Selecteer een pagina

Wat is een slangenboor?

Een slangenboor is een boor die tijdens het boren in staat is om spaanders, krullen, zaagsel en ander boorafval te verwijderen. Hierdoor is de slangenboor in staat om diepe gaten te boren, zonder dat hierbij tussentijds gestopt moet worden vanwege teveel hitte, of om het boorgat leeg te maken. Wel is het gebruikelijk om de slangenboor tijdens het boren af en toe een beetje terug te trekken, alvorens er dieper wordt geboord.

Bekijk hier het assortiment slangenboren

Door de vorm leent de slangenboor zich perfect voor het boren van diepe gaten, bijvoorbeeld in dikke houten balken en palen.

Een slangenboor herkennen

De slangenboor is eenvoudig herkennen aan zijn vorm, waarbij het metaal in een spiraal gevormd is. De boor is vaak erg lang en de vorm is gebaseerd op de zogenaamde ‘Schroef van Archimedes’. Een bekend voorbeeld van een ander gereedschap waarbij de Schroef van Archimedes wordt gebruikt is een gemaal waarmee water omhoog wordt ‘gedraaid’.

Naast de specifieke spiraalvorm is de boor vaak voorzien van een spitse punt. Deze centreerpunt zorgt ervoor dat de boor heel precies op een bepaald punt kan boren. Hiermee boort u exact op de plek waar u wilt dat het gat komt en kunt u eenvoudiger en sneller sterke houtconstructies maken.

wat is een slangenboor

 

 

 

 

 

 

Verschillende soorten hout boren met slangenboor

De slangenboor is een redelijk universele boor. Dat wil zeggen dat u met een slangenboor in verschillende soorten hout kunt boren. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Zachte houtsoorten, zoals vuren, grenen of lariks;
  • Harde (Europese) houtsoorten, zoals beuken, eiken en essen;

Het boren van hardhoutsoorten, vaak tropische houtsoorten kan zorgen voor verbrand hout en een beschadigde boor.

Bekijk hier het assortiment slangenboren

Tips boren met slangenboor

Gaat u boren met een slangenboor? Dan kunt u gebruik maken van de onderstaande tips om een zo goed mogelijk resultaat te halen:

  • Haal tijdens het boren om de drie á vier seconden even omhoog zodat alle spaanders en krullen uit het gat komen en de boor en het hout wat af koelen;
  • Boor op een laag toerental en zet niet teveel druk. De boor zal zichzelf het hout in trekken. Dit zorgt ervoor dat het hout niet te heet wordt en levert de mooiste resultaten op.
  • Zorg voor een goed onderhouden boor die bovendien scherp is. Twijfelt u aan de scherpheid van uw slangenboor? Laat deze dan eerst slijpen. Het laten slijpen van een slangenboor is altijd goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe.

Met de bovenstaande tips boort u niet alleen mooiere gaten, maar zorgt u er ook voor dat uw houtboor in goede conditie blijven.

Slangenboor kopen bij Euromec

Heeft u een slangenboor nodig voor uw project? Bestel deze dan nu in de slangenboor shop van Euromec. Ook voor drevelboren of voor het slijpen van spiraal boren bent u bij Euromec aan het juiste adres! Twijfelt u of een slangenboor het juiste gereedschap is of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met ons technisch adviesbureau. We voorzien u graag van onafhankelijk advies waarmee u de juiste keuze kunt maken.

Stel je vraag