Selecteer een pagina

Een afkortzaag wordt gebruikt om voorwerpen zoals een koker, buis, balk of profiel in te korten of onder een bepaalde hoek te verzagen. Om goed met een afkortzaag te kunnen werken, heeft u een bijpassend zaagblad nodig.

Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen voor afkortzagen op de markt. Hierna wordt uitgelegd waar u op moet letten om het juiste zaagblad te kiezen. Voor deskundig advies kunt u terecht bij Euromec, uw specialist en leverancier in zaagbladen.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

U kunt een zaagblad voor een afkortzaag herkennen aan de tanden. Bij een handcirkelzaag staan de tanden veelal naar achteren, bij een afkortzaag juist naar voren. Deze stand van de tanden is nodig omdat met een afkortzaag hout of metaal van boven naar beneden dwars door midden wordt gezaagd.

Hierdoor duwt het zaagblad van de afkortzaag het zaagmateriaal naar beneden (in de richting van de tafel) en naar achteren (in de richting van de achteraanslag). Dit is omwille van de veiligheid.

Er bestaan wel afkortzaagbladen met speciale tanden, waarmee u zowel een staafvormig voorwerp dwars door midden kunt zagen als een plank of plaat in de lengterichting kunt zagen (het zogenoemde schulpen). Deze zaagbladen zijn bestemd voor combinatiezaagmachines. Dat zijn zaagmachines die de functies van de inkortzaag, verstekzaag en tafelcirkelzaag met elkaar combineren. Ook wordt een afkortzaag soms ingezet als radiaalzaag om klein plaatmateriaal radiaal af te zagen.

Om het juiste zaagblad voor uw afkortzaag te kiezen, moet u rekening houden met:

 

Materiaal

Afkortzagen worden niet alleen gebruikt om houten balken of planken in te korten. Actieve doe-het-zelvers gebruiken afkortzagen ook voor het inkorten en verstek zagen van:

  • buizen
  • kokers
  • staven en profielen van metaal of kunststof
  • Laminaat planken

 

Aantal zaagtanden

Hoe groter het aantal zaagtanden, hoe langzamer het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe fijner de afwerking. Het omgekeerde is ook waar: hoe minder het aantal zaagtanden, hoe sneller het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe grover de afwerking. Veel zaagtanden staat dus voor langzaam en precies en weinig zaagtanden voor snel en grof.

 

Diameter

De diameter geeft de grootte van het afkortzaagblad aan. Een afkortzaagmachine heeft alleen een maximum diameter. U kunt op uw afkortzaag altijd afkortzaagbladen met een kleinere diameter gebruiken.

 

Asgat

Precies midden in het afkortzaagblad zit het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van de afkortzaag wordt bevestigd.

Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaag zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaagmachine, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren. U kunt dan niet netjes en veilig zagen.

Heeft u een afkortzaagblad met een te groot asgat gekocht, en wilt u die toch op uw afkortzaag gebruiken? Koop dan een verloopring waarmee u de speling rond de as van de afkortzaag opvult. Wanneer u een verloopring met de juiste diameter gebruikt, past die precies in het nog niet opgevulde asgat van uw zaagblad. U heeft dan geen speling op het zaagblad en kunt weer veilig en netjes zagen. Lees hier hoe u een zaagblad vervangt.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Stel je vraag