Selecteer een pagina

Massief hout wordt veelal gebruikt in de meubel- en bouwindustrie. Van meubels als stoelen en kasten tot een trap of een tuinhuisje. De toepassingsmogelijkheden van hout zijn eindeloos. Maar wanneer u met massief hout gaat werken wilt u natuurlijk het mooiste resultaat behalen. Een zo strak mogelijke afwerking is hierbij essentieel. Er zijn een aantal factoren die hier een rol in spelen, het juiste type zaagblad voor massief hout is er daar één van.

Afhankelijk van of u het massieve hout wilt gaan schulpen of afkorten zijn er verschillende zaagbladen nodig. Voor het schulpen adviseren we een zaagblad met afwisselende schuine snijtanden. Wilt u gaan afkorten, dan adviseren wij het gebruik van een zaagblad met fijne vertanding.

Let wel op, over het algemeen geldt: hoe dikker de balk of het te zagen massieve hout, des te grover (minder tanden) dient het zaagblad te zijn. Neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Massief hout schulpen of afkorten?

Massief hout kan bewerkt worden op twee verschillende manieren: u kunt het hout schulpen of het hout afkorten. Voor het meest professionele resultaat raden we voor beide manieren een ander zaagblad aan. Twijfels u over welke houtbeweringstechniek u moet gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Het zagen van massief hout gaat vaak op dezelfde manier als bij het zagen van trespa. Laat vooral de zaag het werk doen.

Wanneer we het hebben over massief hout schulpen, zaagt u in de lengterichting. Ook wel bekend als vezelrichting. Hiervoor wordt vaak een cirkelzaagmachine gebruikt in combinatie met een zaagblad met afwisselende schuine snijtanden. Gaat u het massieve hout afkorten, dan zaagt u in de breedterichting (dwars op de vezel). Hiervoor raden we het gebruik van een zaagblad met fijne vertanding aan. Maar let wel op, des te dikker het te zagen massieve hout is, des te minder tanden er benodigd zijn. Massief hout zagen is vaak hetzelfde als azobe zagen of eikenhout zagen.

Tips voor het zagen van massief hout

Wanneer u aan een project wilt beginnen waarbij u massief hout wilt gaan zagen dan is het juiste gereedschap essentieel voor een professioneel & strak resultaat. Onze specialisten geven u graag nog enkele tips mee die het eindresultaat verder kunnen bevorderen:

  • Zorg ervoor dat het massieve hout continue en goede ondersteuning krijgt gedurende het zagen. Dit voorkomt dat u scheef zaagt en u voorkomt ook gevaarlijke situaties.
  • Meet & teken van tevoren goed af hoeveel u af wilt zagen. Hiermee voorkomt u dat er tijd en geld verloren gaat gedurende uw project.
  • Veiligheid dient altijd voorop te staan. Zorg ervoor dat er niks in uw dichtbije omgeving bevindt wanneer u gaat zagen en draag altijd een veiligheidsbril. Een mondkapje is ook aan te raden om te voorkomen dat u niks inademt.

Vragen omtrent het zagen van massief hout?

Wilt u aan uw project beginnen en heeft u nog enkele vragen omtrent het zagen van massief hout? Of welk zaagblad u voor welk hout nodig heeft? Of bent u al begonnen en loopt u ergens tegenaan? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan dagelijks voor u klaar om u van een professioneel advies te voorzien. Of het nou gaat om het zaagblad, andere apparatuur of het project zelf. Schroom niet om contact met ons op te nemen.