Selecteer een pagina
Hout is een van de meest diverse materialen die er bestaat. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken als het gaat om hardheid en bewerkbaarheid. Om deze reden zijn er diverse soorten zaagbladen die allemaal hun unieke eigenschappen en voordelen hebben.

 

Welk zaagblad voor welke houtsoort?

Een van de manieren om het juiste zaagblad te kiezen is door te kijken naar de houtsoort die gezaagd wordt. Hoewel er tientallen soorten hout zijn die gebruikt worden in houtconstructies, interieurbouw en andere projecten, bestaan hiervoor wel een handige vuistregel:

  • Zaagt u harde houtsoorten, zoals hout van loofbomen, of zaagt u zelfs tropisch hardhout zoals eiken of azobe? Dan is een grover zaagblad Een fijner zaagblad kan zorgen voor brandplekken en rookontwikkeling.
  • Zaagt u zachtere houtsoorten, zoals veel hout van naaldbomen? Dan kunt u zowel een fijner als een grover zaagblad gebruiken. Een fijnere vertanding kan hier zorgen voor een gladder resultaat met minder beschadigingen, spaanders en splinters. Een grover zaagblad zaagt sneller.

Hoewel de vuistregel voor de hardheid van hout vaak opgaat zijn er enkele uitzondering. Zo bestaan er enkele relatief zachte houtsoorten afkomstig van loofbomen, waaronder teakhout, notenhout en kersenhout.

Welk zaagblad voor welke bewerking?

Het kiezen van een zaagblad voor hout op basis van de houtsoort is één van de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid is om niet alleen te kijken naar de houtsoort, maar ook naar de bewerking of het gewenste eindresultaat. Hierbij kunt u uzelf een aantal vragen stellen:

 

  • Wilt u uw interieur mooi afwerken? Dan wilt u waarschijnlijk een strakke zaagsnede. In dit geval levert een zaagblad met een fijne vertanding een goed resultaat op.
  • Zaagt u hout voor stevige houtconstructies? In dat geval is de afwerking minder van belang, maar wilt u wel snel en nauwkeurig door dik of lang hout kunnen zagen. Een wat grover zaagblad, zoals een schulpzaag, meerbladzaag of ritszaag, is in dit geval meer geschikt.

Welk zaagblad voor welke vorm hout?

Een laatste manier om het juiste zaagblad te kiezen is door te kijken naar de vorm van het hout dat wordt gezaagd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Plaatmateriaal van hout. MDF, spaanplaten en andere plaatmateriaal kunt u goed zagen met een schulpzaag of meerbladzaag. Ook kunt u dit zagen met een universeel zaagblad. Hoe fijner de vertanding, hoe fijner de afwerking. Hoe grover de vertanding, hoe sneller u zaagt.
  • Plaatmateriaal dat naast hout ook andere materialen bevat, zoals laminaat of trespa, kunt u goed zagen met een holtand-/daktand zaagblad of met een combinatie van een normaal zaagblad en een voorritszaag.
  • Balken zaagt u met een vrij grove zaag. Gebruikt u een afkortzaag? Let er dan op dat de afkortzaag voldoende zaagdiepte heeft voor de dikte van de balk.
  • Lijsten, plinten en andere dunne of ‘mooie’ houtsoorten kunt u het beste zagen met een fijn vertand zaagblad, of een afkortzaag. Deze leveren mooie, strakke sneden op.

 

Tips voor zaagbladen voor hout

Welke houtsoort u ook zaagt en welk zaagblad u ook kiest, er zijn altijd een paar aandachtspunten die overal van toepassing zijn. Hierbij kunt u denken aan:

  • Een schoon en goed onderhouden zaagblad. Een zaagblad met hars of ander vuil kan bot aanvoelen terwijl de tanden nog scherp zijn.
  • Een scherp zaagblad. Botte zaagtanden leveren een minder mooi resultaat op. Gelukkig zijn de meeste zaagbladen te slijpen. Dit kunt u laten doen door onze eigen slijpservice. Niet alleen zaagt u dan weer met een scherpe zaag, het is ook nog eens vele malen goedkoper dan de aanschaf van een nieuw exemplaar.

Vragen omtrent welk zaagblad voor welke houtsoort?

Weet u al welk zaagblad het beste past bij uw houtsoort of -bewerking? Bestel deze dan nu in onze zaagbladen shop. Twijfelt u nog over de juiste keuze? Laat u dan adviseren door een van onze snijgereedschap experts. We helpen u graag bij het kiezen van het juiste zaagblad.