Selecteer een pagina

Tandwielen frezen

Wilt u zelf met een frees tandwielen frezen? Of het nou gaat om doe-het-zelf en hobbytoepassingen of professionele doeleinden: een tandwiel is het meest gebruikte onderdeel voor krachtoverbrenging. Benieuwd welke frees u moet gebruiken? Lees dan verder!

Hoe tandwielen frezen

Er zijn meerdere methodes om tandwielen te frezen uit hout. De keuze voor een van deze methodes is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, maar ook van het gereedschap dat u tot uw beschikking heeft:

  1. Tandwielen frezen met een CNC-frees. Beschikt u over een CNC-freesmachine? Dan kunt u heel nauwkeurig tandwielen laten frezen. Door zelf een CAD-/CAM tekening te maken kunt u een tandwiel frezen. Online zijn ook veel kant-en-klare tekeningen te downloaden. Let erop dat u een scherpe frees gebruikt. Zeker bij het frezen van tandwielen heeft u hier baat bij, omdat een kleine speling het tandwiel veel minder effectief of zelfs onbruikbaar kan maken.
  2. Zelf tandwielen frezen. In dit geval zult u waarschijnlijk eerst een houten cirkel moeten zagen of frezen. Met behulp van een cirkelgeleider maakt u eenvoudig cirkels van een bepaalde grootte. Als u een cirkel heeft kunt u de tanden gaan frezen. Belangrijk is om de cirkel na iedere tand zo nauwkeurig mogelijk hetzelfde aantal graden te draaien voordat u de volgende tand gaat frezen. De freesdiepte en vorm van de tanden worden bepaald door de frees die u gebruikt.

Daarnaast kunt u kiezen voor verschillende soorten vertandingen. Ieder hebben ze hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Wanneer u begint met het frezen van tandwielen is een normale, rechte vertanding het eenvoudigst.

Maakt u tandwielen met verschillende diameters? Let erop dat de tandwielen dan hetzelfde moduul hebben. Het moduul is de verhouding tussen het aantal tanden dat een tandwiel heeft en de diameter van de steekcirkel. De steekcirkel is een denkbeeldige cirkel die precies door het midden van de tanden loopt.

Met de bovenstaande gegevens berekent u het moduul als volgt:

Diameter van de steekcirkel in millimeters / aantal tandwielen.

Een voorbeeld van een tandwiel met een steekcirkeldiameter van 120mm en 20 tandwielen:

120mm / 20 = moduul 6.

Let op: wanneer tandwielen een verschillend moduul hebben kunnen ze niet in elkaar grijpen. Het is dus belangrijk om tandwielen met hetzelfde moduul te maken als deze op elkaar kracht over moeten brengen.

Tips voor tandwielen frezen:

Met de onderstaande tips freest u eenvoudiger de tandwielen die u nodig hebt:

  1. Bij tandwielen draait alles om de nauwkeurigheid. Zowel een perfecte cirkel als evenwijdige tanden zijn hierbij van belang. Om dit te bereiken is het belangrijk dat u scherpe freesjes gebruikt. Daarnaast moet u, als u geen CNC-frees gebruikt, ervoor zorgen dat de cirkel na iedere snede exact hetzelfde aantal graden wordt gedraaid. Dit kan bijvoorbeeld met een stappenmotor, waarmee u de hoekverdraaiing erg nauwkeurig kunt instellen. Een andere manier is om een verdeelschijf te gebruiken.
  2. In principe kunt u van de meeste houtsoorten tandwielen maken. Sommige soorten lenen zich echter beter voor het frezen van precieze vormen. MDF is hier een goed voorbeeld van en is uitstekend bewerkbaar.
  3. Waarvoor gaat u de tandwielen gebruiken? Het is mogelijk om met een bovenfrees tandwielen te maken en u kunt zelfs met een lintzaag tandwielen maken. Is meer nauwkeurigheid vereist? Dan kunt u beter een draaibank, freesbank of CNC-frees gebruiken.

Twijfelt u over welke frees u het beste kunt gebruiken voor uw tandwielen? Neem contact op met onze experts, we helpen u graag bij het maken van de beste keuze.

Stel je vraag