Selecteer een pagina

Acrylglas, ook wel bekend als plexiglas, kent vele verschillende toepassingen. Hierdoor kan het zo zijn dat een acrylglas plaat op maat gezaagd moet worden. Belangrijk is dan dat u hier het juiste zaagblad voor gebruikt. Zo bent u verzekerd van het mooiste resultaat en voorkomt u problemen die kunnen ontstaan bij het verkeerd zagen van een plexiglas plaat.

Verschillende soorten plexiglas op de markt

Er zijn twee soorten acrylglas op de markt. Zo zijn er platen van gegoten acrylaat en geëxtrudeerd acrylaat. De platen die zijn gemaakt van geëxtrudeerd acrylaat hebben inwendig veel meer spanning. Deze breken over het algemeen veel sneller bij het zagen en hebben dan ook niet onze voorkeur. De gegoten acrylaat platen daarentegen zijn een stuk steviger en sterker van zichzelf en zijn daardoor veel moeilijker te breken. Wilt u acrylglas gaan zagen, zorg er dan dus voor dat de platen gemaakt zijn van gegoten acrylaat.

Let op: beide soorten zijn niet geschikt voor handmatig zagen!

 zaagblad voor acrylglas

 

 

 

 

 

Verschil tussen acrylglas zagen en plexiglas zagen

Op het internet komt vaak de vraag “Wat is het verschil tussen acrylglas en plexiglas?” voorbij. Ook komt hier vaak de vraag bij of er verschillen zitten tussen het zagen van plexiglas of acrylglas. Op beide vragen kan hetzelfde antwoord gegeven worden, namelijk: geen. Acrylglas, of acrylaat, is een gangbare benaming voor polymethylmethacrylaat. Plexiglas is een merknaam van acrylglas, maar is in de loop der jaren veranderd in een soortnaam. Hierdoor worden ze regelmatig door elkaar gehaald, terwijl ze hetzelfde betekenen. Ook voor het zagen van plexiglas raden wij dus een afkortzaagblad met fijne vertanding of aluminium zaagblad aan.

 

Acrylglas zagen: welk zaagblad heeft u nodig?

Over het algemeen is het zagen van acrylglas niet moeilijk, mits u over de juiste middelen beschikt. Bij Euromec helpen we u graag om de beste keuze te maken voor uw klus. Het zagen van acrylglas kan met twee typen zagen:

 

 

 • Een cirkelzaag
 • Een decoupeerzaag

Acrylglas zagen met een cirkelzaag

Indien u acrylglas of plexiglas wil gaan zagen met een cirkelzaag is het belangrijk dat u gebruik maakt van een afkortzaagblad met fijne vertanding of een zaagblad op basis van aluminium. Klik op één van de onderstaande buttons om ons assortiment te bekijken. Het zagen van Acrylglas wordt vaak met dezelfde zaag gedaan als het zagen van trespa.

Belangrijke tips bij het zagen van acrylglas met een cirkelzaag:

 

 • Zorg ervoor dat het acrylglas over de gehele oppervlakte ondersteund wordt door een tafel en niet afbuigt. Zo voorkomt u dat de acrylglas plaat wijkt van de zaaglijn.
 • Stel het toerental in op 4.000 toeren per minuut bij een standaard zaagblad van 300mm. Hiermee zaagt u 3 tot 4 meter per minuut, afhankelijk van hoe dik de acrylglas plaat is.
 • Zijn de platen relatief dik? Verhoog dan lichtelijk het toerental en verlaag de zaagsnelheid.
 • Werk niet gehaast en neem uw tijd bij het zagen van acrylglas. Zo voorkomt u breuken en scheuren in de plaat.
 • Draag altijd een veiligheidsbril!

Acrylglas zagen met een decoupeerzaag

Het is ook mogelijk om acrylglas platen en plexiglas te zagen met behulp van een decoupeerzaag. Belangrijk om te weten is wel dat u alleen acrylglas platen van gegoten acrylaat kunt gebruiken. Het risico op scheuren en breuken is namelijk groter bij een decoupeerzaag. Net als bij het zagen met een cirkelzaag raden wij u aan om ook bij een decoupeerzaag gebruik te maken van een afkortzaagblad met fijne vertanding of een zaagblad op basis van aluminium.

Belangrijke tips bij het zagen van acrylglas met een decoupeerzaag:

 

 • Bij het zagen van acrylglas met een decoupeerzaag is ondersteuning nóg belangrijker dan bij een cirkelzaag. Wees er dus zeker van dat de acrylglas plaat volledig ondersteund wordt gedurende het proces.
 • Zorg ervoor dat de ondersteuning niet verder dan 2cm van de zaaglijn af zit voor het perfecte resultaat en om breuken & scheuren te voorkomen..
 • Stel het toerental middelhoog in (ongeveer op 75%). Is het een relatief dikke plaat? Dan kunt u het toerental lichtelijk verhogen.
 • Laat de decoupeerzaag het werk doen en druk slechts lichtjes op de zaag.
 • Draag altijd een veiligheidsbril!

Vragen omtrent het zagen van acrylglas?

Heeft u nog vragen omtrent het zagen van acrylglas platen of plexiglas? Of wilt u graag geadviseerd worden welk zaagblad het meest geschikt is voor uw klus? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan voor u klaar om u van een passend advies te voorzien.