Selecteer een pagina

Een goede keuze voor een zaagblad draagt veel bij aan gebruikersgemak en veiligheid. Cirkelzaagbladen zijn in veel verschillende uitvoeringen te verkrijgen, dit maakt het meestal niet makkelijker om een keuze te maken. Er zijn namelijk zaagbladen voor afkortzagen, handcirkelzagen, tafelcirkelzagen etc. Al deze zaagbladen hebben hun specifieke eigenschappen. Het is dus belangrijk om het goede zaagblad voor je machine te halen!

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Wat is hardhout?

Met hardhout wordt in het algemeen hout bedoeld wat afkomstig is van loofbomen. En zoals de naam doet vermoeden is dit een houtsoort, die in vergelijking met naaldbomen, veel harder is. Dit komt omdat loofbomen in het algemeen langzaam groeien waardoor een compacte houtsoort ontstaat met een hoge dichtheid. Hardhout is ook erg duurzaam, het gaat minimaal 20 jaar mee.
wood-fibre-boards-1819483_1280

Welk zaagblad heb ik nodig?

Er zijn een paar stappen die je kan controleren om te kijken welk zaagblad je nodig hebt, deze zijn:

  • Wat voor zaagmachine heb je?
  • Welk diameter zaagblad kan ik gebruiken?
  • Komt het asgat van het zaagblad overeen met mijn machine?

Welk zaagblad moet ik gebruiken voor hardhout?

Zoals eerder genoemd is hardhout een compacte harde houtsoort. Hier zal je op een paar punten rekening mee moeten houden, deze zijn:

  • Het toerental van de zaag
  • Het aantal zaagtanden van de zaag

Voor het beste resultaat bij het zagen van hardhout kan het best een hoog toerental worden gebruikt. Houd er rekening mee dat er zaagmachines zijn die een zogenoemde “zachte aanloop” hebben. Dit wil zeggen dat de zaag langzaam op snelheid komt, zo kan je gecontroleerde het begin van de zaagsnede maken.

Voor het zagen van hardhout werkt het gebruik van een zaagblad met veel fijne tanden het best. Dit komt omdat er dan, met relatief veel kracht, steeds een klein beetje hout wordt verwijderd. Zal je hier gebruik maken van een heel grof zaagblad dan heb je de kans dat deze vastslaat.

 

 

Hoe onderhoud ik mijn zaagblad?

Het schoon en droog opbergen van je materiaal verlengt de levensduur, dit geldt ook zeker voor zaagbladen. Bij het zagen van naaldhoud komt er hars op het zaagblad, dit tast het metaal aan. Hierdoor zal de scherpte van het zaagblad afnemen en dit zal je zeker merken. Als je het zaagblad niet meer gebruikt reinig deze dan met een ontvetter en droog deze daarna met een doek. Als je het zaagblad een langere tijd niet meer gebruikt kan je hem insmeren met vetachtige of olieachtige producten, zo ga je oppervlakkige roest tegen.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Stel je vraag