Selecteer een pagina

Een zaagblad geluidsarm is simpelweg gezegd een zaagblad dat minder geluid produceert. Deze zagen zijn speciaal bedoeld voor mensen die het niet fijn vinden om een zaagblad te hebben dat veel geluid maakt. Ook andere redenen voor het kiezen van een geluidsarm zaagblad zoals geluidsoverlast kunnen in deze keuze meetellen.

Maar wat is een geluidsarm zaagblad? In deze FAQ vertellen de specialisten van Euromec u er alles over.

Neem gerust een kijkje tussen onze ruime collectie geluidsarme zaagbladen door op onderstaande button te klikken. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Geluidsarm zaagblad specificaties

Bij een geluidsarm zaagblad zijn er veel dingen anders dan bij een normaal zaagblad. Zo zijn de tanden van de zaag anders. Deze hebben een andere hoogte. Deze hoogte, oftewel de tandholte, is nodig om het zaagsel af te voeren. Als dit niet gebeurd kan het zaagblad vastlopen.

Ook het aantal tanden verschilt sterk en bepaalt het geluidsniveau. Het geluid dat wordt geproduceerd als een zaag stationair (in stilstand) loopt wordt grotendeels bepaald door het aantal tanden. Dit geluid wordt veroorzaakt door de verstoringen in de lucht rondom de tanden en tevens het zaagblad. Deze luchtverstoring hangt af van meerdere factoren zoals de omloopsnelheid van het zaagblad aan de rand, de diepte van de tandholtes, de bladdikte en de verhouding van het bladdikte met de breedte van de tandholtes. Deze tandholtes zorgen tevens voor de breedte van de zaagsnede. Hierdoor is het zaagblad meer geluidsarm.

Als er wordt gezaagd in het hout komt er een extra geluid bij door het zagen van de zaagtanden in het hout. Hierdoor gaan het materiaal en het zaagblad extra vibreren.

Ook heeft een geluidsarm zaagblad inkepingen in de vorm van een vraagteken in het zaagblad. Deze inkepingen zitten er op om de temperatuur te veranderen. Als metaal warm wordt zet het materiaal uit. De wrijvingswarmte tijdens het zagen wordt alleen niet gelijkwaardig verdeeld over het zaagblad. Het zaagblad wil daardoor ongelijk uitzetten. Zowel de tanden als het zaagblad geluidsarm worden warmer en willen uitzetten tijdens het zagen door de wrijving die ontstaat met het hout. De tanden worden van het gehele zaagblad het heetst door het contact maar koelen ook het meest af door de circulatie en contact met de lucht. Doordat het geluidsarme zaagblad inkepingen heeft in vraagtekenvormen kan het blad in zichzelf uitzetten. Hierdoor wordt voorkomen dat de zaag kromtrekt en minder geluid maakt. Vooral het zagen van composiet maakt veel geluid. Het zagen van Trespa daarentegen met een radiale afkortzaag valt weer mee.

Verder heeft het geluidsarme zaagblad microsleuven. Deze hebben als eigenschap dat zij zorgen voor het dempen van vibraties en voorkomen dat het zaagblad resoneert. De boventonen verschuiven van het blad door de inkepingen en zorgen ervoor dat er tijdens het zagen minder frequenties worden opgewekt.

Verschil in zaagbladen

Het geluidsarme zaagblad verschilt dus op meerdere vlakken sterk van een ‘normaal’ zaagblad. De verschillen die in voorgaande alinea zijn toegelicht maken het mogelijk dat het geluidsarme zaagblad minder geluid produceert. Dit heeft vaak veel voordelen zoals een prettigere werkervaring, minder gehoorschade en minder geluidsoverlast. Een groter overzicht van verschillende zaagbladen kunt u bekijken op onze website.

Euromec zaagbladen geluidsarm

Euromec heeft drie uitvoering van de “low noise” zaagbladen voor diverse werkzaamheden.

Universeel zaagblad 325 – Middel

Universeel zaagblad 329 – Fijn

Universeel zaagblad 331 – Extrafijn

De 325 uitvoering kan het best worden gebruikt voor het zagen van massieve houtsoorten en spaanplaat materialen.

Het zaagblad 329 kan het best gebruikt worden voor het zagen van meubelplaten, gefineerde spaanplaten en massief hout.

Type 331 wordt gebruikt voor absolute precisie en laat een zeer fijne zaagsnede achter. Deze wordt ook het meest gebruikt voor het afkorten van kozijnen en plinten.

Het geluidsopbrengst opbrengst van deze zaagbladen ligt lager dan vergelijkbare bladen. De geluidsopbrengst is onder andere afhankelijk van de onderstaande factoren:

  •  

    Het type zaagblad

  • Microsleuven zaagblad
  • Het te bewerken materiaalsoort

Vragen omtrent het kiezen van een geluidsarm zaagblad?

Weet u niet precies welk type geluidsarm zaagblad het meest geschikt is voor uw project en zou u graag een persoonlijk advies op maat willen? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Met meer dan 40 jaar ervaring in slijptechniek weten we precies wat u nodig heeft voor het beste resultaat.