Selecteer een pagina

Welke boor voor hout?

Om mooie gaten te boren in (hard)hout kunt u verschillende houtboren en hulpstukken gebruiken. Allemaal hebben ze hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Een houtboor van goede kwaliteit zorgt voor goede gaten en voorkomt dat uw boor ‘wegglijdt’ wanneer u begint met boren. Ook voorkomt het dat de boor niet recht boort.

Bekijk hier het assortiment Boren

Verschillende boren voor hout

Onderstaand vindt u een overzicht van verschillende soorten houtboren en hun toepassingen.

  • De drevelboor. Dit is een boor die kan worden gebruikt in een drevelboormachine of in een CNC-frees. Hiermee worden één of meerdere gaten naast elkaar geboord in één boorbeweging. De drevelboren van Euromec zijn van erg goede kwaliteit.
  • Een spiraalboor. Met de spiraalboor kan snel en nauwkeurig een gat worden geboord in diverse soorten hout. Spiraalboren zijn uitgerust met een centreerpunt die ervoor zorgt dat het gat precies rondom het centreerpunt wordt geboord. Door de spiraalvorm waar de boor zijn naam aan ontleent, wordt afvalhout snel afgevoerd en voorkomt u dat het hout verbrandt. Benieuwd hoe je een spiraalboor moet slijpen?
  • De cilinderkopboor. Deze gebruikt u om een gat te boren met een platte bodem. Met de cilinderkopboor kunt u een mooi gat maken zonder splinters in allerlei houtsoorten. De cilinderkopboor is erg geschikt voor het boren in balken, kozijnen en panelen. Vaak wordt deze ingezet om gaten en uitsparingen te maken voor scharnieren, sloten of deurbeslag. Dit komt omdat met deze boor erg nauwkeurig geboord wordt. Tot slot leent deze boor zich voor zowel zachte en harde houtsoorten.
  • De slangenboor. Met deze slangenboor maakt u eenvoudig diepe gaten. De slangenboor gebruikt een centreerpunt en net als bij de spiraalboor worden houtspaanders snel en netjes afgevoerd. Bovendien zorgt de vorm van de boor ervoor dat het hout niet verbrand door een te hoge temperatuur.
  • Opsteekverzinkers. Een opsteekverzinker is zelf geen houtboor, maar een hulpstuk dat ervoor zorgt dat een gat zo wordt geboord dat er precies een schroef inpast. Dit wordt vooral toegepast in hout waarbij het niet de bedoeling is dat de schroef nog zichtbaar blijft. Door te boren met een opsteekverzinker of verzinkboor zal de schroef in het hout vallen en niet zichtbaar zijn.
  • Boorhouders en reduceerstukken. Deze kunt u gebruiken voor boormachines of CNC-machines. Met een boorhouder of reduceerstuk kunt u bepaalde maten houtboren aansluiten op uw machine.

Weet u niet zeker welke houtboor u het beste kunt gebruiken? Neem dan contact op met één van onze mensen. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Een boor voor hout, waarop letten?

Het kiezen van de juiste houtboor voor de juiste klus is de eerste stap voor een mooi eindresultaat. Helaas loopt de kwaliteit van verschillende houtboren sterk uiteen. Een houtboor die niet scherp is of van slecht materiaal is gemaakt, levert een slechter resultaat op of gaat niet lang mee.

Bij Euromec verkopen we houtboren van topkwaliteit. Deze zorgen niet alleen voor een uitstekend resultaat, maar hebben ook een langere levensduur zodat u keer op keer een perfect gat kunt boren.

Bekijk hier het assortiment Boren

Stel je vraag