Selecteer een pagina
Gaat u een bovenfrees mal maken? Dan zorgt u ervoor dat u eenvoudig en snel bepaalde vormen kunt frezen. Met behulp van een kopieerring, ook wel kopieerhuls of sjabloongeleider genoemd, kunt u de bovenfrees mal gebruiken om exact dezelfde vorm nog een keer uit te frezen. Zeker wanneer u vaak dezelfde vorm freest, loont het om een bovenfrees mal te maken. Bekijk ons aanbod bovenfrezen hieronder. Euromec heeft alleen goede kwaliteit bovenfrezen tegen een scherpe prijs.

Soorten freesmallen

Er zijn talloze freesmallen waarmee u vormen kunt frezen. Het mooie van de mallen is dat u, wanneer u er eenmaal een gemaakt hebt, dezelfde vorm heel snel kunt frezen. Een paar voorbeelden van mallen voor bovenfrezen:

  • Een freesmal voor een zwaluwstaartverbinding, pen-gatverbinding of andere houtverbindingen.
  • Decoratieve freesmallen, voor letters en cijfers.
  • Freesmallen voor het maken van symbolen en logo’s.
  • Mallen voor de inbouw van scharnieren, sloten, sluitplaten of deurbeslag.
  • Verschuifbare of vaste freesmallen voor sleuven, profielen en gleuven.

Sommige bovenfrees fabrikanten leveren hun eigen freesmallen. Het is echter ook mogelijk om zelf een freesmal te maken. Hiermee freest of zaagt u één keer een bepaalde vorm, waarna u deze met behulp van een kopieerring of sjabloongeleider kunt namaken.

 

Waarop letten bij bovenfrees mal maken?

Wanneer u een bovenfrees mal maakt, is het goed om op een aantal zaken te letten:

  1. De afstand tussen de mal en de frees. Deze bepaalt hoeveel kleiner uw werkstuk wordt ten opzichte van de mal. U berekent deze afstand met de volgende formule:

Diameter van de kopieerring – diameter van de frees / 2

Wanneer u deze afstand weet, dan weet u ook hoeveel u uw mal groter moet maken om een bepaalde afmeting te halen. Een rekenvoorbeeld op basis van een kopieerring van 24mm en een frees van 18mm:

24mm – 18mm / 2 = 3mm

Wilt u in dit geval een vierkant profiel frezen met een lengte en breedte van 200mm? Dan moet u uw mal met een lengte en breedte van 206mm maken. Dit is twee keer de afstand, omdat je aan beide kanten 3mm tekort komt.

  1. De afmeting van de grondplaat van uw bovenfrees. Wanneer u een mal maakt voor een profiel, sleuf of andere houtbewerking moet uw frees daar doorheen kunnen glijden. Bovendien mag er geen speling op deze mal zitten, om te voorkomen dat de frees tijdens het frezen beweegt. Let er dus op dat uw bovenfrees precies in de mal valt. Een manier om dit te doen is door klosjes of latjes te zagen die precies om de afmetingen van uw grondplaat komen te liggen.
  2. Het materiaal waar u de mal van maakt. Een MDF-mal is makkelijk en snel te maken, maar een triplex-mal gaat waarschijnlijk langer mee. Online vindt u ook metalen freesmallen die nog robuuster zijn. Deze zijn wel duurder dan een houten mal die u zelf maakt.

Wilt u er zeker van zijn dat uw freesmal goed is? Test deze dan eerst op een proefstukje. Dit voorkomt dat u hout verspilt.

 

 

Tips om nauwkeurig een freesmal te kopiëren

In principe kunt u, mits de mal goed is, deze met weinig moeite kopiëren. Om het beste resultaat te behalen gebruikt u een schone, scherpe frees en een kopieerring van goede kwaliteit. Hiermee kopieert u moeiteloos de mal en kunt u keer op keer een bepaalde vorm frezen met uw bovenfrees.

Euromec is leverancier van hoogwaardige freesjes en freeshulpmiddelen. Bij ons kunt u terecht voor de juiste frezen en kopieerringen. Twijfelt u over welke frees u nodig heeft? Onze experts helpen u graag bij het maken van de juiste keuze frezen. Neem contact met ons op via onderstaande button. Wij hebben tevens mooie groeffrezen en CNC frezen.