Selecteer een pagina
Een afkortzaag voor metaal zorgt voor mooie sneden in diverse metalen. Tijdens het zagen van metalen is het belangrijk om rustig te zagen. Voor het beste resultaat zaagt u het metaal in een vloeiende beweging door.

 

De juiste afkortzaag voor uw project

Voor het afkorten van metaal wordt vaak een speciale afkortzaag voor metaal gebruikt. Over het algemeen hebben deze afkortzagen een hoger toerental dan een normale afkortzaag. Samen met een speciaal zaagblad zorgt dit ervoor dat u goed door metaal kunt zagen. Daarnaast zijn deze afkortzagen vaak voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen zoals als een vonkenscherm.

Het is ook mogelijk om met een normale afkortzaag door non-ferro metalen te zagen. Het is dan wel belangrijk dat u over het juiste zaagblad beschikt en dat de afkortzaag voldoende vermogen heeft en voldoende toeren kan maken.

Non-ferro metalen zagen met een afkortzaag voor metaal

Met een afkortzaag kunt u diverse non-ferro metalen zagen, mits u over het juiste zaagblad beschikt. De meeste zaagbladen voor het zagen van metaal met afkortzagen maken gebruik van een negatieve vertanding. Met dit zaagblad kunt u aluminium profielen zagen, of kunststof profielen.

Naast het zagen van aluminium kunt u met een dergelijk zaagblad ook andere non-ferro metalen afkorten. Hierbij kunt u denken aan messing of koper. Daarnaast is het ook mogelijk om met een dergelijke zaag harde kunststoffen door te zagen.

Een zaagblad voor aluminium met een positieve vertanding kunt u gebruiken om massief aluminium af te korten, zoals een aluminium plaat. In de praktijk zal u op een afkortzaag meestal een zaagblad met negatieve vertanding gebruiken.

 

Ferro metalen zagen met een afkortzaag voor metaal

Wilt u ferro metalen doorzagen? Dit zijn metalen waar ijzer in verwerkt is. Hiervoor heeft u een andere zaag nodig dan voor non-ferro metalen als aluminium. Let op dat u de juiste zaag gebruikt voor het type metaal dat u wil afkorten.

Metaal zagen met een afkortzaag: waar moet u op letten?

Als u het juiste zaagblad in huis heeft kunt u beginnen met zagen. Om een zo goed mogelijk resultaat te halen, en om veilig te werken, kunt u gebruik maken van de onderstaande tips:

  • Gebruik altijd een veiligheidsbril en handschoenen. Ondanks de veiligheidsvoorzieningen van uw afkortzaag kunnen er altijd vonken en stukjes metaal van het werkstuk afspatten.
  • Zorg voor goede gehoorbescherming. Het zagen van metaal kan veel geluid produceren.
  • Controleer of het werkstuk goed vast zit. Een aluminiumprofiel zagen terwijl het niet goed vastzit kan extreem onveilige situaties opleveren.
  • Let erop dat het zaagblad na gebruik erg heet kan zijn. Dit is bij het zagen van hout vaak al het geval, maar bij het zagen van metaal vaak nog veel meer.

Zorg altijd voor een schone, scherpe zaag. Een goede, scherpe zaag zorgt niet alleen voor een mooier resultaat, maar vergroot de veiligheid tijdens het werken. Bij Euromec verkopen we alleen zaagbladen van topkwaliteit, waarmee u keer op keer een goed en veilig resultaat zult behalen. Ook kunt u bij ons uw zaagbladen laten slijpen. Vaak kunt u uw zaagblad meer dan 10 keer laten slijpen voordat deze niet meer gebruikt kan worden. Slijpen is altijd goedkoper dan een nieuw zaagblad.

 

Vragen omtrent de zaagbladen voor metaal?

Heeft u enkele vragen over de verschillende zaagbladen voor metaal? Of wilt u graag een professioneel advies op maat van onze specialisten? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Lees hier hoe u een zaagblad vervangt.