Selecteer een pagina

Wat is een houtboor?

De vraag “Wat is een houtboor?”, lijkt eenvoudig te beantwoorden. Met een houtboor wordt immers gewoon hout geboord. Hout is echter een veelzijdig product dat op talloze verschillende manieren wordt bewerkt. Vandaar dat er een grote hoeveelheid verschillende houtboren bestaan, allen met hun eigen unieke voordelen en eigenschappen.

Bekijk hier het assortiment houtboren

Hoe ziet een houtboor eruit en hoe herken je een houtboor?

Omdat er veel verschillende soorten houtboren zijn is het lastig om een omschrijving van een houtboor te geven die op alle houtboren van toepassing is. Toch kunt u een aantal kenmerken vaak terugzien:

  • Vaak worden houtboren uitgerust met een scherpe punt. Deze punt maakt het eenvoudiger om nauwkeurig te boren en wordt ook wel de centreerpunt genoemd.
  • “Normale” spiraalboren worden vaak geleverd in maten die ook gangbaar zijn voor pluggen, schroeven, deuvels of andere gereedschappen. Deze variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en gaan vaak met tussenstappen van 1 of 2 millimeter. Benieuwd hoe u een spiraalboor kunt slijpen?
  • Houtboren worden meestal gemaakt van snelstaal (HSS) of hardmetaal (HM). Ook zijn er boren van volhardmetaal (VHM). HSS is het goedkoopste, HM is iets duurder maar kwalitatief ook beter. VHM is duurder dan HM maar ook duurzamer. Alle 3 hebben ze dus hun eigen unieke voordelen. De hardere soorten worden vaak gebruikt voor het boren van hardhout.

De bovenstaande omschrijving gaat niet altijd op. Zo zijn er diverse houtboren met een bijzondere toepassing, zoals een slangenboor of cilinderkopboor, die er anders uitzien dan hierboven omschreven.

Welke soorten houtboren zijn er beschikbaar?

Zoals gezegd worden op hout verschillende bewerkingen uitgevoerd. Voor de meeste bewerkingen is een speciale boor beschikbaar waarmee deze erg goed kan worden uitgevoerd. Onder meer de volgende houtboren zijn beschikbaar:

  • Drevelboren. Deze worden gebruikt in een zogenaamde drevelboormachine of CNC-machine. Er worden meerdere boren op een rij geplaatst om snel op meerdere plaatsen te kunnen boren. Drevelboren kunnen zowel blinde gaten maken als helemaal doorboren. Vaak gebruikt voor CNC frezen.
  • Dit zijn universele boren, geschikt voor het maken van gaten in hout. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei diameters en in HSS, HM of VHM.
  • Slangenboren. Deze zijn erg geschikt om diepe gaten te boren vanwege hun vorm, die ervoor zorgt dat spaanders, splinters en zaagsel snel af worden gevoerd. Slangenboren zorgen ervoor dat het hout niet verbrand tijdens het boren.
  • Cilinderkopboren. Deze worden ook wel Forstnerboren genoemd en zijn erg geschikt om nauwkeurig ronde gaten mee te boren met een vlakke bodem.

Zoals u ziet bestaan er veel verschillende soorten houtboren, die vaak uitgevoerd zijn in meerdere kwaliteitsklassen. Bovendien bestaan er ook nog diverse accessoires die de functionaliteit van een boor kunnen vergroten. Reduceerstukken en opsteekverzinkers zijn hier goede voorbeelden van.

Bekijk hier het assortiment houtboren

Houtboren bij Euromec.nl

Bij Euromec.nl vindt u een groot assortiment, bestaande uit verschillende houtboren. Daarnaast vindt u bij ons diverse accessoires die helpen bij diverse houtbewerkingen. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor de aanschaf van nieuwe houtboren, maar u kunt ook een bestaande houtboor bij ons laten slijpen. Werken met een scherpe boor zorgt in de regel voor betere resultaten en sneller werken.

Twijfelt u over de houtboren die u nodig heeft voor uw materiaal of de gewenste bewerkingen? Laat u dan adviseren door iemand van ons technisch adviesbureau. We helpen u graag met het maken van de juiste keuze door het geven van onafhankelijk advies.

Stel je vraag