Selecteer een pagina

Wilt u beginnen aan een klus en gaat u hierbij gebruik maken van OSB platen? Dan is de kans groot dat deze op maat gezaagd moeten worden. OSB platen koopt u vaak in bulk in en hebben veelal dezelfde afmetingen. Voor het beste & mooiste resultaat is het belangrijk dat u gebruik maakt van het juiste type zaagblad. Voor het zagen van OSB platen is een hardmetalen zaagblad met fijne vertanding een vereiste.

Wat zijn OSB platen?

OSB (Oriented Strand Board) platen zijn houtplaten die samengesteld zijn uit een verzameling van meerdere soorten houtschilfers. Door middel van een bindmiddel worden deze houtschilfers vervolgens aan elkaar verbonden. De afgelopen jaren zijn OSB platen in populariteit toegenomen door de vele toepassingsmogelijkheden én unieke eigenschappen. Zo zijn OSB platen gemakkelijk te produceren en zijn ze niet duur. Een ander bijkomend voordeel is dat er bij de productie vrijwel géén afval vrijkomt.

Waar kunnen OSB platen voor gebruikt worden?

OSB platen kenen vele verschillende toepassingen, met name in de woningbouw en voor meubels. In de woningbouw worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor het afwerken & isoleren van een zolder, het afwerken van trappen of als ondervloer voor bijvoorbeeld laminaat of parket. Daarnaast worden OSB platen ook wel eens gebruikt bij de vervaardiging van meubels, zoals een kledingkast of als leg- en boekplanken. De mogelijkheden van OSB zijn eindeloos.

Tips voor het zagen van OSB platen

Wanneer u van plan bent om OSB platen te zagen zijn er een aantal zaken die van belang zijn. Allereerst is het belangrijkste advies dat we u bij Euromec geven, gebruik te maken van het juiste zaagblad voor OSB. Het verkeerde zaagblad zorgt niet alleen voor een ongewenst resultaat, het kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die wij u willen meegeven:

 

  • Stel altijd uw veiligheid voorop; draag te allen tijde een veiligheidsbril en bij voorkeur ook een mondkapje om te voorkomen dat u bepaalde stoffen inademt.
  • Zorg ervoor dat de OSB plaat voldoende en de juiste ondersteuning krijgt bij het zagen; dit zorgt voor het mooiste resultaat en voorkomt gevaarlijke situaties.
  • Teken alvorens het zagen met een potlood een lijn langs het af te zagen gedeelte; hierdoor zaagt u recht en voorkomt u extra kosten door het kopen van nieuwe OSB platen.

 

Vragen omtrent het zagen van OSB platen?

Heeft u vragen omtrent de verschillende zaagbladen voor OSB? Of wilt u graag uw project aan ons voorleggen en advies over hoe u dit het beste kunt aanpakken? De specialisten van Euromec staan voor u klaar om u van een professioneel advies op maat te voorzien. Schroom niet om contact met ons op te nemen.