Selecteer een pagina

De zaagmachine is een onmisbaar gereedschap in vele industrieën. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de houtbewerkingsindustrie en metaalindustrie. Voor het beste en meest professionele resultaat zijn er een aantal factoren van belang waar u rekening mee dient te houden. Het gaat hierbij om de volgende punten:

  • Het juiste type zaagblad voor het te zagen materiaal
  • De juiste zaagmachine voor het materiaal en de manier waarop u wilt zagen, zo zijn er zagen voor trespa en andere materialen
  • Het correct afstellen van een zaagblad in een zaagmachine

In deze FAQ van onze kennisbank vertellen we u alles over hoe u een zaagblad op correcte wijze moet afstellen en op welke punten u precies moet letten. Heeft u vragen over een zaagblad afstellen? Er zit namelijk verschil tussen het afstellen van een radiale afkortzaag en een cirkelzaag. Schroom dan niet om contact met ons op te nemen via onderstaande button. Onze specialisten helpen u graag. 

Zaagblad afstellen in 4 stappen

Een zaagblad afstellen klinkt mogelijk moeilijker dan het is, maar is daarnaast essentieel van tijd tot tijd. Door het zagen (van diverse materialen) kan het zo zijn dat het zaagblad niet meer volledig correct afgesteld staat. In slechts 4 stappen kunt u uw zaagblad correct afstellen, zodat u direct kunt beginnen aan uw klus. De specialisten van Euromec lichten u graag toe hoe u dit het beste kunt aanpakken.

 

Stap 1. Loodrecht op het werkblad

De eerste stap die u dient te ondernemen is controleren of het zaagblad verticaal loodrecht op het werkblad staat. U kunt hierbij gebruikmaken van een winkelhaak of schrijfhaak, het belangrijkste is dat u een nauwkeurige haak gebruikt. Door middel van de stelschroeven kunt u vervolgens ervoor zorgen dat het zaagblad verticaal loodrecht op het werkblad komt te staan.

Heeft u moeite met het vinden van de stelschroeven? Raadpleeg dan de handleiding van de zaagmachine. Hierin staat precies aangegeven welk onderdeel zich waar bevindt.

 

Stap 2. Aanpassen van de gradenboog

Belangrijk is dat u zeker wet dat het zaagblad verticaal loodrecht op het werkblad staat, alvorens u naar deze stap gaat. Is dat het geval, dan kan het zijn dat door het gebruik van de stelschroeven de zaag niet meer exact op 0 graden staat. Gebruik hiervoor de gradenindicator/gradenboog om de zaag weer op 0 graden te zetten.

 

Stap 3. Horizontale afstelling

In stap 1 hebben we de verticale afstelling correct ingesteld, in stap 3 gaan we kijken naar de horizontale afstelling. Controleer wederom met een winkelhaak of schrijfhaak en stel het zaagblad bij door middel van de stelschroeven zodat de zaagsnede haaks is. Als laatste controleert u de laserlijn. Belangrijk is dat deze overeenkomt met de richting waarop u wilt zagen.

 

Stap 4. Diepte van de zaagsnede

Bij de laatste stap kijken we naar de instellingen voor de diepte van de zaagsnede. Deze moet zo ingesteld zijn dat het zaagblad met gemak door het te zagen materiaal komt, maar moet niet verder gaan dan noodzakelijk is. Ook dit is bij te stellen met behulp van de stelschroeven.

 

Controleer de afstelling van het zaagblad regelmatig

Gebruikt u de zaagmachine regelmatig? Of leent u de zaagmachine van een vriend of collega? Loop dan altijd bovenstaande stappen door voordat u begint met het zagen. Zo verzekert u zichzelf van een strak en professioneel resultaat en worden gevaarlijke situaties te allen tijde voorkomen.

Hulp nodig bij het afstellen van het zaagblad?

Heeft u hulp nodig bij het afstellen van het zaagblad? Of heeft u specifieke vragen over uw zaagmachine of het (juiste) type zaagblad? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Onze specialisten staan voor u klaar om u van een professioneel advies op maat te voorzien!