Selecteer een pagina
Elk materiaal, apparaat en/of hulpmiddel heeft een bepaalde levensduur. Naarmate het product gebruikt, zullen bepaalde eigenschappen of kenmerken ‘minder’ gaan werken. In het geval van een zaagblad bijvoorbeeld is het zo dat deze na verloop van tijd zijn scherpte verliest. ‘Hoelang gaat een zaagblad mee?’ is dan ook een vraag die we op het internet regelmatig tegenkomen. Belangrijk is ook, dat wanneer u een consistente kwaliteit wilt afleveren, u uw materialen tijdig vervangt.

In deze FAQ vertellen de specialisten van Euromec u alles over de levensduur van een zaagblad, wanneer u deze moet vervangen & waaraan u een minder goed functionerend zaagblad herkent. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen, we helpen u graag.

De levensduur van een zaagblad

De levensduur van een zaagblad, ofwel hoe lang een zaagblad mee gaat, hangt van diverse factoren af. Allereerst het materiaal waar het zaagblad van gemaakt is. Is deze van hardmetaal (HM) of diamant gemaakt, dan gaat deze over het algemeen langer mee dan wanneer die van een vergelijkbaar, minder solide materiaal is gemaakt.

Hoe lang een zaagblad mee gaat hangt ook af van het materiaal dat u ermee wilt gaan zagen. Stel, u gebruikt het zaagblad enkel voor harde materialen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde typen hardhout, zoals eiken of azobe. Maar ook composiet, aluminium of keramische tegels. Door de harde aard van het materiaal slijt het zaagblad een stuk sneller dan bij bijvoorbeeld laminaat of trespa. Hierdoor zal u het zaagblad regelmatig opnieuw moeten laten slijpen of vervangen.

Wat ook invloed heeft op de levensduur van een zaagblad, is of u hem gebruikt voor slechts één type materiaal of meerdere. U kunt namelijk ook een universeel zaagblad aanschaffen; zoals de naam al doet suggereren kan deze voor meerdere materialen gebruikt worden. Het nadeel hiervan wel is dat het zaagblad hierdoor sneller verslijt dan wanneer u een zaagblad aanschaft, specifiek voor één materiaal.

 

Waaraan herkent u een versleten zaagblad?

Hoelang een zaagblad precies meegaat is dus niet per se te zeggen. Er zijn diverse factoren die hier een rol in spelen. Waar wel wat over te zeggen valt is waaraan u een ‘bot’ zaagblad herkent. Hierdoor kunt u hem tijdig vervangen, waardoor u een continue kwaliteit kan blijven afleveren. Een relatief bot zaagblad is te herkennen aan de volgende punten;

  1. Het zagen van een materiaal verloopt een stuk moeizamer dan voorheen
  2. Meer splinters na het zagen, meer spaanders gedurende het zagen

Mocht het zaagblad stroef aanvoelen tijdens het zagen, kan het ook zo zijn dat er te veel vuil op het zaagblad zit. Goed schoonmaken kan dan ook nog wel eens helpen. Helpt dit ook niet? Dan kunt u het zaagblad laten slijpen, of u kunt hem vervangen voor een nieuwe.

Vragen omtrent hoe lang een zaagblad meegaat?

Heeft u nog meer vragen over hoelang een zaagblad meegaat? Of zou u graag persoonlijk geadviseerd willen worden voor het aanschaffen van een nieuwe? De specialisten van Euromec helpen u maar al te graag. Neem contact met ons op via de onderstaande button!