Selecteer een pagina
Met cirkelzaag verstek zagen kunt u een stuk hout mooi laten aansluiten op een ander stuk hout. Dit doet u door de stukken hout in een hoek van 45 graden te zagen, wat ‘verstek zagen’ wordt genoemd.

Wanneer u een plint of een profiel op een andere plint of een ander profiel wilt laten aansluiten, is het soms nodig om verstek te zagen. Hiervan is met name sprake wanneer uw plint ‘de bocht om’ gaat. Het is dan veel mooier om verstek te zagen, dan om de stukken hout los op elkaar te plaatsen. Bovendien sluiten stukken hout in een verstek verbinding veel beter op elkaar aan. Hiermee voorkomt u dat er vuil of stof tussen het hout komt.

Door verstek te zagen met een cirkelzaag krijgt u dus altijd een mooier resultaat dan wanneer u een kopse kant van het hout zichtbaar laat.

Waarbij wordt een verstekverbinding gebruikt?

De verstekverbinding wordt bij talloze werkzaamheden toegepast:

  • Plinten die tegen de muur aan worden geschroefd.
  • Lijsten voor schilderijen.
  • Sierlijsten en plafondlijsten.
  • Poten van meubels en meubeloppervlakken.
  • Overige verbindingen waarbij twee stukken hout onder een hoek bij elkaar komen.

Zoals u kunt zien is de verstekverbinding bij uitstek geschikt wanneer hout onder een hoek bij elkaar komt.

Hoe kunt u verstek zagen met een cirkelzaag?

Of en hoe u verstek kunt zagen hangt af van het type cirkelzaag dat u hebt. Met cirkelzagen waarvan het zaagblad gekanteld of gedraaid kan worden kunt u verstek zagen. Soms biedt de cirkelzaag zelf de mogelijkheid om de gewenste hoek in te stellen. Het is dan eenvoudig om een hoek van 45 graden in te stellen.

Soms zal u de hoek echter handmatig in moeten stellen. Dit kan door een zweihaak of zwaaihaak te gebruiken, of door een digitale hoekmeter te gebruiken. Andere opties zijn het maken van een mal die precies 45 graden verstek gezaagd is, of door het zaagblad tegen een geodriehoek aan te leggen. Een cirkelzaag wordt ook wel gebruikt om plaatmateriaal te zagen zoals spaanplaten en trespa.

Welke manier u ook gebruikt, het is altijd handig om eerst op een proefstukje te testen of u de zaag goed heeft ingesteld. Zo wil bij sommige cirkelzagen met een ingebouwde gradenindicatie de daadwerkelijke hoek nog wel eens afwijken van de ingestelde hoek. Wanneer de proefstukjes mooi op elkaar aansluiten weet u zeker dat u de zaag op de juiste manier hebt ingesteld en haalt u ook een mooi resultaat op uw echte werkstuk. Verstekzagen wordt vaak gedaan met een afkortzaag. Sommige afkortzagen fungeren ook als een radiale afkortzaag waarbij ook smal plaatmaterial kan worden afgekort.

Tip voor cirkelzaag verstek zagen: gebruik altijd een scherp en schoon zaagblad, daarmee haalt u het beste eindresultaat.

 

Verstekverbinding verstevigen na het cirkelzaag verstek zagen

Een verstekverbinding is een van de meest gebruikte houtverbindingen. Wanneer u twee stukken hout verstek heeft gezaagd kunt u deze met elkaar verlijmen. Met een goede lijm is de verstekverbinding erg sterk. Om extra sterkte te verkrijgen kunt u ervoor kiezen om de verbinding nog verder te versterken. Dit kan door een deuvelverbinding, een dominoverbinding, of een andere houtverbinding in het verstek toe te passen.

Omdat veel verstekverbindingen worden gebruikt in situaties die vooral decoratief zijn, is het over het algemeen niet nodig om deze extra te versterken. Daarnaast zorgt een goede lijm bijna altijd voor een verbinding die sterk genoeg is.

Wel kan het handig zijn om de verstekverbinding eerst vast te maken zonder lijm, zodat u niet koud hoeft te verlijmen. Koud verlijmen is het lijmen van twee stukken hout zonder dat deze al verbonden zijn. Hierbij kan het hout nog enigszins schuiven.

Vragen omtrent het verstek zagen?

Heeft u toch nog vragen omtrent het verstek zagen met een cirkelzaag? Of wilt u graag een professioneel advies op maat voor uw specifieke project? Neem dan contact op met onze specialisten via onderstaande button. We helpen u graag!