Selecteer een pagina

Een cirkelzaag, ook wel bekend onder de naam radiaalzaag, is een zaag met een ronde (vaak hardmetalen) schijf die aangedreven wordt door een motor. Deze motor zorgt ervoor dat het zaagblad tot een hoog toerental opgedreven wordt. Dit maakt het mogelijk om door vele verschillende materialen heen te zagen. Hierdoor is de cirkelzaag een standaard apparaat in vele werkplaatsen en voor veel professionals.

Welke soorten cirkelzagen zijn er?

Uiteraard zijn er ook verschillende varianten van de cirkelzaag. Hierdoor is het mogelijk om de cirkelzaag voor diverse doeleinden en materialen te gebruiken. We onderscheiden 5 verschillende soorten cirkelzagen:

 

  • Handcirkelzaag: de handcirkelzaag is de populairste variant en wordt veelal gebruikt voor het doorzagen van groot plaatmateriaal. Doordat de handcirkelzaag niet vast zit aan een tafel of platform is dit niet de beste keuze wanneer je met hoge precisie te werk wilt gaan. Zowel bekabeld als op accu te verkrijgen.
  • Afkortzaag: de afkortzaag is een handig hulpmiddel wanneer je met hoge precisie te werk wilt gaan. Bijvoorbeeld voor het afkorten van balken, plinten en planken. Dit komt doordat de afkortzaag bevestigd is op een platform. Dit maakt hem wel ongeschikt voor groot plaatmateriaal. Ook zijn er radiaal afkortzagen voor speciale benodigdheden.
  • Mini cirkelzaag: de mini cirkelzaag is ideaal voor kleinere klussen binnenshuis. Doordat het apparaat zo compact is kan hij zich in krappere ruimtes toch goed manoeuvreren. Net als de handcirkelzaag is deze zowel bekabeld als met accu te verkrijgen.
  • Tafelcirkelzaag: de tafelcirkelzaag is een cirkelzaag die veelal gebruikt wordt in de houtindustrie. Doordat de cirkelzaag op een tafel bevestigd is kan er nauwkeurig te werk gegaan worden, of het nou om groot plaatmateriaal gaat of het afkorten van plinten.
  • Invalcirkelzaag: de invalcirkelzaag is net iets anders dan de bovenstaande cirkelzagen. Het verschil zit hem in dat het zaagblad van een invalzaag naar beneden beweegt. Hierdoor is het gemakkelijk om op verschillende plekken dezelfde gewenste zaaglijn aan te houden.

Waar kan een cirkelzaag allemaal voor gebruikt worden?

De cirkelzaag is voor vele verschillende materialen te gebruiken. Niet voor niets dat het één van de populairste hulpmiddelen is binnen de staal-, hout- en betonindustrie. Uiteraard verschillen de cirkelzagen per toepassing in de vorm van aandrijving en vermogen. Daarnaast maken verschillende zaagbladen het mogelijk om vele materialen door te zagen. Zo zaagt een cirkelzaag allerlei soorten materiaal, van hout en metaal tot trespa.

 

Het belang van het juiste type zaagblad

Voor een strak & professioneel resultaat en om gevaarlijke situaties te voorkomen is het aan te raden dat u van het juiste type zaagblad gebruikmaakt. Net als dat de verschillende cirkelzagen elk zo zijn eigen unieke eigenschappen heeft, hebben de zaagbladen dat ook. Zo zijn er zaagbladen met een fijne vertanding voor het afkorten van (houten) lijsten, maar ook diamanten zaagbladen voor het zagen van steen. Ons volledige aanbod van zaagbladen kunt u bekijken via de onderstaande button.

 

Vragen omtrent cirkelzagen en/of zaagbladen?

Heeft u vragen omtrent de verschillende cirkelzagen en zaagbladen? Of wilt u graag voorzien worden van een professioneel advies op maat, specifiek voor uw project? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. De specialisten van Euromec staan voor u klaar.