Selecteer een pagina
Een bovenfrees is een veelzijdige machine om talloze bewerkingen aan te brengen in hout. Door te werken met een bovenfrees kunt u een sierlijk profiel maken, een mal kopiëren, een sponning maken en nog talloze andere houtbewerkingen uitvoeren.

Houtbewerkingen met een bovenfrees

Een bovenfrees is erg veelzijdig. Bovendien kan de functionaliteit met diverse frezen flink worden uitgebreid. Er zijn diverse bewerkingen die u met een bovenfrees uit kunt voeren:

  • Het maken van functionele of decoratieve profielen en gleuven.
  • Een sponning maken voor een raam, kozijn of vloerdeel.
  • Uitsparingen maken voor scharnieren.
  • Houtverbindingen maken, zoals een zwaluwstaartverbinding of een pen-gatverbinding.
  • Logo’s, letters of andere vormen frezen.

Zoals u ziet zijn de toepassingen met een bovenfrees eindeloos, mits u beschikt over de juiste frezen. De freesmachine is dan ook het meest veelzijdige houtbewerkingsgereedschap dat er is en is een onmisbare tool voor iedere klusser.

Waarop letten bij het werken met een bovenfrees?

Om een goed resultaat te halen en veilig te werken zijn er een aantal zaken waar u op moet letten voordat u gaat werken met een bovenfrees. Vooral als u voor het eerst gaat frezen is het handig om een checklist te gebruiken. U kunt letten op de volgende zaken:

  • Draag een stofmasker, veiligheidsbril en gehoorbeschermer. Zelfs wanneer uw frees een stofzuigeraansluiting heeft is een stofmasker aan te raden.
  • Zorg ervoor dat het werkstuk goed vastgeklemd zit onder de frees.
  • Gebruik altijd scherpe freesjes en maak deze na gebruik weer schoon.
  • Haal altijd de stekker uit de stopcontact voor het plaatsen van een nieuwe frees. Zorg er ook voor dat de freesmachine gestopt is met draaien voordat u een frees vervangt.
  • Controleer na het plaatsen van de frees of deze goed vastzit.

Voor meer veiligheidsaanwijzingen kunt u altijd de handleiding van uw bovenfrees raadplegen. Hier staan tevens de juiste procedures in vermeld om een frees te vervangen, uw machine schoon te maken of om onderhoud uit te voeren.

 

Meelopend of tegenlopend frezen

Wanneer u met een bovenfrees werkt kunt u ervoor kiezen om met de richting van de frees mee te frezen, of om juist tegen deze richting in te gaan. Dit wordt ook wel meelopend of tegenlopend frezen genoemd. Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen.

Over het algemeen zal u met een bovenfrees waarmee u hout freest altijd tegen de draairichting in frezen. Dit zorgt ervoor dat de frees meer grip heeft op het werkstuk. Meelopend frezen wordt meestal toegepast in CNC-freesmachines of bij het frezen van harde kunststoffen en metalen.

 

Freestips voor het beste resultaat

Om een mooi resultaat te behalen kunt u gebruik maken van de onderstaande tips:

  • Frees niet te snel, maar ook niet te langzaam. Hoe langzamer u freest, hoe heter het hout wordt. Dit kan het resultaat minder mooi maken.
  • Als u diepe gleuven freest, maak deze dan niet in één keer. Voor een goed resultaat kunt u diepe gleuven beter stapsgewijs frezen.
  • Gebruik een parallelaanslag als u recht gaat frezen, of een cirkelgeleider voor perfecte cirkels.
  • Maak gebruik van een mal wanneer u een bepaalde vorm uit een stuk hout wilt frezen.
  • Een frees van goede kwaliteit die gemaakt is voor de specifieke bewerking die u maakt, levert altijd het beste resultaat op. Een investering in een kwalitatief goed freesje betaalt zich dus altijd terug.

 

Vragen omtrent het werken met een bovenfrees?

Bij Euromec kunt u terecht voor een groot assortiment van topkwaliteit frezen. Weet u niet welke frees u nodig hebt? Neem dan contact op met één van onze experts via de onderstaande button. We staan voor u klaar om u te helpen bij het maken van de beste keuze. 

Met de diamanten bovenfrees ben je verzekerd van een sterke en duurzame frees. Ook kunt u met een vingerlasfrees van Euromec schitterende vingerlasverbindingen maken. Tevens hebben wij mooie profielfrezen in ons assortiment om lijsten en meubelwerken af te werken.