Selecteer een pagina

Een HM-groefzaag, oftewel hardmetaal groefzaag wordt gebruikt voor het maken van groeven in materiaal. Ook kan een groefzaag worden gebruikt om te schulpen. Een groefzaag kan gebruikt worden voor het zagen van groeven in verschillende materialen zoals (massief) hout, plaatmateriaal, spaanplaten en kunststof. Om een groefzaag te gebruiken heeft u een zaagbank of een freesbank nodig. Een vlaktand groefzaag wordt gebruikt voor het groefzagen van massief hout. De normale groefzaagbladen worden gebruikt om het kunststof, plaatmateriaal en hout te zagen.

 

Wanneer gebruik ik een groefzaag?

Het is verstandig om een groefzaag te gebruiken in plaats van een normaal zaagblad bij het zagen van groeven. Doordat een gewoon zaagblad tanden om en om heeft staan blijft er vaak een klein stukje hout in het midden van de sleuf zitten. Dit kleine driehoekje in het hout maakt de bodem van de zaagsnede niet mooi vlak. Als het hout in elkaar wordt gelijmd zal de verbinding niet mooi zijn, er wordt dan niet op een mooi plat vlak gelijmd. Indien u geen groefzaag heeft kunt u ook dit kleine houtdriehoekje in de groef weghakken met een beitel. Omdat dit niet optimaal is wordt aangeraden een groefzaag te gebruiken bij het zagen van groeven.

De groefzaag

Een groefzaag wordt dus zoals eerder vermeld gebruikt om te groeven, te schulpen en te frezen. Bij Euromec hebben de groefzagen 4, 12 of 18 zaagtanden. De diameters van de groefzagen variëren van Ø125 tot Ø250 millimeter. Groefzagen hebben vaak minder zaagtanden dan andere zagen. Ook hebben de groefzagen geen scherpe om en om tanden. Groefzagen hebben een vlakke tand, hierdoor komt er een goede vlakke groef in het gezaagde materiaal. Met een groefzaag kan dwars en langs gezaagd worden. Bij een groefzaag wordt gebruik gemaakt van een freestafel of zaagtafel omdat hij niet geschikt is voor een cirkelzaag of afkortzaag. Tijdens het groefzagen is precisie en nauwkeurigheid van zwaar belang, als u een scheve groef heeft gezaagd zal de verbinding niet mooi zijn. Een groefzaag kan ook in worden gezet voor het zagen van een lambrisering, dan is het eerder frezen dan groeven. Groefzagen zijn in te zetten om massief hout te bewerken, plaatmateriaal en kunststof.

 

 

 

Het groefzaagblad

Door het groefzaagblad is het gemakkelijk om splintervrije groeven in plaatmaterialen te zagen.  Ook maakt u met een groefzaagblad een uitstekend passende groef in het materiaal. Door met een groefzaagblad dwars te zagen kunt u mooie houtverbindingen maken. Door met een groefzaag langs te zagen kunt u lange sleuven maken in hout of ander materiaal zoals kunststof.

Groefzaag uitvoeringen

Euromec heeft een uitgebreid assortiment groefzagen om voor elk materiaal en type zaag een perfect passende groefzaag te vinden. Bekijk hieronder onze groefzagen:

Groefzagen diameter 125 mm

Groefzagen diameter 150 mm

Groefzagen diameter 180 mm

Vlaktand groefzagen diameter 200/250 mm

 

Vragen of opmerkingen omtrent een groefzaag?

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent een groefzaag? Neem contact op met ons team specialisten van Euromec. Wij helpen u graag met alles omtrent uw groefzaag. Ook kunnen wij u helpen met het vervangen van uw groefzaag.