zagen van bijna alle soorten hout. Door een fijne vertanding te kiezen is het zaagblad niet geschikt voor het ritsen of schulpen van platen, maar leent deze zich wel uitstekend voor het afkorten, verstekzagen of op maat zagen van een plint.
  • Universele zaagbladen met negatieve vertanding. In tegenstelling tot bij een zaagblad met positieve vertanding wordt het materiaal hier vaak een beetje weggeduwd. Dit voorkomt terugslag maar zorgt meestal ook voor een mooiere zaagsnede.
  • Zaagblad voor een afkortzaagof radiaalzaag. Een afkortzaag of de radiaalzaag is bij uitstek dé zaagmachine om een plint mee te zagen. Doordat plinten smal zijn passen deze altijd binnen het bereik van de zaag. Bovendien bieden de meeste afkortzagen en radiaalzagen handige hulpmiddelen voor het zagen van hout. Hierbij kunt u denken aan een instelbare hoek om verstek te zagen of een lasergeleider voor extra nauwkeurigheid. De meeste zaagbladen voor afkortzagen, pendelzagen en radiaalzagen hebben een negatieve spaanhoek.

Twijfelt u over het juiste zaagblad voor uw materiaal, of over het juiste zaagblad voor uw zaagmachine? Laat u adviseren door een van de medewerkers van ons technisch adviesbureau. We helpen u graag bij het kiezen van het juiste zaagblad.

Tips voor het zagen van plinten

Gaat u plinten zagen? We hebben een aantal tips op rij gezet waarmee u een nog beter resultaat kunt halen:

  • Zaagt u verstek? Zorg er dan voor dat u de hoek nauwkeurig meet. Wanneer de hoek exact 90 of 45 graden is, is dit vrij eenvoudig. Heeft u echter te maken met een andere hoek, dan kan een speciale hoekmeter uitkomst bieden. Er bestaan zowel analoge als digitale hoekmeters en ook een zwaaihoek voldoet.
  • Zorg ervoor dat u uw afkortzaag correct instelt. Zeker bij het zagen van dubbel verstek is het van belang, om goed te rekenen of u wel onder de juiste hoek zaagt. Meet en reken alles nog een keer na voordat u gaat zagen en probeer het indien mogelijke eerst op een proef- of afvalstukje.
  • Zaag rustig en beheerst. Het zagen van plinten gaat vaak iets rustiger dan het schulpen van grote platen, waarbij de afwerking minder van belang is. Door rustig te zagen behaalt u vaak het mooiste resultaat. Zorg er daarnaast voor dat de plint goed geklemd wordt, zodat u zeker weet dat de snede op de juiste plaats komt.

Tot slot is het belangrijk om uw zaagblad in goede conditie te houden. Een schoon en goed onderhouden zaagblad met scherpe tanden levert een snede op zonder splinters of beschadigingen, perfect voor de het op maat maken en afwerken van plinten.

 

Vragen omtrent het zagen van plinten?

Weet u niet precies welk zaagblad u nodig heeft voor de plinten van uw project? Of wilt u graag meer informatie over de verschillende soorten zaagbladen in ons assortiment? Klik op onderstaande button om met één van onze specialisten in contact te komen.