Selecteer een pagina
Een schulpzaag wordt gebruikt om te schulpen. Hierbij worden planken in de lengte doorgezaagd. De zaagrichting loopt hierbij gelijk aan de richting van de houtvezels, oftewel de houtnerven. De schulpzaag heeft weinig tanden die in een beitelachtige vorm staan. Schulpen gebeurt tegenwoordig op een cirkelzaagmachine.

Maar wat is een schulpzaag? In deze FAQ vertellen de specialisten van Euromec u er alles over. Neem gerust een kijkje tussen onze ruime collectie schulpzagen door op onderstaande button te klikken. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.  

Schulpen

Schulpen is een vorm van houtbewerking. Hierbij wordt het hout doorgezaagd met de vezels mee in de lengterichting. Schulpen wordt vaak gebruikt om planken en balken te vervaardigen. Hierin kan de plank of balk zowel in de dikte als in de breedte worden doorgezaagd. Als in de breedte wordt geschulpt ontstaan steeds dunnere planken of balken. Soms wordt er ook geschulpt met een meerbladzaag.

Schulpzaag

Een schulpzaag heeft minder tanden dan een normale zaag en hebben een beitelachtige vorm. Deze zaag is bedoeld om met de houtvezels parallel aan de zaag mee te zagen. De zaag heeft weinig tanden voor een grote afname van materiaal en een stomp stuk achter de zaagtanden. Dit stompe stuk noemt men de spaanbegrenzer. De spaanbegrenzer voorkomt het terugslaan van het materiaal tijdens het schulpen met de schulpzaag.

Voor het dwars doorzagen van een balk wordt doorgaans een afkortzaagblad gebruikt. Dit is het tegenovergestelde van schulpen. Deze zaag heeft meer tanden dan een schulpzaag en geen spaanbegrenzer achter de tanden. Deze tanden zijn ook anders geslepen. Bij een afkortzaag zijn de tanden recht of om en om geslepen.

Schulpzaagblad

Het schulpzaagblad heeft zoals eerder genoemd minder tanden dan een afkortzaag. Als een zaagblad minder tanden heeft zijn er meer open ruimtes tussen de tanden, dit wordt ook wel tandholte genoemd. Deze tandholtes op een schulpzaagblad bieden de mogelijkheid om meer houtspanen af te voeren. Deze specifieke tandholtes op een schulpzaag zorgen voor het opslaan van het zaagsel tot het buiten het hout er uit kan. Dit gebeurd op vaak op hoge snelheid waarbij het zaagsel uit het hout spuwt. De beitelachtige tanden van een schulpzaag worden als het ware door het hout heen geduwd.

 

Zaagmachines

Voor het schulpen van een balk of plank kunnen verschillende soorten zagen worden gebruikt. Je kan een spanzaag of een cirkelzaagmachine gebruiken. Er bestaan ook specifieke schulpzagen voor het schulpen. Tegenwoordig wordt vaak gebruikt gemaakt van een speciaal schulpzaagblad in een cirkelzaagmachine om te schulpen. Op deze manier wordt de cirkelzaagmachine gebruikt als schulpzaag.

 

Schulpranden

Soms worden op rabatdelen schulpranden aangebracht. Dit zijn de randen van rabatdelen die elkaar overlappen. Deze overlappingen zorgen er voor dat er een dakpaneffect ontstaat tussen de rabatdelen. De schulpranden overdekken hierbij de naden die tussen de rabatdelen aanwezig zijn. Hierdoor is het onmogelijk om voor water om tussen de naden terecht te komen. De verbinding tussen de houten rabatdelen worden zo beter beschermd tegen het weer, vochtigheid en rotting.

 

Oorspronkelijke schulpzaag

Een schulpzaag is de laatste decennia wat veranderingen doorgaan. Oorspronkelijk is de schulpzaag een soort raamzaag. Dit is een zaag die bestaat uit houten houders met daartussen een zaag en touwen. Hierdoor kunnen gelijktijdig twee mannen de zaag bedienen. Een houtzaagmolen heeft een schulpraam voor het rechten van kanten van de met zaagramen gezaagde planken. Tegenwoordig is een schulpzaag een speciaal zaagblad op meestal een cirkelzaag waarmee planken in de lengterichting worden gezaagd met de houtnerven mee.

 

Vragen omtrent het kiezen van het juiste type schulpzaag?

Weet u niet precies welk type schulpzaagblad het meest geschikt is voor uw project en zou u graag een persoonlijk advies op maat willen? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Met meer dan 40 jaar ervaring in slijptechniek weten we precies wat u nodig heeft voor het beste resultaat.