Selecteer een pagina

Hoe gebruik je een bovenfrees?

De bovenfrees is een freesmachine en een onmisbaar gereedschap bij het bewerken van hout en andere materialen. Zowel hobbyisten als professionals maken veelvuldig gebruik van een bovenfrees om allerlei bewerkingen en versieringen aan te brengen.

Bekijk hier het assortiment Frezen

Wat zijn de verschillende soorten bovenfrees gebruik?

Een bovenfrees kent een groot aantal toepassingen. Bij bovenfrees gebruik kan gedacht worden aan:

 • Het frezen van functionele of sierlijke profielen.
 • Het frezen van sleuven voor scharnieren of andere onderdelen.
 • Het frezen van een mal.
 • Het frezen van houtverbindingen.
 • Het frezen van ronde of vrije vormen.

De bovenstaande toepassingen zijn slechts enkele voorbeelden. Met de juiste accessoires kan de bovenfrees worden ingezet voor al deze werkzaamheden en kan de functionaliteit verder worden uitgebreid.

Bovenfrees gebruik stap voor stap

Hoe je een bovenfrees exact instelt en gebruikt verschilt per merk. Echter, over het algemeen zal bovenfrees gebruik volgens een aantal vaste stappen verlopen:

 • Kies een frees en plaats deze in de freesmachine. Er zijn veel verschillende soorten frezen beschikbaar, ieder met een eigen toepassing.
 • Kies de juiste freesdiepte en vergrendel de bovenfrees. De freesdiepte bepaalt hoe diep een gleuf of bewerking wordt aangebracht in het materiaal. Wanneer je een diepe gleuf wilt frezen of in een harde houtsoort freest kan het handig zijn om de gleuf in meerdere keren te frezen. Hiermee voorkom je brandsporen en gaan je frezen langer mee.
 • Kies de juiste freessnelheid. De bovenfrees kan op verschillende snelheden worden ingesteld. Over het algemeen geldt dat je in zachte houtsoorten sneller kunt frezen dan in harde houtsoorten. Raadpleeg voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing van je bovenfrees.
 • Sluit eventueel een stofzuiger aan. Tijdens het frezen kan veel zaagsel of stof vrijkomen. Veel bovenfrezen zijn dan ook uitgerust met een stofzuigeraansluiting. De stofzuiger zorgt ervoor dat zaagsel en stof tijdens het frezen direct weg worden gezogen.
 • Zorg dat het werkstuk stevig vastzit, bijvoorbeeld met lijmklemmen of in een freestafel. Zorg er daarnaast voor dat de snelheid en diepte kloppen. Dit kan je controleren door de frees te testen op een stuk afvalmateriaal, voordat je begint met het echte werkstuk.

Met de bovenstaande stappen kan je de bovenfrees instellen en beginnen met frezen.

Bovenfrees accessoires

Daarnaast kan je gebruik maken van diverse accessoires om nog meer uit je freesmachine te halen.

Voor een bovenfrees bestaan diverse hulpstukken waarmee het eenvoudiger wordt om bepaalde vormen te frezen. Deze hulpstukken worden ook wel geleiders genoemd. Een parallel- of breedtegeleider gebruik je om strakke, rechte gleuven of bewerkingen te frezen. Met een bocht- of cirkelgeleider maak je perfect ronde vormen. Een ander hulpstuk is de kopieerring, waarmee je een op basis van een mal een vorm heel nauwkeurig na kunt maken.

Naast de bovenstaande accessoires zijn er nog enkele andere hulpmiddelen die van pas kunnen komen tijdens het frezen. Hierbij kan je denken aan veiligheidsaccessoires zoals een mondkapje, een veiligheidsbril of gehoorbescherming. Een mondkapje is niet altijd nodig vanwege de stofzuiger, maar voor de zekerheid wel aan te raden. Wanneer je tropische houtsoorten of tuinhout freest is een mondkapje sowieso een must, omdat hierbij meer schadelijke stoffen vrijkomen.

Bovenfrees kiezen

Niet iedere bovenfrees is hetzelfde en de modellen kunnen enigszins verschillen qua functionaliteit. Sommige bovenfrezen hebben een vergrendelbare aan-/uitknop, terwijl je bij anderen deze continu moet indrukken. Ook zit er soms verschil in de techniek waarmee de diepte wordt ingesteld en vergrendeld. Daarnaast speelt ook het gewicht en het vermogen een rol, net als je persoonlijke voorkeur en je budget.

Tips voor bovenfrees gebruik

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van een bovenfrees en er zo lang mogelijk van te kunnen genieten hebben we enkele tips:

 • Zorg ervoor dat je alles goed controleert voordat je begint. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid, maar ook voor een beter resultaat. Zorg ervoor dat alles vastzit, test eerst je frees op afvalmateriaal en ondersteun een lang werkstuk wanneer deze uitsteekt.
 • Zorg ervoor dat je je frees goed onderhoudt. Dit zorgt ervoor dat je bovenfrees langer meegaat In de gebruiksaanwijzing lees je hoe je de frees precies kunt onderhouden.
 • Zorg ervoor dat je altijd een scherpe frees gebruikt en de juiste frees kiest voor het materiaal en je doel. Dit zorgt voor een beter eindresultaat en een voor meer veiligheid.

Voor meer tips kijk je in onze kennisbank. Hier vind je altijd een grote hoeveelheid informatie over frezen en andere houtbewerkingen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. Onze experts staan klaar met onafhankelijk advies en het antwoord op al je vragen omtrent houtbewerking!

Bekijk hier het assortiment Frezen

Stel je vraag