Selecteer een pagina
Welk zaagblad heeft u nodig voor Azobe? Dit materiaal is een van de meest populaire hardhoutsoorten op de markt. Het is erg sterk en heeft een hoge duurzaamheidsklasse, waardoor het gebruikt kan worden in water en erg resistent is tegen schimmels.

Om Azobe te zagen met een cirkelzaag of zaagtafel heeft u een speciaal zaagblad nodig. Azobe heeft sterk schurende eigenschappen waardoor zaagtanden bij het zagen van Azobe sneller bot worden dan bij het zagen van andere soorten hout.

Een vlijmscherp zaagblad met weinig tanden

Gaat u Azobe zagen? Dan heeft u over het algemeen een scherp zaagblad nodig met weinig tanden. Een zaagblad met veel tanden zal teveel wrijven tijdens het zagen en zorgt voor rookontwikkeling en/of brandplekken op het hout. Ook kan de zaag vastlopen in het hout. Een andere factor die een rol speelt bij de keuze voor een zaagblad is de zaagrichting, of de bewerking die u uitvoert:

  • Zaagt u in de lengte? Dan is een schulpzaag met weinig tanden geschikt. Schulp zaagbladen zijn speciaal ontwikkeld om hout in de lengte en met de vezelrichting mee door te zagen. Door een scherpe zaag met weinig tanden te nemen (minder dan 40) haalt u het beste resultaat.
  • Wilt u Azobe afkorten? Ook dan heeft een zaagblad met een laag aantal tanden de voorkeur. Een normale afkortzaag is meestal niet geschikt voor dit doeleinde, omdat deze erg veel tanden bevat. Een universele zaag met wat minder tanden is in dit geval geschikter.

Twijfelt u over het juiste zaagblad voor het zagen van Azobehout of een andere soort tropisch hardhout? Neem dan contact op met ons technische team. We staan klaar met een antwoord op al uw vragen en voorzien u van merkonafhankelijk advies zodat u de juiste keuze kunt maken.

Tips voor Azobe zagen

Om het zagen aangenamer, veiliger en beter te laten verlopen hebben we een aantal tips op een rij gezet:

  • Tijdens het zagen van Azobe komt een onaangename tannine geur vrij. De geur hoort bij verse gezaagd Azobe hout en is normaal wanneer u Azobe zaagt.
  • Een scherpe zaag is een absolute must. Omdat Azobe de zaagtanden sneller bot maakt dan andere houtsoorten is het belangrijk dat u regelmatig de staat van uw zaagblad controleert. Is deze bot? Laat de zaag dan slijpen door onze slijpservice. Hiermee zaagt uw zaagblad weer als vanouds.
  • Zaag iets langzamer dan normaal. Door het zaagblad langzamer door het hout te halen kan het zijn werk goed doen en is de kans op vastlopen, beschadigingen of onregelmatigheden kleiner.

De bovenstaande tips en het juiste zaagblad zorgen voor een mooi resultaat bij het zagen van Azobe.

 

Nazorg na het zagen van Azobe

Heeft u een partij Azobe gezaagd? Controleer dan of de tanden van het zaagblad nog scherp zijn. Azobehout staat bekend om het veroorzaken van slijtage aan zaagbladen, ongeacht de kwaliteit van het zaagblad, het aantal tanden, of de staat waarin het zaagblad verkeert. Is het zaagblad nog scherp en gaat u deze een tijdje niet gebruiken? Reinig deze dan, vet het zaagblad in en berg het verticaal op zodat het niet kromtrekt of beschadigt.

 

Azobe zaagbladen bestellen bij Euromec.nl

Gaat u Azobe zagen? Bestel dan nu uw zaagbladen in onze webshop. Uw bestelling wordt snel geleverd, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt. Wilt u uw eigen zaagbladen laten slijpen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ook boren in hardhout azobe met een hardhout boor van Euromec.