Selecteer een pagina

Zaagblad vervangen

Een goed zaagresultaat is voor een groot gedeelte afhankelijk van het zaagblad. Enerzijds is het belangrijk om te werken met het juiste zaagblad voor de gewenste bewerking en het te zagen materiaal. Anderzijds is het belangrijk om met een scherp zaagblad te werken. Wanneer een van de twee niet het geval is kunt u ervoor kiezen om het zaagblad te vervangen.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Hoe moet u een zaagblad vervangen?

De exacte manier waarop u een zaagblad moet vervangen is terug te vinden in de handleiding van uw specifieke zaagmachine. Echter, er zijn wel een aantal algemene richtlijnen bij het vervangen van het zaagblad:

  • Verwijder altijd de spanning van de machine door de stekker uit het stopcontact de verwijderen. Dit is vooral om te voorkomen dat de machine tijdens het vervangen aangaat.
  • Pas op dat u een paar standaardfoutjes niet begaat. Het verkeerd om plaatsen van een zaagblad of het niet goed aandraaien van een bout overkomt u waarschijnlijk maar een keer, maar voorkomen is beter dan genezen.
  • Heeft u het zaagblad vervangen? Controleer dan altijd op een proefstukje of het goed geplaatst is en of de zaagmachine goed is afgesteld. Dit voorkomt verspilling van materiaal wanneer dit niet het geval is.
  • Als u toch het zaagblad vervangt, maak dan meteen gebruik van de gelegenheid om stof te verwijderen en de zaagmachine schoon te maken.

Wanneer een zaagblad vervangen?

In de handleiding van uw zaagtafel of cirkelzaag kunt u achterhalen hoe u het zaagblad exact moet vervangen. Wat echter belangrijker is, en niet altijd terugkomt in de handleiding, is wanneer u het blad moet vervangen.

Over het algemeen moet u het zaagblad vervangen wanneer de tanden bot beginnen te worden. Wanneer een zaagblad écht bot is dan heeft u het vaak direct door. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken waar u op kunt letten om dit te herkennen:

  • Wanneer het zaagblad écht bot is merkt u dit direct. Het zagen gaat langzamer dan normaal en het kan zwaar zijn om het werkstuk of de zaag te bewegen. Ook zorgt een botte zaag voor meer splinters en spaanders.
  • Heeft u het gevoel dat de zaag bot is maar is de zaag nog niet zo oud? In dat geval zit er misschien teveel hars of ander vuil op uw zaagblad. Maak het zaagblad goed schoon en controleer of het nog steeds een bot gevoel oplevert.
  • Is uw zaagblad bot, maar heeft u deze nog nooit laten slijpen? Vaak kunt u uw zaagblad meerdere keren laten slijpen, waardoor het zaagblad zijn originele scherpte weer terugkrijgt. Dit is bijna altijd goedkoper dan wanneer u een nieuw zaagblad koopt. Het slijpen van uw zaagblad kunnen wij doen op onze eigen productielocatie. Wilt u uw zaagblad laten slijpen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Twijfelt u of uw zaagblad aan vervanging toe is, bent u op zoek naar een nieuw zaagblad, of heeft u een andere vraag? Neem contact op met ons technisch adviesbureau. We staan u graag te woord en helpen u met het maken van de juiste keuze.

Bekijk hier het assortiment zaagbladen

Stel je vraag