Selecteer een pagina

Wat is een drevelboor?

Een drevelboor is een boor die meestal wordt gebruikt in een drevelboormachine of in een CNC-frees. Met de boor worden gaten gemaakt in diverse materialen, waaronder hout. In een drevelboormachine worden in één boorkop meerdere drevelboren op een rij geplaatst om zo meerdere gaten tegelijkertijd te maken. Een drevelboor is bedoeld om 2 werkstukken met elkaar te verbinden d.m.v. een deuvel.

Bekijk hier het assortiment drevelboren

Werken met een drevelboor: handmatig of automatisch?

Het boren met de drevelboor kan zowel handmatig als automatisch plaatsvinden. Handmatig betekent in dit geval overigens niet dat er met een losse boor wordt geboord. Vaak gaat het bij handmatig boren om het naar beneden bewegen van een hendel waardoor de boren contact maken met het werkstuk. Het boren zelf vindt nagenoeg altijd machinaal plaats.

Naast handmatig boren is het ook mogelijk om automatisch te boren. Hiervoor wordt vaak een CNC-freesmachine gebruikt voor CNC frezen. Afhankelijk van het aantal assen van de machine is het mogelijk om complexe bewerkingen aan te brengen in verschillende materialen. Bovendien worden deze bewerkingen erg nauwkeurig aangebracht. Dit komt doordat de CNC-freesmachine een geprogrammeerde bewerking uitvoert die exact wordt nagelopen. Hier is wel enige kennis voor vereist: men moet weten hoe een CNC-programma kan worden geschreven. Over het algemeen wordt voor bewerkingen die erg complex zijn of die vaak herhaald worden een CNC-programma geschreven. Voor eenvoudige bewerkingen gebeurt dit minder vaak.

De juiste drevelboor kiezen

Wanneer u één of meerdere drevelboren wilt kopen zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden:

  • De lengte van de drevelboor. Deze bepaalt de maximale diepte die u kunt boren in het werkstuk;
  • De diameter van de drevelboor. Deze bepaalt de grootte van het gat. Hou hierbij wel in de gaten dat de boor zelf ook past in de spindel van uw boorkop.
  • Het materiaal van de drevelboor. De meeste drevelboren worden in HM uitgevoerd, wat ook wel hardmetaal wordt genoemd. Vaak betekent dit dat de boorkop is uitgevoerd in HM, maar de rest van de boor niet. Er zijn ook zogenaamde VHM drevelboren, ook wel volledig hardmetaal genoemd. Hierbij is niet alleen de boorkop, maar ook de rest van de boor uitgevoerd in hardmetaal.
  • De vorm van de boorkop. Drevelboren zijn verkrijgbaar in enkele varianten. Ten eerste is er de drevelboor die gemaakt is om te doorboren. Hierbij gaat de boor volledig door het werkstuk heen waardoor er een gat ontstaat. De tweede variant is de drevelboor om blinde gaten mee te maken. In dit geval gaat de boor niet door het hele werkstuk maar wordt het gat slechts tot op een bepaalde diepte geboord.

Bij Euromec vindt u een groot assortiment dat bestaat uit diverse drevelboren, zowel voor doorboren als blinde gaten. Ook verkopen we zowel HM zagen, boren als HW zagen en boren. Ook voor houtborenslangenboren en hardhout boren bent u bij Euromec aan het juiste adres! Wanneer u de juiste boor heeft gevonden kunt u deze bestellen in onze online drevelboren shop. Twijfelt u over de drevelboor die past bij uw klus? Neem dan contact op met een van onze experts. We voorzien u graag van advies en helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Bekijk hier het assortiment drevelboren

Stel je vraag