Selecteer een pagina

Een cirkelzaag wordt gebruikt om een stuk hout of metaal in de lengterichting door te zagen, het zogenoemde schulpen. Om goed met een cirkelzaag te kunnen werken, heeft u een bijpassend zaagblad nodig. Een zaagblad voor een cirkelzaag kunt u bijvoorbeeld niet gebruiken op een afkortzaag. Het omgekeerde kan evenmin.

Zaagblad voor uw cirkelzaagmachine: ons stappenplan

Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen voor cirkelzagen op de markt. Hierna wordt uitgelegd waar u op moet letten om het juiste zaagblad te kiezen. Voor deskundig advies kunt u terecht bij Euromec, uw specialist en leverancier in zaagbladen.

Een cirkelzaag kan zowel een handcirkelzaag, een tafelcirkelzaag als een invalcirkelzaag zijn. Al deze drie toepassingen van een cirkelzaag werken met een handcirkelzaagblad. U kunt een zaagblad voor een cirkelzaag herkennen aan de tanden. Die staan scherper dan bij zaagbladen voor bijvoorbeeld een afkortzaag. Deze scherpe stand zorgt ervoor dat het zaagmateriaal tijdens het zagen naar de zool van de cirkelzaag wordt geduwd. Dit is belangrijk voor de veiligheid. Staan de tanden niet scherp genoeg, dan duwen ze de cirkelzaag naar achteren en uit het te zagen materiaal. Om het juiste zaagblad voor uw cirkelzaag te kiezen, moet u rekening houden met:

  • Het te zagen materiaal
  • Het aantal zaagtanden
  • De diameter
  • Het asgat

Materiaal

Cirkelzagen worden niet alleen gebruikt om hout te verzagen. Actieve doe-het-zelvers gebruiken cirkelzagen ook voor het verzagen van bijvoorbeeld:

  • MDF
  • Laminaat
  • Metalen
  • Kunststoffen

Voor hout heeft u een ander zaagblad nodig dan voor metalen. Met een zaagblad dat geschikt is voor hout, kunt u bijvoorbeeld ook MDF verzagen. Met een zogenoemd universeel zaagblad zit u altijd goed; hiermee kunt u in alle materialen zagen.

Wilt u een zaagblad dat zo goed mogelijk is afgestemd op het zaagmateriaal? Werk dan met een precisiecirkelzaag. Die is klein van formaat. Voor deze cirkelzagen zijn precisiezaagbladen voor vrijwel elk zaagmateriaal beschikbaar. Zo zijn er precisiezaagbladen voor hout, laminaat, plastic, metaal, composiet, aluminium, fineer en keramiek.

 

Aantal zaagtanden

Hoe groter het aantal zaagtanden, hoe langzamer het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe fijner de afwerking. Het omgekeerde is ook waar: hoe kleiner het aantal zaagtanden, hoe sneller het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe grover de afwerking. Veel zaagtanden staat dus voor langzaam en precies en weinig zaagtanden voor snel en grof.

 

Diameter

De diameter geeft de breedte van het cirkelzaagblad aan. Een cirkelzaagmachine heeft alleen een maximum diameter. U kunt op uw cirkelzaag altijd cirkelzaagbladen met een kleinere diameter gebruiken.

 

Asgat

Precies midden in het cirkelzaagblad zit het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van de cirkelzaag wordt bevestigd. Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaag zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaag, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren. U kunt dan niet netjes en veilig zagen.

Heeft u een cirkelzaagblad met een te groot asgat gekocht, en wilt u die toch op uw cirkelzaag gebruiken? Koop dan een verloopring waarmee u de speling rond de as van de cirkelzaag opvult. Wanneer u een verloopring met de juiste diameter gebruikt, past die precies in het nog niet opgevulde asgat van uw zaagblad. U heeft dan geen speling op het zaagblad en kunt weer veilig en netjes zagen.