Selecteer een pagina
Het is belangrijk om op de juiste manier te boren in hardhout. Door op de juiste manier te boren zorgt u voor het mooiste resultaat, een langere levensduur van uw gereedschap en een veilige werkomgeving. We geven u graag uitleg over hardhout en tips over hoe u kunt boren in hardhout.

Wat is hardhout?

De meeste mensen denken aan tropisch hardhout wanneer ze de term hardhout horen. Echter, over het algemeen vallen onder de term “hardhout” alle houtsoorten die afkomstig zijn van loofbomen, waaronder dus ook tropisch hardhout. Vergeleken met naaldbomen zijn deze soorten vaak harder, enkele uitzonderingen daargelaten.

Volgens deze definitie is tropisch hardhout als Azobé of Bangkirai inderdaad hardhout, maar vallen ook eikenhout en beukenhout hieronder. Van tevoren kunt u de hardheid van uw hout opzoeken bij uw leverancier. Echter, in de praktijk zal u snel genoeg ondervinden hoe hard een houtsoort is. Dit bepaalt ook of u op een speciale manier moet boren, of niet.

Hoe moet u boren in hardhout?

Gaat u boren in hardhout? Dit begint in het kiezen van de juiste boor en de juiste boormachine;

  1. Gebruik een goede boor. Een speciale boor kan soms nodig zijn, maar niet altijd. Zo bestaan er speciale Azobé boren. Dit zijn slangenboren die langzaam boren en snel houtspanen af kunnen voeren. Dit voorkomt verbranding van het hout en zorgt voor een mooi resultaat. Daarnaast is het belangrijk om een scherpe boor te gebruiken. Een botte boor zal erg veel moeite hebben met harde houtsoorten en kan bovendien de boormachine overbelasten.
  2. Maak gebruik van een goede, krachtige boormachine. Zorg ervoor dat deze goed onderhouden is en dat de boor goed in de machine vast zit. Test voor de zekerheid op een proefstukje voordat u in het echte werkstuk gaat boren.
  3. Maakt u grote gaten? Boor het gat dan stapsgewijs door eerst met een kleinere maat voor te boren. Dit levert een mooier eindresultaat op en voorkomt verbranding.
  4. Laat tijdens het boren de boor zijn werk doen. Oefen niet veel kracht uit op de boor en boor rustig maar gestaag door. Als u boort met een klopboor of boorhamer, gebruik de klopstand dan niet.

Soms kan het helpen om regelmatig het boorgat te “legen”. Dit doet u door de boor na een aantal centimeters boren even uit het gat te trekken. Hierdoor wordt het zaagsel uit het gat gehaald. Door dit om de paar centimeter te doen voorkomt u verbranding van het hout. Bovendien gaat uw boor langer mee.

 

.

Ruim assortiment hoogwaardige boren

Vanzelfsprekend behaalt u het beste resultaat met een scherpe boor van goede kwaliteit. Bij Euromec verkopen we alleen maar boren van topkwaliteit. Bovendien kunt u de boren door ons laten slijpen. Dit is bijna altijd goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe boor en na het slijpen is uw boor weer als vanouds. Verder heeft Euromec goede drevelboren en speciale houtboren. Ook hebben wij een leuke pagina geschreven over het slijpen van een spiraalboor!

Twijfelt u over welke boor u moet gebruiken, of de manier waarop u een bepaald soort hout moet boren? Neem dan contact op met één van onze experts. We voorzien u graag van het juiste advies.