Selecteer een pagina

Een goed zaagresultaat is voor een groot gedeelte afhankelijk van het zaagblad. Enerzijds is het belangrijk om te werken met het juiste zaagblad voor de gewenste bewerking en het te zagen materiaal. Anderzijds is het belangrijk om met een scherp zaagblad te werken. Wanneer een van de twee niet het geval is kunt u ervoor kiezen om het zaagblad te vervangen. Vooral bij het zagen van materialen waar het zaagblad snel van slijt zoals composiet of trespa is het erg belangrijk om de zaagbladen tijdig te vervangen. Euromec heeft ook een groot assortiment zaagbladen. Nieuwsgierig naar onze zaagbladen? Druk op de knop hieronder. Onze zaagbladen zijn van een uitstekende kwaliteit tegen een scherpe prijs.

Zaagblad vervangen, stap voor stap

De exacte manier waarop u een zaagblad moet vervangen is terug te vinden in de handleiding van uw specifieke zaagmachine. Echter, er zijn wel een aantal algemene richtlijnen bij het vervangen van het zaagblad:

  1. Verwijder altijd de spanning van de machine door de stekker uit het stopcontact de verwijderen. Dit is vooral om te voorkomen dat de machine tijdens het vervangen aangaat.
  2. Pas op dat u een paar standaardfoutjes niet begaat. Het verkeerd om plaatsen van een zaagblad of het niet goed aandraaien van een bout overkomt u waarschijnlijk maar één keer, maar voorkomen is beter dan genezen.
  3. Heeft u het zaagblad vervangen? Controleer dan altijd op een proefstukje of het goed geplaatst is en of de zaagmachine goed is afgesteld. Dit voorkomt verspilling van materiaal wanneer dit niet het geval is.
  4. Als u toch het zaagblad vervangt, maak dan meteen gebruik van de gelegenheid om stof te verwijderen en de zaagmachine schoon te maken.

Welke kant moet u een zaagblad losdraaien?

Om een zaagblad te vervangen zal u deze allereerst uit de zaagmachine moeten halen. Over het algemeen is dit relatief eenvoudig; meestal is het zaagblad los te draaien door de bout waarmee hij vast zit, dezelfde kant op te draaien als de richting waar het zaagblad zich naartoe beweegt wanneer de machine in gebruik is.

Wanneer een zaagblad vervangen?

In de handleiding van uw zaagtafel of cirkelzaag kunt u achterhalen hoe u het zaagblad exact moet vervangen. Wat echter belangrijker is, en niet altijd terugkomt in de handleiding, is wanneer u het blad precies moet vervangen.

Over het algemeen moet u het zaagblad vervangen wanneer de tanden bot beginnen te worden. Of u nou werkt met een invalzaag, afkortzaag of cirkelzaag. Wanneer een zaagblad écht bot is dan heeft u het vaak direct door. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar u op kunt letten om dit te herkennen:

  • Wanneer het zaagblad écht bot is merkt u dit direct. Het zagen gaat langzamer dan normaal en het kan zwaar zijn om het werkstuk of de zaag te bewegen. Ook zorgt een botte zaag voor meer splinters en spaanders.
  • Heeft u het gevoel dat de zaag bot is maar is de zaag nog niet zo oud? In dat geval zit er misschien teveel hars of ander vuil op uw zaagblad. Maak het zaagblad goed schoon en controleer of het nog steeds een bot gevoel oplevert.
  • Is uw zaagblad bot, maar heeft u deze nog nooit laten slijpen? Vaak kunt u uw zaagblad meerdere keren laten slijpen, waardoor het zaagblad zijn originele scherpte weer terugkrijgt. Dit is bijna altijd goedkoper dan wanneer u een nieuw zaagblad koopt. Het slijpen van uw zaagblad kunnen wij doen op onze eigen productielocatie. Wilt u uw zaagblad laten slijpen? Neem dan contact met ons op via de onderstaande button voor de mogelijkheden.

Wanneer is mijn zaagblad versleten?

Bij Euromec krijgen we regelmatig de vraag: ‘Wanneer is mijn zaagblad versleten?’. Een versleten zaagblad is aan meerdere factoren te herkennen. Zo zal u allereerst merken dat het zagen een stuk moeizamer gaat. Daarnaast is een versleten zaagblad ook te herkennen aan meer splinters na en spaanders gedurende het zagen. Bij de radiale afkortzaag merkt u dat uw zaagblad aan vervanging toe is als u niet makkelijk meer door het spaanmateriaal heen zaagt.

Echter kan het ook voorkomen dat u het gevoel heeft dat het zaagblad versleten is en daarmee bot aanvoelt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan namelijk ook zo zijn dat er te veel vuil e.d. op het zaagblad zit, waardoor deze niet meer goed door het materiaal zaagt. Grondig schoonmaken kan dan ook de uitkomst bieden.

Heeft u het zaagblad schoongemaakt en voelt deze nog steeds versleten aan? Dan kan u deze in veel gevallen ook opnieuw laten slijpen. Het zaagblad krijgt dan zijn originele scherpheid weer terug. Werkt dit niet, dan zult u een nieuw zaagblad moeten aanschaffen.

Vragen omtrent het vervangen van uw zaagblad?

Twijfelt u of uw zaagblad aan vervanging toe is, bent u op zoek naar een nieuw zaagblad of heeft u een andere vraag? Neem contact op met ons technisch adviesbureau. We staan u graag te woord en helpen u met het maken van de juiste keuze. Klik op onderstaande button om contact met ons op te nemen.